Emelie Johansson är veterinärstudent vid SLU på Ultuna. I sitt kandidatexamensarbete tittade hon närmare på det här med att avläsa hästens smärtuttryck – i ansiktet. Något både hästägare och veterinärer har nytta av att lära sig mer kring.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock
Hej Emelie! Du har gjort ett examensarbete om ”Smärtbedömning av häst utifrån ansiktsuttryck”, en litteraturstudie. Varför är det ett viktigt ämne?
– Det väcker ett intresse i mig, både som djurägare och som framtida veterinär. Smärta är ett komplext forskningsområde hos både människor och djur då det är en personlig upplevelse som är unik för varje individ. Att bedöma smärta hos djur medför ytterligare en dimension att ta hänsyn till eftersom de inte verbalt kan beskriva sin egen smärtupplevelse.
– Jag valde att fokusera på häst då smärtbedömning av detta djurslag innebär ytterligare en faktor som måste tas i beaktande. En häst är ett bytesdjur som på grund av sitt evolutionära levnadssätt maskerar sin smärta i högre grad än andra djurarter, detta för att dölja sin svaghet inför rovdjur. Vilket kan komplicera det veterinärmedicinska arbetet, därför känns ämnet aktuellt att fördjupa sig i.
Vilka metoder finns det för att utläsa smärta hos häst?
– I mitt arbete valde jag att titta närmare på fem metoder som i dag kan användas vid smärtavläsning på häst. Dessa benämns på engelska Visual Analoge Scale (VAS), Composite Pain Scale (CPS), Numerical Rating Scale (NRS), Simple Descriptive Scale (SDS) och Time Budget Analysis.
– Gemensamt för de nämnda metoderna är att de fokuserar på att bedöma hästens smärta utifrån dess beteende, men hur bedömningen utförs skiljer sig åt mellan de olika metoderna. Det finns en rad mål som metoderna eftersträvar att uppnå för att resultatet ska motsvara sanningen i högsta möjliga mån. Inom en del av metoderna – till exempel CPS – ingår förutom beteende även andra mått som hjärtfrekvens, för att bedöma smärtan.
Hur bra fungerar de?
– I den kliniska verksamheten i dag tror jag att dessa metoder brister i effektivitet för att de ska kunna användas fullt ut. Som veterinär kan man med fördel fokusera på vissa delar från metoderna, och därmed anpassa smärtbedömningen utifrån sin egen verksamhet. För att däremot öka kunskapen och användningen av hästens ansiktsuttryck vid smärtbedömning tror jag att färdiga bildmallar på hästansikten, alltså i olika smärtgrader, skulle kunna vara till hjälp på klinikerna.
Vilka lärdomar har du dragit genom ditt arbete?
– Jag kommer att ta med mig mycket från mitt arbete till min framtida roll som veterinär. Till exempel kommer jag att se djurägaren som en värdefull källa till information, och ta mig tid att på avstånd läsa av hästens diskreta beteende- och kroppsspråksförändringar. Dessutom är det viktigt att ta i beräkning att jag som veterinär, samt klinikmiljön, kan stressa hästen och därmed maskera dess smärtuttryck. Det är även viktigt att ta hänsyn till faktorer som individens bakgrund, dess miljö och vilken typ av hästras som undersöks eftersom det kan påverka smärtuttrycket.
Och som ”vanlig” hästägare, vad kan man lära av dina slutsatser?
– Jag tror framför allt att en djurägare som ser hästens i dess hemmamiljö ska våga lita på sin intuition om små beteendeförändringar upptäcks, som indikerar att hästen har ont. Djurägarna, till skillnad från veterinären, har försprång i smärtbedömningen eftersom de ser hästen under lugnare förhållanden och har kännedom om hästens normala beteende. En del studier visar även att smärtpåverkade hästar ökar sitt kontaktsökande till människor de känner. Detta är svårt för oss veterinärer att uppnå, därför är ett samarbete mellan djurägare och veterinär otroligt betydelsefullt.
Kan man som hästägare använda så kallad ”pain face”-avläsning i vardagen?
– Jag tror att de flesta djurägare redan i dag, omedvetet, läser av sina hästars ansikten under sin dagliga tillsyn. Det behöver inte vara svårare än att djurägaren ser över hästens ansikte för att upptäcka eventuella förändringar. Så det krävs ingen lång utbildning för att använda sig av "pain face". Studier har dessutom visat att människan har god förmåga att tolka andras ansiktsuttryck redan i unga åldrar, vilket underlättar användningen av systemet.
Hur ser hästen ut när den har ont?
– Jag lyfte fram två studier i mitt arbete, som båda tog fram varsin mall för smärtansiktsuttryck hos häst. Bilderna från studierna visar tydligt de karaktäristiska ansiktsdragen som uppkommer vid smärta. De uttryck som registrerades i den ena studien var att öronen föll ut mot sidorna och var mindre framåtriktade, att muskulaturen kring ögonen spändes vilket gav det övre ögonlocket en karaktäristisk vinkel, att blicken blev tillbakadragen och mer intensiv, att näsborrarna dilaterade vilket resulterade i en vass och kvadratisk form, att mulen fick ett skarpt utseende till följd av spända läppar och kinder, samt att ansiktsmuskulaturen framhävdes. Studiernas bilder är otroligt lärorika att studera och jag rekommenderar djurägare att titta närmare på dem, som en extra hjälp vid bedömning av sin egen häst.
Referenser:
Dalla Costa, E., Minero, M., Lebelt, D., Stucke, D., Canali, E. & Leach, M. C. (2014). Development of the Horse Grimace Scale (HGS) as a Pain Assessment Tool in Horses Undergoing Routine Castration.(Hillman, E., Ed) PLoS ONE, 9:e92281.
Gleerup, K. B., Forkman, B., Lindegaard, C. & Andersen, P. H. (2015). An equine pain face. Veterinary Anaesthesia and Analgesia, 42: 103–114
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!