På senare år har sensorbaserade system blivit allt vanligare som verktyg vid hältutredning. I Forskningskollen den här veckan tar vi upp två studier, där man har använt sensorer för att undersöka rörelsemönstret hos hästar vid longering.
Text: Sara Ringmark
Foto: Marie Rhodin/SLU
Hälta är det absolut vanligaste hälsoproblemet hos sporthästar och en utbredd orsak till avlivning. Låggradiga hältor, som inte upptäcks, är också en vanlig anledning till sänkt prestation. Det är därför viktigt att hitta metoder för att kunna upptäcka hältor på ett tidigt stadium.
Longering som hjälp
Longering är ett gängse hjälpmedel vid hältutredningar, då det ofta kan underlätta att se hästen trava på böjt spår för att upptäcka dubbelsidig och låggradig hälta. I en nyligen genomförd studie lät man 86 veterinärer titta på 57 filmer, där hästar longerades i båda varven.
Hästarna hade undersökts med ett sensorbaserat system på rakt spår för att avgöra om de var ohalta, frambenshalta eller bakbenshalta. Hos två av hästarna hade man provocerat fram hälta med hjälp av en skruv som tryckte mot hovsulan.
Det var över lag lättare för veterinärerna att peka ut en frambenshälta än en bakbenshälta, mest oense var de i sin bedömning av vilka hästar som var ohalta. Veterinärer med lång erfarenhet var mer överrens än de med kortare erfarenhet.
På en av hästarna – där hältan hade provocerats fram på vänster bakben – pekade endast 23 procent av veterinärerna ut rätt ben, jämfört med 67 procent som i stället pekade ut vänster framben. Eftersom en bakbenshälta verkar vara svårbedömd under longering kan det vara värdefullt att använda sensorbaserade system, för att till exempel undersöka effekten av en behandling.
Bakbenshälta påverkar frambenet
Vid en hälta ändras belastningsmönstret, så att mer vikt läggs på det friska benet än på det som smärtar. Förändringen i belastningsmönster gör att hästen blir mer asymmetrisk.
Vissa hältor, framför allt låggradiga, kan dock vara svåra att upptäcka även för erfarna veterinärer (se tidigare artikel i Forskningskollen). Speciellt bakbenshältor kan vara svåra att se och det beror till viss del på att bakbenshältan kan orsaka en kompensatorisk hälta på samma sidas framben, vilket gör att man lätt misstar en bakbenshälta för en frambenshälta.
Hårt underlag ger bättre effekt
För att ytterligare öka möjligheten att diagnosticera en hälta används ibland longering på både mjukt och på hårt underlag. I en annan nyligen genomförd studie undersöktes 27 hästar som alla hade bedömts vara ohalta av sina ägare. Hästarna utrustades med sensorer och travades på rakt och på böjt spår, samt på hårt och på mjukt underlag.
På rakt spår var 18 av de 27 hästarna så asymmetriska att de klassades som halta. Bland de hästar som var ohalta fanns ingen skillnad i hur symmetriskt de rörde sig på hårt och på mjukt underlag – men bland de hästar som visade frambenshälta (14 stycken) blev hältan tydligast när de longerades på det hårda underlaget, med det halta benet på insidan.
Att det blev så tros bero på den ökade vinkeln i benet, som blir en följd av att trava på böjt spår på ett underlag där hoven inte tillåts sjunka ner. Det fanns en stor variation bland de hästar som undersöktes varför författarna skriver att longering, helst på både mjukt och på hårt underlag, bör ingå vid en hältutredning som komplement till bedömning på rakt spår.
Referenser:
Rater agreement of visual lameness assessment in horses during lungeing. Hammarberg, M., Egenvall, A., Pfau, T. och Rhodin, M. Equine veterinary journal, 2014, ISSN 0425-1644. DOI: 10.1111/ejv.12385
Lungeing on hard and soft surfaces: Movement symmetry of trotting horses considered sound by their owners. Pfau, T., Jennings, C., Mitchell, H., Walker, A., Egenvall, A., Tröster, S., Weller, R and Rhodin, M. Equine veterinary journal, 2014, ISSN 0425-1644. DOI: 10.1111/ejv.12374
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!