Hormonsjukdomen PPID är inte ovanlig längre, upp till var tredje äldre häst kan vara drabbad. Det saknas mycket forskning, men bara i år har det kommit flera nya studier och man har kunnat se starka samband – men också kunskapsluckor hos hästarnas ägare.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Pituitary pars intermedia dysfunction (PPID) är en åldersrelaterad, kronisk sjukdom som blir värre med tiden. Enligt vissa studier drabbas 10 till 30 procent av alla hästar över 15 år och det gör det till den vanligaste hormonella sjukdomen hos äldre individer.
I takt med att hästarna lever och används vid allt högre ålder blir det också viktigare med forskning kring PPID. Diagnosen har blivit vanlig först på senare tid, ett tag kallades den för ”cushings” och innan dess förklarades symtomen helt enkelt med att hästen hade blivit gammal.
Nedsatt produktion av dopamin
Det är fortfarande inte helt klarlagt vilka mekanismer som ligger bakom sjukdomsförloppet, men produktionen av dopamin i hypotalamus är nedsatt. Vilket i sin tur gör att en del av hypofysen (pituitary pars intermedia) växer och blir överaktiv.
Det produceras då mer av vissa hormoner som gör att binjurebarken inte fungerar som den ska, det blir bland annat en ökad koncentration av hormonet ACTH i plasman. Provtagning för höjda ACTH-värden är ett vanligt sätt att diagnosticera PPID. I en amerikansk studie hade 70 procent av hästarna som undersöktes på grund av fång förhöjda värden av ACTH (>35 pg/ml) och diagnosticerades med PPID baserat på det.
Nivån av ACTH hos hästar varierar under året, vilket man måste ta hänsyn till vid utredning av PPID. Det kan därför ibland behövas provtagning vid flera tillfällen under ett år.
Extremt hög risk för fång
Det är vanligt att PPID-hästar drabbas av fångproblem, runt hälften av hästarna som har fått diagnosen PPID har också fång enligt en sammanställning av ett flertal studier på området. Just fångproblematiken gör att risken för att hästen måste avlivas till följd av PPID är ganska stor.
Det vanligaste symtomet är annars onormal pälsfällning och/eller ökad pälssättning, som drabbar runt 70 procent av PPID-hästarna. En häst som är långhårig långt fram på våren eller till och med på sommaren, och kanske speciellt på undersidan av halsen, kan alltså misstänkas ha PPID. Runt hälften av hästarna tappar dessutom muskler över ryggen och det är vanligt att de blir bukiga.
I ett examensarbete på SLU tittade Angelika Dahlberg på om man kunde se några samband mellan riskfaktorer och symtom vid PPID. Hon jämförde resultat från 960 remisser som skickats in till Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Det hon såg var bland annat just att de hästar som hade försenad pälsfällning, särskilt om det var på undersidan av halsen, ofta visade sig ha PPID. Även minskad muskelmassa och en lägre prestationsnivå var sammankopplat med sjukdomen, liksom att hästarna drack och kissade onormalt mycket.
Oklara kopplingar till andra sjukdomar
En häst som har PPID kan också ha problem med insulinresistens och/eller förhöjda insulinnivåer i blodet (hyperinsulinemi). Det pågår diskussioner om EMS (equine metabolic syndrome) gör att hästen lättare får PPID, eller om de båda sjukdomarna är helt oberoende av varandra.
Båda har åtminstone en stark koppling till fång, och om en häst lider av både EMS och PPID kan insulinnivåerna vara extra höga. Vilket troligen ökar risken för fång ytterligare. Det kan därför vara aktuellt att undersöka insulinnivåer och/eller insulinresistens hos en häst som har konstaterad PPID, för att kunna anpassa skötseln och försöka förhindra fång.
Mediciner finns som kan hjälpa, dessutom kan hästen behöva klippas under sommaren. Och det gäller att vara extra noggrann med sådant som tänder och parasitbekämpning. Om hästen har problem med insulinnivåerna måste utfodringen läggas upp därefter. Träning kan vara positivt, men den måste självklart anpassas efter om hästen är orkeslös eller om den har påverkan i hovarna efter fång.
Många ägare missar fång
Det är relativt vanligt att ägaren till en häst med PPID missar att hästen även har kronisk fång. I en undersökning från Michigan State University gick man igenom 38 hästar med konstaterad PPID. När ägarna skulle rapportera om deras häst även hade fång var det 14 av hästarna som sades ha det. När veterinärerna sedan undersökte hästarna visade det sig att 29 hästar hade fång, de flesta hade förändringar som syntes på röntgen.
”Baserat på resultaten i den här studien borde förhöjda insulinnivåer hos en häst med PPID väcka misstankar om fång, även om det inte finns någon tidigare fånghistorik eller någon hälta associerad med fång”, skriver forskarna i sin slutsats.
Referenser:
Secombe, C., Bailey, S., de Laat, M., Hughes, K., Stewart, A., Sonis, J. & Tan, R. 201., Equine pituitary pars intermedia dysfunction: current understanding and recommendations from the Australian and New Zealand Equine Endocrine Group. Aust Vet J. doi:10.1111/avj.12716
Tadros, E.M., Fowlie, J.G., Refsal, K.R., Marteniuk, J. & Schott II, H.C. 2018. Association between hyperinsulinemia and laminitis severity at the time of pituitary pars intermedia dysfunction diagnosis. Equine Veterinary Journal, doi: 10.1111/evj.12963
Dahlberg, A. 2018. Riskfaktorer och kliniska symtom vid sjukdomen PPID hos häst. Sveriges lantbruksuniversitet, Institutionen för kliniska vetenskaper. Examensarbete 2018:24. https://stud.epsilon.slu.se/13138/1/dahlberg_a_180212.pdf
Ireland, J.L. & McGowan, C.M. 2018. Epidemiology of pituitary pars intermedia dysfunction: A systematic literature review of clinical presentation, disease prevalence and risk factors. The Veterinary Journal, vol. 235, s. 22-33.
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!