I dagarna publicerade ett forskarlag från USA och Israel nya resultat när det gäller användningen av hästassisterad terapi för personer, bland annat krigsveteraner, som lider av posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Det finns mycket kvar att ta reda på om hur hästarna kan bidra här, men flera studier pekar på positiva effekter. Hos krigsveteranerna gick förändringarna i hjärnan till och med att mäta.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Forskarna bakom den amerikanska studien skriver att krigsveteraner och militär personal ofta inte svarar så bra på de vanliga behandlingarna för PTSD. Upp till 30 procent av krigsveteraner i USA beräknas lida av PTSD och den här gruppen är ofta svår att nå med traditionella metoder för behandling, och bland de som ändå deltar är det alltså vanligt att det inte hjälper som det är tänkt. I den aktuella studien fick 19 krigsveteraner hästassisterad terapi under åtta veckor och följdes sedan upp för att utvärdera om behandlingen hade haft någon effekt. Forskarna såg kliniska förbättringar hos deltagarna och man kunde även mäta förändringar i hjärnans utseende och funktion hos dem. Bland annat syntes förändringar i det limbiska systemet, som reglerar stämningslägen, förmedlar upplevelser av till exempel ångest och aggression och ofta är inblandat när personer har psykiska problem. De delar av det limbiska systemet som man hittade förändringar i har tidigare identifierats som kopplade till lärande, förväntan och hjärnans belöningssystem.
Terapi utanför mottagningen
I den hästassisterade terapin kan närvaron av hästen hjälpa personen att själv vara mer närvarande, få syn på sina egna tankar och sitt beteende och förbättra kommunikationen. Terapin genomförs med både en psykoterapeut och en hästexpert närvarande, det är alltså inte fråga om att bara göra dagliga sysslor i ett stall eller umgås med en häst. Det här handlar om att terapin flyttar ut till en annan arena. Forskarna har utvecklat en manual för hur den hästassisterade terapin ska kunna användas för att hjälpa veteraner, och nu har modellen alltså testats i studier. Symptom på depression hos krigsveteranerna minskade och en stor andel av dem som påbörjade terapin slutförde den, vilket ses som en stor vinst. Ett annat forskarlag i USA testade hästassisterad terapi på 16 personer med PTSD, som hade upplevt trauman som exempelvis våldtäkt eller allvarliga olyckor. Efter sex veckors terapi uppgav deltagarna själva att de hade färre symtom på PTSD och depression, minskad oro, konsumerade mindre alkohol och hade bättre strategier för mindfulness. Däremot såg forskarna inte någon skillnad i deltagarnas fysiska hälsa eller hur nöjda de var med livet i stort.
Svårt att mäta
Ett problem med den här typen av studier är att många saknar kontrollgrupp. Det kan vara svårt att tolka resultaten på ett bra sätt, eftersom man faktiskt inte vet hur just de här deltagarnas symtom hade utvecklats under just den här tidsperioden om de inte hade varit med i studien. Är det symtom som har varit stadiga under en lång tid så kan man kanske ändå dra vissa slutsatser, men en kontrollgrupp gör resultaten betydligt säkrare. Ett amerikanskt forskarpar som har studerat hästassisterad terapi för ungdomar med PTSD har redovisat resultat från en studie där 36 ungdomar ingick i gruppen som fick hästassisterad terapi, och 32 ungdomar fortsatte med sin vanliga terapi som inte innefattade någon häst. Efter tio veckor så hade symtomen minskat hos båda grupperna, men man kunde inte se någon skillnad i hur mycket de hade minskat. Forskarna skriver att hästassisterad terapi verkar vara en bra metod, men baserat på deras resultat kan de inte säga om den är mer effektiv än traditionell terapi på en mottagning.
Mer beprövad erfarenhet än vetenskap
Gemensamt för de studier som publicerats om hästassisterad terapi för personer med PTSD är att forskarna efterlyser mer forskning. Vetenskapen ligger efter praktiken på området och det pågår mycket verksamhet runt om i världen, utan att behandlingen har tillräckligt stöd i forskningen. De goda erfarenheter och väl utarbetade arbetssätt som finns behöver dokumenteras och valideras, och eventuella metoder som inte har effekt, eller till och med är skadliga för människor eller hästar, behöver fasas ut. Frågor som tas upp för vidare studier är exempelvis att följa en psykoterapeut med klienter, för att sen analysera eventuella skillnader i effekter av terapin om samma personer fortsätter terapin men introducerar en häst i ekvationen. Forskare funderar också på hur den som deltar i hästassisterad terapi reagerar när terapin avslutas. Är det då en nackdel att personerna känner ett band med en häst, som de sedan inte längre kan träffa? Det finns mycket kvar att lära om hur personer med PTSD påverkas av att behöva förhålla sig till en häst, men forskningen har åtminstone börjat bilda en grund att bygga vidare på.
Referenser:
Earles, J.L., Vernon, L.L. and Yetz, J.P. (2015), Equine‐Assisted Therapy for Anxiety and Posttraumatic Stress Symptoms. JOURNAL OF TRAUMATIC STRESS, 28: 149-152. https://doi.org/10.1002/jts.21990
Mueller, M.K., McCullough, L. Effects of Equine-Facilitated Psychotherapy on Post-Traumatic Stress Symptoms in Youth. J Child Fam Stud 26, 1164–1172 (2017). https://doi.org/10.1007/s10826-016-0648-6
Staudt, M. & Cherry, D. 2017. Equine-Facilitated Therapy and Trauma: Current Knowledge, Future Needs. Advances in Social Work, vol. 18 nr. 1 (2017): Special Issue: Trauma-Informed Practice. DOI: https://doi.org/10.18060/21292
Zhu, X, Suarez‐Jimenez, B, Zilcha‐Mano, S, et al. Neural changes following equine‐assisted therapy for posttraumatic stress disorder: A longitudinal multimodal imaging study. Hum Brain Mapp. 2021; 1– 10. https://doi.org/10.1002/hbm.25360
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!