Det är inte bara vi människor som riskerar att drabbas av melanom, en cancerform som börjar i hudens pigmentceller. Sjukdomen är relativt vanlig även hos hästar och då framför allt hos skimlar. Ny forskning visar lovande resultat för att utveckla immunoterapi, och en likhet med en av människans mer ovanliga former av melanom.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Forskare vid universitetet i Sevilla har, i samarbete med kollegor från Sveriges lantbruksuniversitet och dess motsvarighet i Wien, undersökt vilka faktorer i arv och miljö som ökar risken för vitiligo och melanom hos skimlar. Problemen är relativt vanliga hos PRE, vilket var rasen som man undersökte i studien. Forskarna analyserade data från över 11 000 hästar världen över, där det visade sig att 1,6 procent hade melanom. Vitiligo innebär opigmenterade hudområden, alltså vita fläckar, och orsakas av en aoutoimmun sjukdom. Runt en femtedel av hästarna i studien hade det runt mulen och några procent hade det runt ögonen.
Kan avla för lägre cancerrisk
Arvbarhet beskriver hur stor del av variationen i en egenskap som beror på ärftliga faktorer, är den 0 beror allt på miljön, är den 1 beror allt på arvet. För melanom visade sig arvbarheten vara 0,13, vilket kan jämföras med arvbarheten för elasticitet i trav som är 0,54, energi i skritt som har 0,08 och hasledens exteriör som har 0,1 i arvbarhet för SWB. En arvbarhet på 0,13 betyder att den inte är jättehög men att det går att avla för lägre risk för melanom. Förutom skimmelfärg så var ökande ålder och högre inavelsgrad riskfaktorer för melanom.
Liknande tumörtyper
En stor grupp forskare från USA, Storbritannien och Kanada har jämfört en typ av melanom som drabbar människor med melanom hos hundar och hästar. Forskarna har analyserat generna och såg då liknande mutationer i just den här typen av tumörceller hos de tre arterna. Speciellt med studien var att forskarna riktade in sig på en ovanlig typ av melanom, som utvecklas i slemhinnorna och till skillnad från den vanligare typen av melanom som förekommer på huden är vanligare hos kvinnor och mörkhyade personer. Den svarar också annorlunda på behandling, varför forskarna genom sina studier på andra arter hoppas kunna förbättra chanserna för de personer som drabbas. För den vanliga typen av melanom har man redan lärt sig mycket genom att studera djur, och hästarna blev intressanta i det här fallet just eftersom de också har en typ av melanom som sitter på eller i närheten av slemhinnor, till exempel vid ändtarmsöppningen. Forskarna såg att hos hästar är den typen av melanom som återfinns på eller intill slemhinnor annorlunda mot melanom på kroppsdelar som utsätts för mycket sol.
Receptor en nyckel
I en helt ny studie, som ännu inte gått hela vägen till publikation, har japanska forskare kommit ett steg på vägen mot en förbättring av möjligheten till framgångsrik immunoterapi för hästar. Forskarna har studerat lymfocyter, en del av kroppens eget försvar som under kroniska sjukdomar och cancer kan tröttas ut och genom programmerad celldöd minska kroppens förmåga att försvara sig själv. En receptor kallad i PD-1 har visat sig vara inblandad i framskridandet av sjukdom hos nötkreatur och hundar, och forskarna kunde i sin nya studie se att detsamma verkar gälla hos häst. Att då behandla genom att blockera den receptorn har gett goda resultat på nötkreatur och hundar, och forskarna hoppas att den typen av immunoterapi snart kan börja användas även på häst.
Referenser:
Wong, K., van der Weyden, L., Schott, C.R. et al. Cross-species genomic landscape comparison of human mucosal melanoma with canine oral and equine melanoma. Nature Communications 10, 353 (2019). https://doi.org/10.1038/s41467-018-08081-1
Ganbaatar, O., Konnai, S., Okagawa, T., Nojima, Y., Maekawa, N., Minato, E., Kobayashi, A., Ando, R., Sasaki, N., Miyakosi, D., Ichi, O., Kato, Y., Suzuki, Y., Murata, S. & Ohashi, K. 2020. PD-L1 expression in equine malignant melanoma and functional effects of PD-L1 blockade. bioRxiv 2020.05.22.110395; doi: https://doi.org/10.1101/2020.05.22.110395
Sánchez‐Guerrero, M.J., Solé, M., Azor, P.J., Sölkner, J. and Valera, M. (2019), Genetic and environmental risk factors for vitiligo and melanoma in Pura Raza Español horses. Equine Veterinary Journal, vol. 51, s. 606-611. doi:10.1111/evj.13067
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!