Artikeln publicerades ursprungligen 2019-08-16. Hippson återpublicerar artikeln 2020-06-01 som favorit i repris.
Två ingångar till vindskyddet ökar användningen och minskar stressen, det visar ny forskning. Man har även sett att åsnor använder vindskydd mest när det är kallt och blåsigt, hästar snarare när det är sol och vindstilla.
Text: Sara Bref
Arkivfoto: Hippson
Brittiska forskare har jämfört hur åsnor och hästar använder vindskydd. De två arterna kan vid en första anblick tänkas vara väldigt lika varandra och båda lever tillsammans med människan i alla tänkbara klimat över hela jorden. Men eftersom tamåsnan härstammar från vilda åsnor på Afrikas torra stäpper, medan hästarna utvecklades i mer tempererade klimat i Eurasien, var forskarnas teori att djurens behov och vilja att söka skydd skulle skilja sig åt.
Skillnaderna mellan hur de två arterna är anpassade till olika levnadsmiljöer visar sig till exempel i att åsnor är bättre på att spara vatten, de behöver inte ens dricka varje dag. Åsnorna reglerar delvis temperaturen med hjälp av sina stora öron och sätter inte lika mycket vinterpäls som hästar. I en studie genomförd av samma brittiska forskarlag satte faktiskt inte åsnorna vinterpäls alls.
Inte lika insektskänsliga
För att se om det även finns skillnader i hur de båda arterna väljer att använda vindskydd följde forskarna 135 åsnor och 73 hästar, i Storbritannien, under en period på 16 månader. Detta för att ta reda på hur de använde uppbyggda vindskydd och naturligt förekommande skydd under olika väderförhållanden.
Och visst var det skillnad, åsnorna var inne betydligt mer. De sökte skydd oftare vid kalla temperaturer, vid regn eller när det blåste mycket, medan hästarna i stället gick in något mer när temperaturen klättrade över 20 plusgrader.
Annars stod hästarna mest ute utan skydd, förutom när insekterna blev för jobbiga. Just insekter är troligtvis orsaken till att hästarna var ute mer när det blåste. Åsnorna verkade klara insektsplågan betydligt bättre och gick i stället in när vindhastigheterna ökade.
Hästar tål kyla bättre
Andra studier har visat att hästars termoneutrala zon, alltså där de klarar av sin temperaturreglering utan någon extra ansträngning, ligger mellan 0 och 25 grader. Det stämmer väl överens med de här resultaten, då hästarna började vara inne något mer när det var varmare än 20 grader plus. Dock är det värt att poängtera att hästarna använde vindskydd väldigt lite, runt 10 procent av dem var inne när det var upp till 20 grader, en betydligt lägre andel än för åsnorna.
”Det är viktigt att utvärdera de beteendemässiga och fysiologiska effekterna av miljön för domesticerade arter. Detta för att säkerställa att skillnaden mellan det klimat de är anpassade för och det de lever i inte orsakar välfärdsproblem”, skriver forskarna i sin slutsats.
En enda ingång begränsar
En viktig faktor att ta hänsyn till när det gäller hur mycket hästarna använder sitt vindskydd är hur det är designat och placerat. Det är relativt lätt att ”bevisa” att hästar inte använder vindskydd, genom att helt enkelt inte bygga dem bra.
Forskare från Danmark, Polen och Österrike har undersökt hur designen på vindskydden påverkar användningen av dem, i det här fallet bland islandshästar under vintern. Där såg de att i grupper av hästar som hade tillgång till ett vindskydd med två utgångar användes vindskyddet mångdubbelt mer, jämfört med om det bara fanns en ingång. Där det bara fanns en ingång hade hästarna dessutom högre halter av kortisolmetaboliter i träcken, vilket tyder på högre stressnivå.
Däremot såg forskarna ingen skillnad i vare sig användning eller kortisolmetaboliter beroende på om det fanns en avdelare inuti vindskyddet eller inte.
Referenser:
Proops, L., Osthaus, B., Bell, N., Long, S., Hayday, K. & Burden, F. 2019. Shelter-seeking behavior of donkeys and horses in a temperate climate. Journal of Veterinary Behavior, vol. 32, s. 16-23, https://doi.org/10.1016/j.jveb.2019.03.008.
Osthaus, B., Proops, L., Long, S., Bell, N., Hayday, K. & Burden, F. 2018. Weathering the weather: effects of the environment on donkey, mule and horse welfare. In: UFAW Animal Welfare Conference - Recent Advances in Animal Welfare Science VI, 26th June, 2018, Newcastle.
Christensen, J.W., Olczak, K., Palme, R. & Thodberg, K. 2018. The effect of shelter design on shelter use by Icelandic horses in the winter period, Journal of Veterinary Behavior, vol 27, s. 47-54.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!