Artikeln publicerades ursprungligen 2019-08-16. Hippson återpublicerar artikeln 2020-06-01 som favorit i repris.
Två ingångar till vindskyddet ökar användningen och minskar stressen, det visar ny forskning. Man har även sett att åsnor använder vindskydd mest när det är kallt och blåsigt, hästar snarare när det är sol och vindstilla.
Text: Sara Bref
Arkivfoto: Hippson
Brittiska forskare har jämfört hur åsnor och hästar använder vindskydd. De två arterna kan vid en första anblick tänkas vara väldigt lika varandra och båda lever tillsammans med människan i alla tänkbara klimat över hela jorden. Men eftersom tamåsnan härstammar från vilda åsnor på Afrikas torra stäpper, medan hästarna utvecklades i mer tempererade klimat i Eurasien, var forskarnas teori att djurens behov och vilja att söka skydd skulle skilja sig åt.
Skillnaderna mellan hur de två arterna är anpassade till olika levnadsmiljöer visar sig till exempel i att åsnor är bättre på att spara vatten, de behöver inte ens dricka varje dag. Åsnorna reglerar delvis temperaturen med hjälp av sina stora öron och sätter inte lika mycket vinterpäls som hästar. I en studie genomförd av samma brittiska forskarlag satte faktiskt inte åsnorna vinterpäls alls.
Inte lika insektskänsliga
För att se om det även finns skillnader i hur de båda arterna väljer att använda vindskydd följde forskarna 135 åsnor och 73 hästar, i Storbritannien, under en period på 16 månader. Detta för att ta reda på hur de använde uppbyggda vindskydd och naturligt förekommande skydd under olika väderförhållanden.
Och visst var det skillnad, åsnorna var inne betydligt mer. De sökte skydd oftare vid kalla temperaturer, vid regn eller när det blåste mycket, medan hästarna i stället gick in något mer när temperaturen klättrade över 20 plusgrader.
Annars stod hästarna mest ute utan skydd, förutom när insekterna blev för jobbiga. Just insekter är troligtvis orsaken till att hästarna var ute mer när det blåste. Åsnorna verkade klara insektsplågan betydligt bättre och gick i stället in när vindhastigheterna ökade.
Hästar tål kyla bättre
Andra studier har visat att hästars termoneutrala zon, alltså där de klarar av sin temperaturreglering utan någon extra ansträngning, ligger mellan 0 och 25 grader. Det stämmer väl överens med de här resultaten, då hästarna började vara inne något mer när det var varmare än 20 grader plus. Dock är det värt att poängtera att hästarna använde vindskydd väldigt lite, runt 10 procent av dem var inne när det var upp till 20 grader, en betydligt lägre andel än för åsnorna.
”Det är viktigt att utvärdera de beteendemässiga och fysiologiska effekterna av miljön för domesticerade arter. Detta för att säkerställa att skillnaden mellan det klimat de är anpassade för och det de lever i inte orsakar välfärdsproblem”, skriver forskarna i sin slutsats.
En enda ingång begränsar
En viktig faktor att ta hänsyn till när det gäller hur mycket hästarna använder sitt vindskydd är hur det är designat och placerat. Det är relativt lätt att ”bevisa” att hästar inte använder vindskydd, genom att helt enkelt inte bygga dem bra.
Forskare från Danmark, Polen och Österrike har undersökt hur designen på vindskydden påverkar användningen av dem, i det här fallet bland islandshästar under vintern. Där såg de att i grupper av hästar som hade tillgång till ett vindskydd med två utgångar användes vindskyddet mångdubbelt mer, jämfört med om det bara fanns en ingång. Där det bara fanns en ingång hade hästarna dessutom högre halter av kortisolmetaboliter i träcken, vilket tyder på högre stressnivå.
Däremot såg forskarna ingen skillnad i vare sig användning eller kortisolmetaboliter beroende på om det fanns en avdelare inuti vindskyddet eller inte.
Referenser:
Proops, L., Osthaus, B., Bell, N., Long, S., Hayday, K. & Burden, F. 2019. Shelter-seeking behavior of donkeys and horses in a temperate climate. Journal of Veterinary Behavior, vol. 32, s. 16-23, https://doi.org/10.1016/j.jveb.2019.03.008.
Osthaus, B., Proops, L., Long, S., Bell, N., Hayday, K. & Burden, F. 2018. Weathering the weather: effects of the environment on donkey, mule and horse welfare. In: UFAW Animal Welfare Conference - Recent Advances in Animal Welfare Science VI, 26th June, 2018, Newcastle.
Christensen, J.W., Olczak, K., Palme, R. & Thodberg, K. 2018. The effect of shelter design on shelter use by Icelandic horses in the winter period, Journal of Veterinary Behavior, vol 27, s. 47-54.
I skånska Klippan finns en fin liten gård med vackert boningshus, stall med sex boxar, uppvärmd pool, orangeri och ett växthus.
En familj som köpt en gård i Jämtland fick en chock när de öppnade stalldörren. Där inne låg två döda hästar som gårdens tidigare ägare lämnat kvar.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Hästar förstår fler ord än vi tror. Det, och mycket mer, får vi höra om i ett avsnitt av Sveriges radio P1 och programmet Språket.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!