I ett examensarbete från SLU har studenterna visat att hackad halm är billigast att strö med om man jämför med spånpellets och kutterspån. Men ammoniakhalten i halmboxarna översteg det tillåtna gränsvärdet.
Text: Sara Slottner
Arkivfoto: Adobe Stock
Boxarna i Västra Kungsgårdsstallet på Strömsholm delades upp i tre grupper där en tredjedel ströddes med hackad halm, en tredjedel med kutterspån och en tredjedel med spånpellets.
Hästarna som står i stallet används av hippologstudenterna och det var också studenter som mockade under de fem veckor studien pågick. Alla hästar stod på permanentbädd, gick ute i hagen två till fyra timmar per dag och reds en timme dagligen. Boxarna mockades morgon och eftermiddag.
Inledde med nya bäddar
När bäddarna skulle anläggas i början av studien gick det åt fyra balar kutterspån (100 kilo), tio säckar spånpellets (140 kilo) eller 16 kilo halm för att fylla upp boxarna. En fördel med spånpellets är att materialet är sammanpressat, vilket gör att det tar mindre plats vid frakt och lagring. När man strör tillsätts vatten och då sväller pelletsen upp och ramlar isär.
I samband med studien testade studenterna även hur mycket vatten varje material kunde suga upp. Hundra gram av respektive strömaterial vägdes upp och sedan tillsatte de en deciliter vatten var tionde minut, tills materialet var mättat. Kutterspån vann det racet med 2,75 gånger sin egen vikt, följt av spånpellets med 2 gånger sin vikt och halm med 0,5 gånger sin vikt.
Enligt artikelförfattarna själva fick spånpelletsen dock kanske för kort tid på sig att hinna suga upp maximalt med vatten. ”Tidigare studier har visat att material i pelletsform har haft den bästa uppsugningsförmågan och även bundit ammoniak bäst, vilket vi tror att pelletsen i denna studie också skulle ha haft om det hade getts mer tid till uppsugningen”, skriver de i arbetet.
Olika lång mockningstid
Det tog ett par minuter längre att mocka och strö halmboxarna jämfört med de andra. Boxarna med spånpellets gick egentligen snabbast att mocka, men sinkades av tiden det tar för pelletsen att svälla efter tillsats av vatten. På samma sätt fick halmen oförtjänt lång mockningstid eftersom studenterna använde sig av ett arbetskrävande sätt att forsla halmen till boxarna. Halmlagret var långt bort och halmen lastades manuellt på skottkärror, det kunde ta flera vändor för att strö en box.
Det var relativt stora skillnader i gödselmängder mellan de olika strömaterialen, vilket kan vara intressant för den med begränsat lagringsutrymme för gödseln. Eller om man betalar för att någon ska köra bort den. Den hackade halmen genererade ungefär dubbelt så mycket utmockat material per dag jämfört med spånpelletsen. Kutterspånet låg mitt emellan.
Det gick åt 10,3 kilo spånpellets per box och dag vilket var mindre än kutterspånet (11,7 kilo), men betydligt mer än hackad halm (3,1 kilo).
Lön är en stor kostnadsdel
Enligt den ekonomiska kalkylen var spånpellets dyrast per månad, följt av kutterspån och halm. I kalkylen ingår arbetskostnad med avtalsenlig lön. För den som har hästar på hobbynivå kan halmen därför bli än mer ekonomiskt intressant. Detta eftersom den hade den högsta arbetskostnaden och högst kostnad för container, men väldigt mycket lägre kostnad för halmen i sig. Studenterna har inte tagit hänsyn till hur attraktiv gödseln blir för lantbrukare.
Ammoniakhalten mättes bara en gång under studien, vilket är lite synd eftersom det gör resultatet mer osäkert. Men siffrorna är ändå intressanta eftersom alla tre strömaterialen hamnade i närheten av Jordbruksverkets gränsvärde, 10 ppm. I halmboxarna uppmättes i genomsnitt 13 ppm, alltså mer än gränsvärdet, medan kutterspån och spånpellets låg strax under med 9 ppm respektive 8 ppm. Höga ammoniakhalter innebär en sämre stallmiljö med risk för att hästarna blir negativt påverkade.
Referens:
Bengtsson, J. & Martinell, A. 2016. Utvärdering av stallpellets som strömaterial. Sveriges lantbruksuniversitet, Hippologenheten. Examensarbete K52.
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!