Foto: Adobe Stock (hästar) och Mona Jensen (porträtt)
Det finns större likheter mellan oss och djuren än vad det finns skillnader, menar Per Jensen. Han är professor i etologi vid Linköpings universitet och har skrivit en bok om djurens känsloliv – och om våra känslor för dem.
Text: Åsa Pernes
Vi som umgås med hästar eller andra djur vet självklart att de kan bli rädda, arga, glada och känna smärta. Men att det bland hästarna finns optimister och pessimister – precis som bland oss – och att deras sinnesstämning påverkas starkt av deras miljö, det är kanske inget vi tänker på dagligdags.
Hej Per! I din bok skriver du att likheterna mellan oss och djuren är större än skillnaderna. Kan du förklara hur du menar?
– Ja, när det gäller djurens känsloliv och tankevärld är jag absolut säker på att det är så. Men det är rätt märkligt att det ska vara kontroversiellt att påstå. För om vi går igenom kroppens organ ett efter ett – från skelettet via njurarna, till levern, magsäcken och hjärtat – och sedan gör en jämförande studie mellan oss och andra däggdjur, då är alla biologer i världen fullständigt överens om att det är en gradvis utveckling som har gjort att det finns små nyansskillnader mellan våra och djurens organ. Om vi till exempel jämför hur min lever fungerar med grisens lever, då handlar det enbart om små nyansskillnader. Samma sak ser vi om vi jämför mina njurar med hur hästens njurar fungerar, det är väldigt små olikheter vi pratar om.
– Här är biologerna helt överens. Men när vi kommer till hjärnan, då plötsligt vill vi tänka att människans hjärna är helt annorlunda, att den är unik. Det här har många filosofer försökt bevisa genom tiderna, en del har varit smått besatta av det.
Hästen har ett rikt språk
Per stannar upp en stund, sedan tar han två exempel på argument som har lyfts fram som bevis för att vår hjärna skulle vara så annorlunda.
– Att vi har stor hjärna har varit ett argument, men då glömmer man bort att elefanten har dubbelt så stor hjärna. Ett annat argument har varit att vi har många nervceller, men det finns många andra djur som har fler nervceller än oss. Så här kan man hålla på och räkna upp olika saker, men vad man än hittar på så finns det ändå något annat djur som slår oss på fingrarna.
Allt vi känner, tänker och upplever bygger på att vi djur har utvecklats från våra gemensamma förfäder.
– Tänker man så, då inser man att det inte kan vara så stora skillnader mellan vårt och exempelvis hästarnas känsloliv. Den största skillnaden mellan oss och djuren är vårt språk, vi har ett mer utarbetat språk än dem, säger Per och fortsätter:
– Fast hästarna har ett mer utvecklat och rikare språk än vad många tror. Och om man tänker på grundläggande känslor som rädsla, ilska och hunger till exempel – då är det ingen större skillnad mellan oss och våra hästar.
Djur kan känna empati skriver du i din bok, det gäller alltså även hästar?
– Ja, det är jag helt övertygad om, svarar Per snabbt och bestämt.
Han berättar att det är många forskare som arbetar med just de här frågorna, empati är enligt dem en av de mest grundläggande känslorna hos sociala djur.
– Det är kanske rentav en av de mest grundläggande egenskaperna vi däggdjur måste ha. För hur skulle vi annars kunna ta hand om våra avkommor, om vi inte kände empati? Empati är inget som har kommit med oss människor utan det har däggdjuren haft i miljontals år.
Per tar hundar som exempel på djur som har stark empati. Han nämner också att det finns gott om beskrivningar av hur hästar känner av när deras skötare är ledsna.
– Så varför skulle inte hästar kunna känna empati?
Forskare har bevisat att grisar, kor och höns – precis som vi – bli nedstämda och deprimerade om de är i en miljö som är händelsefattig eller tråkig. Hur är det med hästarna?
– Hästar och kor är betande djur, man kan säga att de har nyfikenhet som bygger på att de hela tiden aktivt måste leta efter mat. Deras hjärna är programmerad för att leta efter nya saker, alltså den där maten.
– Hästarna är dessutom, precis som alla våra tamdjur, väldigt sociala varelser. De behöver få social stimulans, främst från andra hästar, för att må bra. Det här vet vi, men likväl finns det hästar som står i små fållor med eller utan vänner. Om det har funnits gräs i fållorna så tar det snabbt slut och då har de inget att göra, då kan de absolut bli deprimerade.
Mat och sällskap är grundläggande
Inom hundsporten har man, enligt många forskare, kommit längre både när det gäller berikning av hundarnas miljö och med träning genom positiv förstärkning. Berikning av miljön kan kortfattat beskrivas som att djuret får möjlighet att utföra vissa specifika beteenden som är naturliga för det. När det gäller hundar kan det exempelvis vara att leta godis eller efter en leksak. På så sätt stimuleras både luktsinnet och deras vilja att söka efter saker.
Går det att berika hästarnas miljö? Per tänker en stund och säger sedan att det nog handlar om mat och bete, eftersom hästarna ”är födda att leta efter mat”.
– Stora hagar med bra bete och sällskap till hästarna. Då har man kommit långt med berikningen, konstaterar han.
Ett tips när det gäller berikning för hästar är att man kan lägga ut högar i hagen med olika sorters foder. Det kan vara olika typer av grovfoder, men man kan även lägga ut lite morötter på ett ställe – eller äpplen.
– Berikning är en konst, det gäller att vara påhittig, menar Per.
Vissa individer är mer pessimistiska
Är krubban halvtom eller halvfull? Det har gjorts intressanta experiment på flera olika djurslag där djur har getts två olika valmöjligheter. Den ena möjligheten har exempelvis varit ett tryck på en ljusorange prick, som innebär att man får godis. Medan den andra har varit tryck på en mörkorange prick som orsakar något djuret inte tycker om. Till exempel en hög ljudsignal eller en luftpuff i ansiktet. Genom detta lär sig djuren vilken knapp/signal som ger godiset.
Sedan har forskare lagt till ytterligare en orange färg, i en nyans mittemellan de andra två. Vissa individer är då väldigt positiva och verkar tänka att det är klart att det är godis vid den pricken också, inget ont kan hända och de går fram och trycker till på pricken. Andra djur går inte ens fram till färgen som är mittemellan.
Därefter har man utvecklat försöket genom att djuren får göra samma sak i en miljö de inte trivs i, i ett kallt rum till exempel. Och då, när djuren inte trivs, finns det en större andel pessimister i gänget.
Här är det nog inte någon större skillnad mellan oss och andra djurslag, menar Per. Det finns både optimister och pessimister – och en individ som inte trivs, för att kompisen är borta eller för att den har ont, kommer troligtvis att bli lite mer pessimistisk än vad den annars brukar vara.
Hippolog eller unghästutbildare? Ute efter ett nytt, annorlunda jobb? Då kanske jobbet som kavaljerskusk i H.M. Konungens hovstall kan vara något.
Läs om vikariatet som sträcker sig till och med juli 2022 på Hippson Market
En rytmisk galopp gör hoppningen lättare för både häst och ryttare. Det menar Stephanie Holmén som visar en övning som skapar rätt galopp.
"Går ut på att välja avsprångspunkten på ett sätt som skapar jämna språng"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Den amerikanske ryttaren Andrew Kocher red, både på tävling och träning, med sporrar som gav hästen elstötar. FEI stänger av ryttaren i tio år.
Får inte ens vistas på tävlingar som åskådare
Arkiv: Hoppryttare avstängd – FEI utreder misstankar om elsporrar
Arkiv: Ryttare utreds för att ha använt elsporrar på tävling
En läsare undrar hur man kommer tillrätta med problemet att hästen tuggar på allt. Det omfattar även hagkompisens täcke som ofta går sönder.
Läs etolog Elke Hartmaans råd och tips med hästvälfärden i fokus
I flera år har Svenska islandshästförbundet velat bli en del av Riksidrottsförbundet och nu kan detta bli verklighet.
Efter flera år med avslag – nu föreslår Riksidrottsförbundet SIF som medlemmar
Ingrid Klimke imponerade när hon år 2019 lyckades kvalificera sig till OS i Tokyo i både dressyr och fälttävlan. Nu krossas den dubbla OS-drömmen.
Lunds civila ryttarförening är på god väg mot en ny ridanläggning. En bygglovsansökan är inlämnad och klubben hoppas på flytt under våren 2023.
Utrymme för personal och större hagar till hästarna: "Hästvälfärd blir verklighet"
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Det har debatterats och argumenterats kring reglerna om vilka som får tävla och vilka som får rida i elitallsvenskans lag. SvRF svarar i ett öppet brev.
"Vi har full förståelse att det finns frågetecken runt och olika åsikter om tävlande"
Den nya anläggningen står klar. Henrik von Eckermann har flyttat in tillsammans med sambon Janika Sprunger, deras lilla son Noah, hästar och personal.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!