Frågetecknen kring sjukdomen PSSM, Polysaccharide storage myopathy, rätas ut allt mer i takt med att forskarvärlden förstår vad som orsakar sjukdomen och hur den bäst hålls i schack. Ett exempel var när forskarna 2008 hittade den mutation som orsakar problemen för de flesta hästar, i en gen som kodar för enzymet glukogensyntas. Men när forskarna hittar ledtrådar så kommer också nya frågor upp till ytan.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Genvarianten GYS1-R309H gör att ett enzym, glukogensyntas, blir överaktivt. För mycket glykogen lagras i muskeln och dessutom delvis i en annan form än normalt. När forskarna upptäckte genvarianten insåg de snart att alla hästar med den inte hade symtom, och att det finns kombinationer med andra diagnoser som gör symtomen allvarligare. Forskarna såg också att ett antal hästar med symtom på PSSM däremot inte hade mutationen, och diagnosen PSSM delades därför upp i två typer. PSSM typ 1 (PSSM1) innefattar hästar som har den aktuella varianten av GYS1-R309H medan PSSM typ 2 (PSSM2) till en början var ”resten”, utan att man visste vad som orsakade deras sjukdom.
Liknande symtom – olika provsvar
Nu har forskarna hittat några ledtrådar även till PSSM2, bland annat fyra genvarianter som troligen hänger samman med diagnosen. Forskarna har även sett att provsvaren från muskelbiopsier skiljer sig mellan typ 1 och typ 2, bland annat att muskelglykogennivåerna hos hästar med PSSM1 för det mesta är högre. Hästar med PSSM1 visar dessutom tydliga tecken på det sönderfall av muskelfibrer som man associerar med korsförlamning, medan hästar med PSSM2 kan ha den karakteristiska stela gången men inte ha förhöjda värden på muskelenzymerna CK och AST samt muskelglykogen.
Många hästägare har rapporterat att deras hästar med PSSM2 har blivit bättre när foderstaten har haft låga halter stärkelse men mer fett, men en stor andel av hästarna visar samtidigt inte de förväntade framstegen. Tills man vet mer om PSSM2 så är utfodrings- och skötselrekommendationerna desamma som för hästar med PSSM1, men allt eftersom forskningen går framåt kommer man förmodligen kunna skilja ut olika typer av diagnoser ur PSSM2, och därmed även kunna ge hästarna mer skräddarsydda behandlingar.
Vanligare hos vissa raser
Varmblod som har diagnosticerats med PSSM har i 80 procent av fallen just PSSM2, det finns även hos exempelvis frieser och islandshästar. Ofta har de tecken på korsförlamning men det är vanligt att man märker det främst genom försämrad prestation. Ett vanligt scenario är lite onormal gång, ömma muskler och ovillighet fem-tio minuter in i träningspasset. Hästarna har svårt att samla sig eller välva sig över hinder och tappar muskler. De varmblod som man har tittat på prover från börjar oftast få problem någon gång mellan åtta och tio års ålder.
Lite stärkelse och mycket rörelse
En av de främsta forskarna på området är amerikanska Stephanie Valberg, och hon poängterar att PSSM-hästar inte ska vila länge efter ett anfall. De hästar som har förhöjda nivåer av CK ska ändå ut i hage så fort oviljan att röra sig är över. Det är däremot viktigt att vara försiktig när man börjar träna igen, och där är det främst tiden snarare än intensiteten som ska begränsas menar Valberg. Hon pratar om att börja med bara fem minuter i skritt eller trav och öka tiden med två minuter per dag. För att PSSM-hästar ska må bra är daglig motion extremt viktigt, om det så bara är tio minuter. Tid ute i hagen hjälper också för att hålla besvären i schack.
Forskningen om vad som egentligen orsakar de symtom som man i dagsläget benämner PSSM2 går vidare. Med tanke på alla de framsteg som har gjorts sedan en hel rad tillstånd klumpades ihop under termen ”fång” eller ”korsförlamning” kan förhoppningsvis PSSM2-hästarna och deras ägare snart få bättre hjälp.
Referenser:
Lewis, S.S., Nicholson, A.M., Williams, Z.J., & Valberg, S.J. 2017. Clinical characteristics and muscle glycogen concentrations in warmblood horses with polysaccharide storage myopathy. American Journal of Veterinary Research, November 2017, vol. 78, nr. 11 , s. 1305-1312
(https://doi.org/10.2460/ajvr.78.11.1305)
Valberg, S.J. 2019. An update on polysaccharide storage myopathy and myofibrillar myopathy in Warmblood horses. Revista Acadêmica: Ciência Animal 2019 vol.17 No.Supl. 2 s.96-102.
Williams, Z.J., Bertels, M. & Valberg, S.J. 2018. Muscle glycogen concentrations and response to diet and exercise regimes in Warmblood horses with type 2 Polysaccharide Storage Myopathy. PLoS ONE 13(9): e0203467. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0203467
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!