Forskning
Publicerad: 2023-03-17
Risk att sadel med smal midja orsakar högt tryck
En smal midja på en sadel kan göra att ryttaren sitter mer bekvämt, mer stilla och att det känns som att man kommer närmare hästen. Men i flera av varandra oberoende sadelstudier har just den smala midjan utmärkt sig, och dessvärre inte på ett fördelaktigt sätt. Man har även tittat på hur bomvidden påverkar tryckfördelningen under ryttare.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
En sak som forskare i flera olika studier av sadlar särskilt har intresserat sig för är bommens midja och hur den påverkar trycket under sadeln. Det finns till exempel flera intressanta resultat från en avhandling om sadeltillpassning av engelska sadlar, ett av dem var att av de 74 hästarna i studien så ansåg sadelutprovarna att bara 14 hade en sadel som passade perfekt. Resterande 60 sadlar hade åtminstone en parameter som inte var bra, som exempelvis ojämna bossor, fel dimensioner på framvalvet eller fel balans.
Enstaka centimetrar gör skillnad
Bommarnas midjemått varierade mellan 12 cm och 14,5 cm, och hur lång bit av bommen som var inom 5 mm från det smalaste måttet varierande från 4,2 cm till 8 cm. Det var även skillnad i hur långt fram på sadeln midjan var, mellan 10,1 och 13,3 cm från framvalvet. Det fanns en tendens att de sadlar som hade bom med smal midja också hade en smalare ryggradskanal.
Även om det kan tyckas vara futtiga centimeter som skilde mellan de olika bommarna så syntes skillnaderna vid tryckmätningen under ryttare. Sadlar som hade midjan något längre bak tenderade att orsaka högre tryck under sadeln. Man såg också skillnader som verkade bero på dimensionen på bommens midja, där smalare midja och/eller stor bomvinkel tenderade att ge högre tryck in mot hästens ryggrad jämfört med dem där midjan var vidare och/eller bomvinkeln mindre. ”Dessa resultat stödjer våra hypoteser om att en stor midja kombinerat med en korrekt bomvinkel troligen är den bästa lösningen för hästen”, skriver forskarna. De konstaterar att det gäller att hitta en balans mellan ryttarens och hästens komfort, och då är sadelns midja en av nycklarna att titta på eftersom sadlar med smalare midja ofta upplevs bekvämare för ryttaren.
Mer koncentrerat tryck
Forskare från Österrike bestämde sig för att titta på sambandet mellan bomvidd och tryck under sadeln, genom att använda 19 vuxna, friska hästar och testa sadlar med olika bomvidd på dem. De kunde hitta vilken sadel som hade lägsta totaltryck för 18 av hästarna, det var den med smal bom för tio av dem, den med mellanvid bom för sex hästar och sadeln med vid bom passade bäst för två hästar. För den 19:e hästen såg man ingen skillnad i tryckfördelning mellan sadlarna, vilket enligt forskarna troligen berodde på att alla sadlar i studien var för smala efter som ”hästen var väldigt fet”.
Testen gjordes på ett rullband och man strävade efter att standardisera utförandet så mycket som möjligt för att lättare kunna se skillnader. Och skillnader såg man alltså. Om hästen gick med en sadel där bommen ansågs vara för smal var trycket under sadelns bakre tredjedel betydligt högre i skritt och trav än med rätt sadel. En för vid sadel gav däremot högre tryck in mot ryggraden. ”Den här forskningen visar att trycket under en dåligt tillpassad sadel distribueras över en mindre yta än under korrekt tillpassade sadlar, vilket leder till potentiellt skadligt högt tryck”, skriver forskarna.
Studerade hästarnas rörelsemönster
Brittiska forskare gjorde ungefär samma sak, men de studerade även hästarnas rörelsemönster med de olika sadlarna på ryggen. Det visade sig att en för vid eller för smal bom förändrade ryggens rörselsmönster, förutom att trycket under sadeln liksom i den andra studien blev högre. ”Korrekt tillpassning av sadeln är nödvändigt för obehindrade rörelser”, skriver de.
Samma forskarlag provade att använda värmekamera på hästarnas ryggar och på undersidan av sadlarna, för att se om bilden de fick där stämde med de tryckmätningar man gjorde. Det visade sig att så inte var fallet, de områden som hade utsatts för högst tryck var inte nödvändigtvis de som var varmast, så forskarna rekommenderar inte värmekamera som ett sätt att kolla hur sadeln passar.
Kritik mot hästägare
Forskare från Schweiz bjöd in närmare 200 hästägare i landet till en ”examination day”. Där gick två veterinärer igenom hästarna och deras sadlar, och ryttarna fick göra ett standardiserat ridtest i ett ridhus.
95 procent av hästägarna sa att deras sadel var speciellt utprovad för hästen, medan bedömarna i studien endast släppte igenom tio procent av sadlarna utan anmärkning. På hälften av sadlarna klassades bossorna som bristfälliga, och fyra av tio hade fel bomvinkel och på två av tio sadlar följde inte bommen hästens rygglinje som några exempel på fel man såg. ”Hästägare har begränsad förmåga att uppmärksamma sadeltillpassningsproblem”, skriver forskarna bland annat. Enbart hälften av deltagarna i studien uppgav att en professionell person såg över deras sadel regelbundet.
Även här såg man ett högre tryck från sadlar med smal midja. Hos 15 procent av hästarna översteg trycket under sadeln tidigare publicerade gränsvärden för skadligt tryck, och 29 procent av hästarna var ryggömma vid palpation. Sambandet mellan uppmätt högt tryck under sadeln och ryggömhet var dock inte hundraprocentigt, vilket enligt forskarna visar att fler faktorer än trycket under sadeln påverkar om hästen får ont. Forskarna menar att hästvärlden skulle behöva definiera kvantitativt vad som menas med att en sadel passar.
Referenser:
Dittmann, M.T., Arpagaus, S., Hungerbühler, V., Weishaupt, M.A. & Latif, S.N. “Feel the Force”—Prevalence of Subjectively Assessed Saddle Fit Problems in Swiss Riding Horses and Their Association With Saddle Pressure Measurements and Back Pain, Journal of Equine Veterinary Science, Volume 99, 2021, 103388, ISSN 0737-0806, https://doi.org/10.1016/j.jevs.2021.103388.
Hungerbühler, V. Specification of the saddletree’s waist parameters and their Influence on saddle pressure distribution. 2021, University of Zurich, Vetsuisse Faculty. https://www.zora.uzh.ch/id/eprint/210480/1/210480.pdf
MacKechnie-Guire R, MacKechnie-Guire E, Fairfax V, Fisher D, Fisher M, Pfau T. The Effect of Tree Width on Thoracolumbar and Limb Kinematics, Saddle Pressure Distribution, and Thoracolumbar Dimensions in Sports Horses in Trot and Canter. Animals. 2019; 9(10):842. https://doi.org/10.3390/ani9100842
MacKechnie-Guire R, Fisher M, Mathie H, Kuczynska K, Fairfax V, Fisher D, Pfau T. A Systematic Approach to Comparing Thermal Activity of the Thoracic Region and Saddle Pressure Distribution beneath the Saddle in a Group of Non-Lame Sports Horses. Animals. 2021; 11(4):1105. https://doi.org/10.3390/ani11041105
Meschan, E.M., Peham, C., Schobesberger, H. & Licka, T.F. The influence of the width of the saddle tree on the forces and the pressure distribution under the saddle, The Veterinary Journal, Volume 173, Issue 3, 2007, Pages 578-584, ISSN 1090-0233, https://doi.org/10.1016/j.tvjl.2006.02.005.
Varannan vecka berättar husdjursagronomen och journalisten Sara Bref (tidigare Slottner) om aktuell hästforskning här på Hippson.se.

Tipsa!
Finns det något du skulle vilja veta mer om? Lämna gärna förslag till Sara, även om hon inte kan lova att alla era "önskeämnen" tas upp: sarabref79@gmail.com
taggar
Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Sadeln kan avslöja både hälta och ryttarfel
- Lädervård – så tar du hand om din sadel: ”Smörj ofta och lite”
- Inbrott i stall – sadlar stulna: "Vi känner oss otrygga"
- Skydda sadel och stigbyglar med grytvante: "Snabbt och enkelt att hantera"
- Stor sadelstöld hos ridklubb
- Verksamhetschefen efter sadelstölderna: ”Känns obehagligt och osäkert”
- Såg militärfilmen och antog utmaningen – Nora hoppar med sadeln i handen
- Treåriga Fancy sadlar sig själv – har tränats belöningsbaserat sedan hon var föl
- Digital sadelmatta ska förebygga skador på hästen: ”Kan ta bort mycket oro”
- Sadelstöld hos Svante Johansson: ”Man tror inte det är sant”

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!