Till vänster nosnät, som ibland lindrar headshaking. Till höger hästlever. Foto: Tomas Holcbecher och Adobe Stock
Varje år utser representanter för den amerikanska veterinärorganisationen (AAEP) årets främsta vetenskapliga studier inom olika områden. 2016 var det Rob MacKay från University of Florida som valde ut det han tyckte var årets bästa medicinstudier – en lista som senare även publicerades hos tidskriften The Horse. Och studierna han lyfte fram handlade om vitt skilda saker.
Text: Sara Slottner
I en av studierna hade forskare från Storbritannien och Australien tittat på engelska fullblod med magsår, ett alltför vanligt problem hos alla typer av hästar världen över. Hästarna i studien fick antingen en grovfoderdiet eller en ”racehorse diet”, det vill säga mycket kraftfoder. Dessutom behandlades de med läkemedlet omeprazol, som används för att höja pH i magsäcken.
Överraskande resultat
Alla tidigare forskningsrön, och råd från behandlande veterinärer, går ut på att minska på kraftfodret och ge mestadels – eller enbart – grovfoder till hästar med magsårsproblem. Men resultaten i den här studien visade tvärtemot vad man kunde tro att hästarna som fick mycket kraftfoder fick en betydligt bättre effekt av omeprazol. De som fick fri tillgång till hö hade relativt liten effekt av medicinen.
Den troliga förklaringen är att läkemedlet verkar bäst på tom magsäck, så det bästa är förmodligen att inte ge foder alls ett par timmar före och efter att hästen har medicinerats.
Se upp med algerna
En annan studie baseras på ett fall där en sjuk åttaårig valack kom in till University of Pennsylvania. Han hade kolik, var loj, åt inte och hade gulnade slemhinnor. Det visade sig att han hade leverskador och alzheimerliknande förändringar i hjärnan. Hästen fick tas bort, men sedan följde ett detektivarbete för att ta reda på vad som hade orsakat tillståndet.
Efter mycket letande hittades svaret i ett tillskott som hästen fått. Tillskottet kom från alger och i det hittades microcystin, samma typ av gift som bildas vid algblomning och som är känt för att ge just leverskador. Giftet har hittats tidigare i algpreparat och forskarna poängterar att den här typen av tillskott måste tas med i utredningen om människor eller djur drabbas av leverskador.
Lindring av skakningar
I en tredje studie visade forskare från University of Bristol en ny och lovande metod för behandling av headshaking. Metoden kallas PENS (percutaneous electrical nerve stimulation) och har använts praktiskt ett tag. Den går ut på att stimulera en nerv som är inblandad i sjukdomen, så att nerven börjar fungera normalt igen.
Sju hästar ingick i studien och de fick tre eller fyra behandlingar. Sex av hästarna blev bättre av första behandlingen och kunde börja ridas som vanligt igen. Hästarna var symtomfria i upp till 20 veckor efter sista behandlingen, vilket visar att den har potential att hjälpa hästar och hästägare som kämpar med den annars svårbehandlade sjukdomen.
Referenser:
Anderson, M.N. 2017. Top Medicine Studies of 2016. http://www.thehorse.com/articles/38762/top-medicine-studies-of-2016
Sykes, B.W., Underwood, C., Greer, R., McGowan, C.M. & Mills, P.C. 2016. The effects of dose and diet on the pharmacodynamics of omeprazole in the horse. Equine Veterinary Journal 2016; DOI: 10.1111/evj.12630.
Roberts VLH, Patel NK, Tremaine WH. Neuromodulation using percutaneous electrical nerve stimulation for the management of trigeminal-mediated headshaking: A safe procedure resulting in medium-term remission in five of seven horses. Equine Vet J 2016;48:201-204.
Mittelman NS, Engiles JB, Murphy L, et al. Presumptive iatrogenic microcystin-associated liver failure and encephalopathy in a Holsteiner gelding. J Vet Intern Med 2016;30:1747-1751.
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
Den franske veterinären Christophe Schlotty vill visa allvaret kring situationen gällande utbrottet av EHV-1 med ett filmklipp som visar en sjuk häst.
Sjuk efter hemkomst från Valencia – se klippet – Obs varning för obehagliga bilder
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!