Till vänster nosnät, som ibland lindrar headshaking. Till höger hästlever. Foto: Tomas Holcbecher och Adobe Stock
Varje år utser representanter för den amerikanska veterinärorganisationen (AAEP) årets främsta vetenskapliga studier inom olika områden. 2016 var det Rob MacKay från University of Florida som valde ut det han tyckte var årets bästa medicinstudier – en lista som senare även publicerades hos tidskriften The Horse. Och studierna han lyfte fram handlade om vitt skilda saker.
Text: Sara Slottner
I en av studierna hade forskare från Storbritannien och Australien tittat på engelska fullblod med magsår, ett alltför vanligt problem hos alla typer av hästar världen över. Hästarna i studien fick antingen en grovfoderdiet eller en ”racehorse diet”, det vill säga mycket kraftfoder. Dessutom behandlades de med läkemedlet omeprazol, som används för att höja pH i magsäcken.
Överraskande resultat
Alla tidigare forskningsrön, och råd från behandlande veterinärer, går ut på att minska på kraftfodret och ge mestadels – eller enbart – grovfoder till hästar med magsårsproblem. Men resultaten i den här studien visade tvärtemot vad man kunde tro att hästarna som fick mycket kraftfoder fick en betydligt bättre effekt av omeprazol. De som fick fri tillgång till hö hade relativt liten effekt av medicinen.
Den troliga förklaringen är att läkemedlet verkar bäst på tom magsäck, så det bästa är förmodligen att inte ge foder alls ett par timmar före och efter att hästen har medicinerats.
Se upp med algerna
En annan studie baseras på ett fall där en sjuk åttaårig valack kom in till University of Pennsylvania. Han hade kolik, var loj, åt inte och hade gulnade slemhinnor. Det visade sig att han hade leverskador och alzheimerliknande förändringar i hjärnan. Hästen fick tas bort, men sedan följde ett detektivarbete för att ta reda på vad som hade orsakat tillståndet.
Efter mycket letande hittades svaret i ett tillskott som hästen fått. Tillskottet kom från alger och i det hittades microcystin, samma typ av gift som bildas vid algblomning och som är känt för att ge just leverskador. Giftet har hittats tidigare i algpreparat och forskarna poängterar att den här typen av tillskott måste tas med i utredningen om människor eller djur drabbas av leverskador.
Lindring av skakningar
I en tredje studie visade forskare från University of Bristol en ny och lovande metod för behandling av headshaking. Metoden kallas PENS (percutaneous electrical nerve stimulation) och har använts praktiskt ett tag. Den går ut på att stimulera en nerv som är inblandad i sjukdomen, så att nerven börjar fungera normalt igen.
Sju hästar ingick i studien och de fick tre eller fyra behandlingar. Sex av hästarna blev bättre av första behandlingen och kunde börja ridas som vanligt igen. Hästarna var symtomfria i upp till 20 veckor efter sista behandlingen, vilket visar att den har potential att hjälpa hästar och hästägare som kämpar med den annars svårbehandlade sjukdomen.
Referenser:
Anderson, M.N. 2017. Top Medicine Studies of 2016. http://www.thehorse.com/articles/38762/top-medicine-studies-of-2016
Sykes, B.W., Underwood, C., Greer, R., McGowan, C.M. & Mills, P.C. 2016. The effects of dose and diet on the pharmacodynamics of omeprazole in the horse. Equine Veterinary Journal 2016; DOI: 10.1111/evj.12630.
Roberts VLH, Patel NK, Tremaine WH. Neuromodulation using percutaneous electrical nerve stimulation for the management of trigeminal-mediated headshaking: A safe procedure resulting in medium-term remission in five of seven horses. Equine Vet J 2016;48:201-204.
Mittelman NS, Engiles JB, Murphy L, et al. Presumptive iatrogenic microcystin-associated liver failure and encephalopathy in a Holsteiner gelding. J Vet Intern Med 2016;30:1747-1751.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!