- Jag avråder från ryggröntgen vid veterinärbesiktningar inför köp, det orsakar mer problem än det förebygger.
Det sa Sue Dyson, en av världens ledande sporthästveterinärer, då hon ledde ett seminarium om ryggproblem på häst vid det brittiska hästveterinärmötet i mitten på september.
Text: Cecilia Lönnell
Foto: Anki Yngve
Sue Dyson och expertpanelen framhöll vad som tidigare visats vid studier hos bland annat SLU i Uppsala. Nämligen att många väl presterande hästar har röntgenförändringar i ryggen, som överridande tornutskott, utan att ha problem av det.
Frågan om hennes inställning till besiktningsröntgen kom från den svenske landslagsveterinären i hoppning och dressyr, Jonas Tornell. Han fanns i publiken tillsammans med Flemming Winberg, chef för hästkliniken vid Universitetsdjursjukhuset på Ultuna.
- Man ska dock ha klart för sig att en häst som inte har några problem nu men som byter ryttare, underlag eller får andra krav i anridning mot hinder - som hur tidigt eller hur sent avsprånget blir - kan få problem med ryggen som den inte hade förut, tillägger Sue.
Kräver kompetent ryttare
Hon säger att ett problem för ryggpatienter kan vara om de har en mindre kompetent ryttare och kommer tillbaka till denne efter behandling.
- Utan rätt rehab-träning är det ingen idé att behandla en häst med ryggproblem, kommenterar Sue Dysons kände sporthästkollega Philippe Benoit från Frankrike, som håller med om att mindre skickliga ryttare kan ha negativ effekt.
Det är viktigt att hästen, för att förebygga ryggproblem, har en väl utvecklad ryggmuskulatur. Att ryggen åter blir bättre musklad efter behandling är också ett viktigt tecken på att behandlingen har lyckats, säger Philippe Benoit - som satt i panelen på ryggseminariet tillsammans med de brittiska hästkirurgerna Richard Coomer och Richard Payne.
Operation kan fungera
Richard Coomer har utvecklat den nya typen av operation av rygghästar, Interspinous Ligament Desmotomy (ISLD), där det ligament som håller samman tornutskotten skärs av. Om han är osäker på en patient rekommenderar han först behandling med kortisoninjektioner och ett sjukgymnastprogram på tre veckor utan ridning - med fokus på att bygga upp hästens bålstyrka och muskulatur - innan han är beredd att operera.
Av de 61 hästar Richard har opererat på fyra år, och som har hunnit bli klara med sin konvalescens, har 84 procent kommit tillbaka till sin tidigare prestationsnivå. 13 procent kan användas på lägre nivå.
Ett huvudtema för paneldiskussionen var hur viktig rätt diagnos är vid misstänkta ryggfall. Två hästar med liknande röntgenbilder och liknande ridbarhetsproblem kan nämligen ha två helt olika diagnoser.
Sue Dyson visade videoklipp från ridprov med två patienter som hade misstänkta ryggproblem och som båda gjorde motstånd vid ridning. Hos den ena visade sig dock grundfelet, efter fyra dagars utredning, inte sitta i ryggen utan i bakbenen. Det kom fram när man bedövade gaffelbandsfästena bak.
Vid sina utredningar låter Sue både hästens egen ryttare och klinikens beridare sitta upp, både före och efter lokalbedövning av ryggen, för att bedöma rörelsemönstret och ridbarheten. I fallet ovan red hon också patienten själv för att få bättre förståelse för grundfelet.
Referens:
Standing resection of the interspinous ligament for the treatment of kissing spines. Richard Coomer. British Equine Veterinary Congress 2013 (Proceedings).
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!