Det estetiska är viktigt när Hovstallet visar upp sig. Precis som med ridning är körning en konst – när den utförs på rätt sätt.
Hur ofta ser du på dig själv som en konstnär när du sitter upp på hästen? Och borde vi inte kunna lära oss mer av de gamla kör- och ridkarlarna? Gösta Kylsberg har skrivit en doktorsavhandling om Hovstallet som konstföretag; där tradition, estetik och kommunikation är centrala begrepp.
Text: Ida Röök
Foto: Gösta Kylsberg
Gösta Kylsbergs hästintresse väcktes i vuxen ålder. Till att börja med var det ridning som gällde, men ganska snart riktades hans nyfikenhet mot körningen och då också mot Hovstallet. I Hovstallet finns i dag ungefär 18 hästar som inte minst används till körning, vid statsbesök och andra evenemang. Det är en anrik anläggning, insprängd som ett helt kvarter mitt i Stockholm, och som har en lång historia bakom sig. Där har framför allt utbildning av körhästar utvecklats i decennier.
- Man talar ofta om ridning och körning som en konst. Men jag tycker att begreppet har glömts bort till viss del i dag. Man säger ju att "där konsten tar slut, där tar våldet vid" och snabba lösningar kanske är vanligare än att luta sig mot lärdomen från de gamla mästarna, säger Gösta Kylsberg.
Han menar bland annat att man kan se ryttaren, eller kusken, som en konstnär - inte minst för det estetiska uttycket som ekipaget ger publiken.
- När det gäller Hovstallet är varje evenemang de deltar i en form av uppvisning, där är det otroligt viktigt att det ser bra ut. Det ska vara skönt för ögat. Och visst kan man se det här tankesättet inte minst inom ridsportens dressyr. Det är det estetiska som styr om det är ridkonst som utövas. Tittar du på ett ekipage som rör sig harmoniskt, där ryttaren eller kusken samspelar med hästen - då är det konst du bevittnar. Medan en ryttare som piskar på sin häst eller drar den i munnen inte besitter den reella kompetensen kring ridkonsten, menar Gösta.
Lär av mästarna
Doktorsavhandlingen "Kunglig kommunikation - körkonst och tradition" är det som ligger till grund för hans tankesätt. Där har han, genom ett så kallat autoetnografiskt (en metod som bygger på egna erfarenheter) tillvägagångssätt, tittat närmare på betydelsen av tradition, kommunikation och estetik i just Hovstallets historia och nutid.
- Jag har haft en unik möjlighet att följa Hovstallet under många år både som aktiv medarbetare och som forskare. Jag har också själv gått körkurser med flera av "de gamla mästarna" och de besitter verkligen en enorm kunskap som har förts vidare i generationer, men som kanske har fallit lite i glömska. Till sist är det erfarenhet och känsla som styr hur man handskas med hästar. Läromästarna utgår bland annat från att det tar mycket tid att utbilda en bra körhäst, säger Gösta.
När vi i dag frågar en proffsryttare hur han eller hon får hästen att hoppa höga hinder eller att gå de svåra skolorna i dressyren har denne ofta svårt att ge ett riktigt konkret svar. Känslan sitter liksom i kroppen hos dessa ryttare, de kan inte alltid riktigt sätta fingret på vad det är de faktiskt gör med hästen.
- Så är det också med de gamla läromästarna inom körning, känslan är svår att förmedla, menar Gösta Kylsberg.
Bra med ny självuppfattning
Han tror att många ryttare har mycket att vinna på att se sig själva som konstnärer när de rider.
- Det är betydelsefullt i sig om man kan ändra självbilden hos ryttaren eller kusken till att se att man faktiskt utför en konst, i samspel med hästen, säger Gösta.
När det gäller hans avhandling om Hovstallet är det just äktheten och upplevelserna som de förmedlar som gör verksamheten värdefull.
- Hovstallets framträdanden kan liknas vid performancekonst som skapar estetiska upplevelser både hos publik och konstnärer. Det vill säga hos ryttare och kuskar i konstföretaget Hovstallet, förklarar Gösta Kylsberg, som nu är ekonomie doktor på Företagsekonomiska institutionen vid Stockholms universitet.
Läs mer om och beställ avhandlingen här.
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!