Hästar som inte har fri tillgång till foder ska utfodras på fasta tider. Det är en sanning som har lärts ut av erfaret hästfolk under lång tid. Men finns det något stöd i forskningen för det? Ja. En ny studie från Slovenien visar med all önskvärd tydlighet att frukosten bör komma när den alltid kommer, om hästen ska ha det så bra som möjligt.
MEST LÄSTA FORSKNINGSKOLLEN 2020 – PLATS TRE:
Vi återpublicerar den här artikeln då den var den tredje mest lästa under vinjetten "Forskningskollen" under 2020.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
De slovenska forskarna tittade på åtta hästar som stod uppstallade i ensambox nattetid och gick i hagen på dagarna. Hästarna fodrades med fri tillgång på hö och en blandning av havre och korn på fasta tider, normalt klockan 06.00.
I studien gjorde man så att på torsdagar kom frukostkraftfodret redan klockan 05.00 medan man på lördagar tog sovmorgon till 07.00. Hästarnas beteende studerades från en timme före till en timme efter morgonfodringen, under tio veckors tid. Forskarna ville undersöka om hästarnas beteende och välfärd påverkades av ändringar i de fasta tiderna.
Trots att hästarna hade fri tillgång till grovfoder, och alltså knappast var hungriga på morgonen, påverkade en timmes förskjutning av kraftfodret deras beteende rejält. På lördagarna – under timmen mellan 06.00 och 07.00 när hästarna väntade på sin frukost – såg forskarna mer sparkar i väggen, skrap i golvet, gnäggande och andra beteenden som tydde på frustration.
Förstår inte behoven
– Många hästmänniskor blir irriterade eller missnöjda när de ser sin hästs onormala beteende, speciellt när det sker vid tiden för utfodring, och en del undrar till och med vad som kan trigga ett djur att bete sig så. Så jag tror att folk fortfarande inte vet så mycket om de grundläggande biologiska och etologiska behoven hos djur i fångenskap, säger Manja Zupan som är en av forskarna, i en intervju med tidskriften The Horse.
Beteenden som ibland kallas för otålighet, eller till och med förväntan, är i själva verket tecken på frustration och försämrad djurvälfärd.
På torsdagarna kom frukosten en timme för tidigt. Trots att hästar inte sover särskilt mycket med våra mått mätt, så verkade det faktiskt som att de inte riktigt var vakna än. En för tidig frukost ledde nämligen till att hästarna åt mindre hö, totalt sett över dygnet, och de stod i stället och vilade sig mer.
Fördel i naturen
Studien visar det alla hästägare har märkt, att hästarna har koll på vilken tid på dagen det är. Men den visar också att avvikelser från det invanda tidsschemat kan vara frustrerande för hästarna. För hästen har förmågan att ha koll på vilken tid på dygnet det är, och därmed kunna ”förutse” vissa händelser, varit en fördel för att kunna anpassa sig till en miljö och överleva i naturen.
Den som inte har foderautomater kan ha svårt att alltid leverera fodret vid samma tidpunkt. Men om man måste välja mellan att ge hästarna foder lite för tidigt eller lite för sent så rekommenderar Manja Zupan alternativ ett.
– Det är definitivt bättre att fodra hästarna innan du åker i väg på något annat än att vänta tills du kommer tillbaka, om du kommer att bli sen. Även om hökonsumtionen kanske är lägre än normalt så kan du förhindra att hästen blir frustrerad och aggressiv, vilket kan orsaka lägre kognitiva förmågor. Och hästar som inte presterar bra, eller sämre än vanligt, säger hon.
Hästar som inte har tillgång till grovfoder under natten reagerar förmodligen ännu kraftigare på en försenad frukost än vad hästarna i studien gjorde.
Referenser:
Zupan, M., Štuhec, I. & Jordan, D. 2019. The effect of an irregular feeding schedule on equine behavior. Journal of Applied Animal Welfare Science, vol. 23, nr 2, s. 156-163.
Lesté-Lasserre, C. 2020. Study: Off-schedule feeding compromises horse welfare. The Horse, jan 19, 2020.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin: "Ponny"
Samtliga ponnyer hittar du HÄR
Idag (2/3) kan du köpa bokserien Toppa ditt tävlande med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Simpel men bra, tycker hippologen och dressyrtränaren Suvi Räsänen om den här övningen. Hon rekommenderar varmt att ställa ut koner när man rider.
Favorit i repris: "Ryttarna blir inte lika sugna på att svänga med handen"
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när han flyger fram på sin pigga ponny.
Skärpta restriktioner kring vilka som får tävla och inte har skapat osäkerhet. Men SvRF planerar inte att ändra på de nuvarande reglerna.
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!