Amerikanska forskare har visat att en gastroskopi borde vara självskriven om en häst visar tecken på smärta vid sadling. Flera tidigare studier har visat att oroväckande många hästar går med odiagnosticerade magsår.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Olika grader av sadeltvång är en inte allt för ovanlig syn ute i våra stallar. Det kan vara allt från att hästen vänder sig och tittar mot sadel eller sadelgjord vid sadlingen till krubbitning, sparkar, bett eller försök att gå iväg. Trots det vet forskningen inte med säkerhet vad beteendet beror på. Olika teorier har varit smärta av att muskler och andra anatomiska strukturer pressas ihop när sadelgjorden spänns, eller att reflexer som påverkas av sadeln inte klarar av det statiska trycket. Två forskare vid University of California-Davis gick igenom alla hästar som kommit in till veterinärkliniken där 2004-2016, med besvär som angavs som sadeltvång. Totalt blev det 37 hästar, vilket utgjorde mindre av en promille av alla de hästar som undersökts på kliniken. Hästarna varierade i ras, ålder och kön och de användes till olika saker och på olika nivåer.
Vanligt med magsår
13 av hästarna hade undersökts genom gastroskopi och av dem hade alla utom en magsår. Efter behandling för magsåret så rapporterade ägarna till dem att sadeltvånget hade minskat eller upphört helt. Studier från andra forskare har visat på hög förekomst av magsår hos hästar av olika typer och inom olika discipliner, i vissa underökningar hade så mycket som 90 procent av hästarna magsår. Av övriga hästar i den amerikanska studien diagnosticerades tio med olika former av ortopediska besvär, som till exempel artros i ryggen eller hälta. Alla ägare rapporterade förbättringar efter behandling, även om det inte var ett lika tydligt resultat som för magsårshästarna.
Utprovad sadel
Tre av de 37 hästarna hade ryggproblem till följd av en felaktig sadel. Efter att ha fått en tillpassad sadel, och behandling för ryggömheten, så blev även sadeltvånget bättre. Återstående elva hästar i genomgången hade en stor variation av diagnoser, som leverproblem, smärta vid manken, tumör på äggstockarna eller urinvägsinfektion. Där är det svårare att dra några slutsatser kring om de besvären även hade koppling till sadeltvång.
Ska tas på allvar
I sin slutsats resonerar forskarna kring ett stort mörkertal, eftersom många hästägare förmodligen inte tänker på att ta upp problemen vid sadling med sin veterinär. Man kanske inte tänker på smärta kopplat till problemen utan resonerar som att hästen är ouppfostrad eller ”dum”. Eftersom studien är liten, och bara går igenom patientdata, måste mer forskning göras för att nysta vidare i vad som orsakar sadeltvång, men den amerikanska studien har hjälpt oss en bit på väg i förståelsen och gett en viktig pusselbit till praktiserande veterinärer.
”Sadeltvång på grund av magsår och dåligt tillpassad sadel verkar ha god prognos när rätt behandling sätts in”, skriver forskarna. De menar att sadeltvång ska tas på allvar och en systematisk undersökning av hästen ska göras för att ställa rätt diagnos: ”Baserat på den här studien ska en typisk klinisk undersökning av en häst med sadeltvång inkludera en grundlig hälsokontroll och undersökning av rörelseapparaten, hältutredning för att utesluta något relaterat problem, utvärdering av sadelns passform samt gastroskopi.”
Referens:
Millares-Ramirez, E.M. & Le Jeune, S.S. 2019. Girthiness: Retrospective Study of 37 Horses (2004–2016), Journal of Equine Veterinary Science, vol. 79, s. 100-104.
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!