En ny, svensk studie visar att ridsporten är skadedrabbad jämfört med andra idrotter. Men risken för allvarliga ryttarskador har ändå minskat genom åren.
Text: Sara Ringmark
Foto: Tomas Holcbecher
Ungefär 200 000 personer rider i Sverige, och både antalet hästar och antalet utövare har ökat under de senaste decennierna. Risken för skador hos barn som rider är enligt tidigare studier ungefär densamma som för barn som spelar fotboll och ishockey, men skadorna som drabbar ridsportutövare har funnits vara betydligt allvarligare. Huvudskador och frakturer är de vanligaste hästrelaterade skadorna – och flickor i tonåren är de mest utsatta.
I en nypublicerad studie utförd vid Linköpings Universitetssjukhus har man undersökt förekomsten av hästrelaterade skador hos både vuxna och barn under åren 2002–2003. Barnen som ingick, 147 stycken, var 3 till 18 år gamla och de vuxna, 141 stycken, var 19 till 70 år gamla. Skadan klassades som allvarlig om den krävde sjukhusvård under minst tre dygn eller sjukfrånvaro under minst en månad.
Ridning innebär störst risk
Nästan alla skador (217 av 288 fall) skedde då ryttaren trillade av sin häst. Förutom själva fallet orsakades skadorna av att ryttaren fick hästen över sig (14 stycken), blev trampad (9 stycken), blev sparkad (5 stycken) eller fastnade i stigbygeln (6 stycken).
Skador orsakade av sparkar var vanligast bland de icke-avfallningsrelaterade (34 stycken), följt av att man hade blivit trampad (20 stycken). Tre personer hade också fastnat i grimskaftet eller tygeln och blivit släpade av hästen, och fem vuxna hade fått ett slag av hästens huvud eller nacke.
Mest lättare skador
Huvuddelen av skadorna var lättare mjukdelsskador och mindre vrickningar/stukningar, i drygt 40 procent av fallen gavs ingen behandling alls. 13 personer var inlagda på sjukhus under minst tre dagar, 6 av de vuxna patienterna behövde vara hemma från jobbet under minst en månad på grund av skada. Ingen patient avled.
Ett barn skadades så allvarligt att det var inlagt för vård under 14 dagar. Vuxna skadade sig i högre grad under skötsel av hästarna än barn, vilket eventuellt reflekterar att vuxna spenderar mer tid än barn på hästskötsel snarare än ridning. Barn skadades också oftare vid avfallning än vuxna och vuxna skadades oftare på grund av en spark.
Har blivit säkrare nu
Jämfört med tidigare studier var huvudskadorna mindre allvarliga. Detta speglar en ökad användning av bättre hjälmar. Bara två fall av huvudskador i studien klassades som allvarliga. Resultaten i studien kan jämföras med en tidigare studie utförd i Östergötland mellan 1978 och 1980. I den studien krävde 29 procent av de hästrelaterade skadorna sjukhusvård under 2–30 dagar, jämfört med 5 procent i den här studien.
I den äldre studien orsakade också 33 procent av skadorna sjukfrånvaro under minst 30 dagar, jämfört med 4 procent i den här studien.
Kostnad för skada
Utslaget på alla fall blev medelkostnaden för hästrelaterade skador 1 400 euro per fall. Det totala bortfallet från arbete på grund av sjukfrånvaro, bland alla de vuxna patienterna, var 712 dagar. För att ta reda på frekvensen av skador per hästtimme (antal timmar en häst hanteras eller rids och därmed potentiellt kan orsaka en skada på en människa), tog man det totala antalet hästar i Linköpings kommun och multiplicerade med en timmes ridning och två timmars skötsel. Utslaget per häst och timme blev då skadefrekvensen 0,029 fall per 100 000 hästtimmar.
Resultaten sammanfattas som att risken för skada fortfarande är relativt hög inom ridsport och hästhantering, men att allvarliga skador inte är speciellt vanligt. Säkerhetsarbete och bättre utrustning verkar ha minskat risken för allvarliga skador, hästsport kan därför nu ses som en relativt säker sport att utöva.
Referens:
Altgärde, J., Redéen, S., Hilding, N. och Drott, P. 2014. Horse-related trauma in children and adults during a two year period. Scandinavian Journal of Trauma, Resuscitation and Emergency Medicine, 22:40.
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
Lurbo ridklubb delade med sig av sina erfarenheter kring miljötänk till eleverna i Academy Dressage and Jumping vid en digital träff.
Har arbetat med energiförbrukning, vattenförbrukning och övergödning
Att bygga nytt stall är både roligt och svårt, menar Annelie Eriksson. Det är många beslut som ska fattas och nu kämpar hon med bygglovets vara eller icke vara.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Varje anläggning och verksamhet ska beräkna maxantalet besökare som får vistas i deras lokaler. Det blir en av följderna av den nya pandemilagen.
Gusten är en liten hingst med stor personlighet. Hans stora kompisar i hagen avgudar honom och han följer gärna med på aktiviteter så som löshoppning.
Se klipp + intervju: "Han är älskad av alla barnen i stallet"
Bara 20 minuter från Globen hittar vi "Veckans gård". En gård med ett modernt boningshus, plats för elva hästar och stort, ljust och luftigt ridhus.
Bilder och info samt länk till mäklarens annons på Hippson Market
Under natten till tisdagen var det inbrott i stallet hos Hertsö Stalldrängar, Luleå. Dörren till stallet var uppbruten och flera sadlar stals.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!