Forskning
Publicerad: 2018-06-13
Skador från sporrar, spö, bett och nosgrimmor i fokus i ny studie
Över 3 000 danska tävlingshästar har medverkat i en studie som undersökte synliga skador från utrustning. Den amerikanska forskaren Hilary Clayton presenterade resultatet i samband med ett besök i Sverige under förra veckan.
Text: Frida Bank
Foto: Adobe Stock
Studien utfördes i Danmark i samband med tävlingar på olika nivåer i dressyr, hoppning, fälttävlan och distansritt. 3 143 hästar och ponnyer undersöktes direkt efter avslutad tävlingsritt, under ledning av den danska veterinären Mette Uldahl. De som utförde kontrollerna hade genomgått en utbildning så att alla hästar undersöktes på samma sätt. Vid vilka tävlingar kontrollerna skulle ske var inte känt för tävlingsdeltagarna på förhand.
Fokus för studien var att dokumentera vilken typ av utrustning som användes, samt eventuella synliga skador. Forskarna menar att det behövs mer information om olika typer av utrustning som kan ligga till grund för framtida tävlingsregler.
Oklippt eller klippt spelade ingen roll
Av det totala antalet hästar reds 77 procent med sporrar. I 3,2 procent av fallen hade det fastnat hår på sporrarna. Hos 0,4 procent av hästarna fanns det även spår av blod på ryttarens sporrar. Forskarna undersökte också om hästarna var klippta eller inte i området där sporrarna ligger an samt om det fanns vita hår, sår eller ärr.
– Det intressanta är att det inte var någon skillnad när det kommer till förekomsten av hår- eller blodspår på sporrarna hos klippta eller oklippta hästar. Att ha en oklippt ruta där sporren ligger an kommer troligtvis inte att skydda mot skador, förklarade Hilary Clayton via ett direktsänt seminarium på SLU.
Längre sporrar gav fler skador
Studien visar att tävlingsnivå samt sporrarnas längd spelade roll för förekomsten av skador. Hilary Claytons råd är att ryttare alltid bör välja "den kortaste sporren som gör jobbet". Forskarna menar att ridsportförbunden bör överväga att förbjuda sporrar över en viss längd vid tävlingar på lägre nivå (finns till exempel redan för ponnyryttare i Sverige, reds anm.).
– Många ryttare använde sporrar, men vi såg tydligt att det var de oerfarna ryttarna som inte kunde hantera dem rätt. De hade mest hår på sporrarna efter avslutad ritt, säger Hilary och fortsätter:
– Nybörjare kan behöva hjälp med att välja lämplig längd på sporrarna och få instruktioner om hur de ska användas.
Mungiporna undersöktes
Vilken typ av nosgrimmor som användes, samt hur hårt spända de var, undersöktes också. Det var 92 procent av hästarna som hade nosgrimma, 53 procent av dessa kunde inte spännas åt ytterligare två centimeter. Med 34 procent av nosgrimmorna fanns det utrymme att spänna ytterligare två till tre centimeter och 13 procent av dem kunde spännas mer än tre centimeter.
Hästarnas hud och slemhinnor vid mungiporna kontrollerades, men någon fullskalig undersökning av hästarnas mun gjordes inte. Vilket forskarna själva lyfter fram som en svaghet i studien. Hästens tunga, gom, kinder och laner kontrollerades alltså inte alls.
– Eftersom studien utfördes i samband med tävling var det inte möjligt. Vi undersökte så mycket som vi var tillåtna att göra, förklarar Hilary.
Vanligast hos dressyrhästar
Sår eller blod i mungiporna hittades hos 9,2 procent av hästarna. Det var vanligare hos dressyrhästar än hos hästar i andra grenar. Skadorna var även vanligare vid högre tävlingsnivåer.
– 10,2 procent av dressyrhästarna och 16,4 procent av dressyrponnyerna hade detta. Det är ganska mycket faktiskt, säger Hilary.
Något som överraskade forskarna var att skador var vanligare hos hästar som saknade nosgrimma.
– Vi såg även att en hårdare spänd övre nosgrimma gav fler skador, medan en hårt åtdragen lägre rem ("snokrem", reds anm.) inte påverkade mycket.
Skador även vid bettlöst
När det kommer till bett spelade det inte någon roll vilken typ som användes eller om hästen reds bettlöst.
– Bettypen påverkade inte antalet skador i mungiporna. Att rida bettlöst skyddade inte heller mot skador.
– Varför det är så vet vi tyvärr inte. Vi vet exempelvis inte om hästen har tränats med bett hemma, det är en av orsakerna till att vi inte kan säga något om orsak och verkan. Kanske kände ryttaren till såren och red bettlöst under tävlingen. Det finns flera tänkbara scenarion, säger Hilary.
Ovanligt med skador från spö
Sju av totalt 3 143 hästar hade någon form av skador efter spö. Fem av dessa var dressyrhästar, som hade svullnader på bogen eller på bakdelen.
– Skador från spö är ovanligt. Majoriteten hittade vi hos dressyrhästar. Kanske är det ett tecken på att stewards ska vara vaksamma vid framridningen.
Öppnar för framtida forskning
Avslutningsvis berättade Hilary att hon tycker att det är synd att de inte kunde göra en full undersökning av hästens mun, men att det hade krävt en annan typ av studie. Hon poängterar också att ryttarens teknik inte studerades och att utbildningen av ryttare är av stor vikt.
– Det vi ville var att dokumentera vilken typ av utrustning som användes och vilken typ av skador som förekom på olika tävlingsnivåer. Framtida studier kan fokusera på skador i munnen och försöka relatera dessa till olika typer av bett, nosgrimmor, tävlingsgrenar och erfarenhet hos ryttaren. Det är mycket jobb kvar, men vi har tagit ett första steg.
Läs mer om studien "Lesions associated with the use of bits, noseband, spurs and whips in Danish competition horses"
Liknande webbartiklar
- Studie: Färre smärtrelaterade beteenden hos hästar som reds bettlöst
- Bett eller bettlöst spelar ingen roll
- Ny regel om spö – för att säkra hästarnas välfärd
- Hästens mun i olika åldrar – så bör du agera: "Tryckskador tar lång tid att läka"
- Så väljer du bett och nosgrimma: "Bettet ska inte trycka konstant i mungiporna"
- Regelbundna kontroller av bett på tävling – för hästens bästa
- Fler träns med "halv nosgrimma"
- Susannes nosgrimma går inte att spänna för hårt – för den spänns inte
- Forskare: Nosgrimmor spänns för hårt – kan stressa och skada hästen
- Veterinär, hovslagare och lite film från förr
relaterade artiklar

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!