Stora bilden (Foto: Adobe Stock) är från en normalförlossning. Infällt syns hud från WFFS-fölet i studien (2015), den drabbade huden från benet överst är markant tunnare än den icke-påverkade huden från ryggen underst.
Nu har vi fått lära oss en ny förkortning, WFFS, som vi helst hade varit utan. När nyheten kom att den populära hingsten Harvy 1237 var anlagsbärare drog många efter andan.
Text: Sara Bref
Det finns få dokumenterade fall av Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, men i en studie som publicerades 2015 beskriver ett forskarlag hur de har undersökt ett drabbat föl ingående. Rapporten är inget för känsliga läsare, uppfödarna till det nyligen drabbade fölet kallar upplevelsen för en skräckfilm. Och det är ingen överdrift.
Forskarna beskriver alltså ingående ett föl som konstaterats ha dubbel uppsättning av mutationen som orsakar WFFS. Fölet föddes enligt beräknad tid och dräktigheten hade varit okomplicerad. Men stofölet hade stora skador på huden och tarmarna låg blottade. Hon avlivades och man gjorde en omfattande undersökning av henne. Moderstoet mådde bra efter fölningen.
Stora skador på huden
Fölet hade flera stora skador på huden, upp till två decimeter långa, både på fram- och bakben och på huvudet. Buken var öppen omkring tre decimeter och tunntarmen syntes. I de drabbade områdena var huden bara någon millimeter tjock och mycket skör. Den var knappt fäst vid underliggande bindväv och det fanns ödem under huden på flera ställen.
Forskarna testade för sjukdomen HERDA (se mer information nedan), som var det enda test för en liknande sjukdom på häst som fanns när fölet föddes, men det visade negativt. När testet för WFFS senare lanserades provtog man moderstoet, som visade sig vara bärare. Hingsten provtogs däremot inte.
Man beslutade att skicka vävnad från fölet, som hade sparats i formalin, för testning. Och det visade sig att fölet hade haft mutationen i dubbel uppsättning.
En av tio kan bära på genen
Man vet inte hur vanligt förekommande mutationen som orsakar WFFS är hos de hästraser där den finns. För några år sedan kom ett test för Warmblood Fragile Foal Syndrome Type 1 ut på marknaden. Sjukdomen är autosomalt recessiv, det vill säga en häst kan bära på mutationen utan att det märks. Men om ett föl får mutationen både från stoet och hingsten kan fölet bli sjukt.
WFFS orsakas av en mutation i genen PLOD1, som styr ett enzym inblandat i bildningen av kollagen. Mer specifikt påverkar det hur fibrerna i kollagenet länkas ihop och därmed hur starkt det blir. I patentansökan till gentestet beskrivs testresultat för 124 friska, vuxna varmblod och där var drygt 11 procent bärare av mutationen. En senare undersökning pekade på knappt 10 procent.
Mutationer även hos människa
Hos människor har man identifierat över 20 olika mutationer i PLOD1, alla associerade med sjukdomen Ehlers-Danlos syndrom. Ehlers-Danlos beskrevs först på människa 1892. Det finns flera varianter av sjukdomen och även flera olika symtom, men typiskt är extremt känslig hud och leder, med stora sårskador.
Liknande sjukdomar har även beskrivits hos ett flertal djurarter, bland annat katt och hund, och man har tittat på hur tillstånden nedärvs hos de olika arterna. I flera fall har man hittat mutationer i de gener som styr produktionen av kollagen eller andra komponenter i huden.
Det finns dokumenterade fall av liknande syndrom hos quarterhästar, fullblod, arabiska fullblod, kallblod och varmblod.
Quarterhästar testas för HERDA
På senare år har man hittat två mutationer som orsakar symtomen. Hos quarterhästar har man kunnat testa för mutationen som orsakar den Ehlers-Danlos-liknande sjukdomen Hereditary Equine Regional Dermal Asthenia (HERDA) sedan 2007. Några procent av alla quarterhästar bär på genen, som om hästen får den i dubbel uppsättning bland annat orsakar onormalt mycket sår. Särskilt kan HERDA märkas när unghästen ska börja ridas in, då trycket från sadeln gör att det uppstår stora sårskador. Flera av de beskrivna sjukdomsfallen hos häst, där man inte vet orsaken, rör vuxna hästar eller unghästar. Till skillnad från WFFS där fölen oftast är svårt sjuka redan när de föds.
Det finns i princip inga konstaterade fall av WFFS beskrivna i litteraturen. Däremot finns det fall där man kan förmoda att det rörde sig om WFFS, men där det vid tidpunkten inte fanns något test för det.
Referens:
Monthoux, C. de Brot, S., Jackson, M., Bleul, U. & Walter, J. 2015. Skin malformations in a neonatal foal tested homozygous positive for Warmblood Fragile Foal Syndrome. BMC Veterinary Research (2015) 11:12 DOI 10.1186/s12917-015-0318-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25637337
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 7 – erbjudandet från Hööks gäller till den 9/12
Hos Madden Mountain får de pensionerade tävlingshästarna gå utomhus 24 timmar om dygnet. Hör Beezie Madden berätta mer om deras filosofi.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Snart avgörs det om det blir lag Europa eller lag Amerika som tar hem Riders Masters cup i Paris. Och frågan om det blir en femte seger för europeerna.
Här är allt du behöver veta – förhandsinfo, ryttardueller och live-tv
Vid Helsingborgs fältrittklubbs hopptävlingar tidigare i höstas hade man över 350 starter. Därför valde tävlingsledningen att korta starttiden.
Disciplinnämnden ger domare, överdomare och tävlingsledare en tillrättavisning
Nu har Tobbe Larssons fyrbenta vänner utvecklat oanade talanger – i reklamfilmer som kommer visas i tv sjunger de nämligen. Eller?!
Mina Möllers fjording Kjensrud Tullen går lös med matte på promenad – och kommer på inkallning. Missa inte det fina klippet.
Mina berättar mer om sin speciella häst: "Godis en bidragande faktor"
Martin Ågevall driver verksamhet med dressyrhästar utanför Stockholm, där både unga talanger och Grand Prix-hästar tränas för tävling.
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Flygflottiljer, från norr till söder, kommer att genomföra traditionsenlig formationsflygning – julgransflygning – över delar av Sverige i december.
Strax före klockan 22.30 på torsdagskvällen kördes en lösspringande häst på av en bil, på riksväg 50 i Nora kommun. Hästen avled på platsen.
Internationella forskare föreslår att vi skulle kunna analysera hästars bajs, detta för att få svar på frågan hur tandhälsan påverkar deras fodersmältning.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 6 – vinröd lyx från Equestrian Stockholm
Vid årsskiftet går Cathrine Dufour in i ett nytt samarbete. Tillsammans med Rasmine Roesdahl Laudrup kommer en gemensam verksamhet att utvecklas.
Roesdahl Laudrup: "Vi har redan investerat i ett par högkvalitativa hopphästar"
Kai Tiptons Facebookinlägg med bilder på hur hon klistrat en leksakshäst på mobilen som hamnat i vägen för kameralinsen har blivit en viral succé.
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
TV4 har besökt Stockby ridskola och pratat med ägaren Carl-G Leissner efter att en av ridskolans hästar konstaterats med EHV-1.
Carl-G Leissner till TV4: "Inget lämnar det här stallet just nu"
I årets avslutande nummer får vi lära känna Kyra Kyrklund – samt tipsas om lösdrift, longering, kavaletti, lastning och mycket mer.
Läs mer och ta del av vårt prenumerationserbjudande – bokserie på köpet!
När Louise Rosendahl kom till stallet i morse fick hon en obehaglig överraskning. En person som gömt sig i stallet högg Louise i benet och flydde.
Louise: "Personen satt på huk bakom en box och högg när jag kom runt hörnet"
Den brittiska djurvälfärdsorganisationen RSPCA har gjort en julig reklamfilm för att få folk att donera så här i juletid. Ponnyn Tiny Tink hjälper tomten.
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet