Forskning
Publicerad: 2016-04-10
FOTO: Fovivafoto/Adobe Stock (ridbild) och Cajsa Ekström
"Smart" linda ger rätt tryck runt hästens ben
Under hästmässan Eurohorse i Göteborg bjöd Chalmers tekniska högskola in till olika intressanta föreläsningar i sitt Speakers Corner. Bland annat berättade Josefin Damm, vd och en av grundarna till Presscise AB, om företagets smarta benlinda som nu håller på att introduceras inom ridsporten.
Text: Cajsa Ekström
Den smarta lindan är resultatet av ett samarbete mellan Chalmers och Textilhögskolan. Syftet med lindan är att den, utifrån hästens behov, ska ge det rätta trycket.
Resan mot hästlindan började inom humanvården. Detta med att Erney Mattsson, som är läkare och professor inom kärlkirurgi, efterfrågade ett enklare sätt att säkerställa att vården efter en kärloperation blir så optimal som möjligt.
Josefin berättar att det opererade området, efter en kärloperation, behöver vara lindat och under rätt tryck. Dock är det med en vanlig linda svårt att säkerställa att rätt tryck skapas.
FOTO: Cajsa Ekström
Erney Mattsson kontaktade Torbjörn Lundh, professor i matematik, som började fundera över hur man kunde skapa en smart textil och bygga in tekniken i materialet. Josefin Damm, som då arbetade på Textilhögskolan med smarta textilier, påbörjade arbetet med att – utifrån en matematisk formel – utveckla det ultimata elastiska materialet.
Textilen som skapades för humansjukvården har nu alltså vidareutvecklats, tanken är att den nya produkten ska hjälpa hästägare att skapa rätt tryck runt hästens ben.
Tre kompressionsgrader
Den "smarta" lindan, som heter Lundatex Horse, finns med tre olika kompressionsgrader för varierande behov; mild, medel och kraftig kompression. Den milda kompressionen (30 mmHg) används exempelvis som stödlinda vid transporter eller för efterbehandling vid lättare skador som kräver tryck.
Medelkompressionen (40 mmHg) används vid skador och svullnader, eller för att förebygga skador, medan den starka kompressionen (50 mmHg) används vid svåra skador och svullnader.
Gul = mild kompression (30 mmHg).
Blå = medelkompression (40 mmHg).
Grön = kraftig kompression (50 mmHg).
Josefin förklarar att kompressionen (trycket) skapas genom en kombination av kraft, överlappning och krökning på det som lindas.
– Det många inte tänker på när de lindar hästben är att ju fler överlappningar du gör, desto mer tryck skapar du. Även om du lindar löst, säger hon.
Lindan är uppbyggd så att du, om du har kvar linda när du har lindat hela hästens ben, klipper av den och fäster lindan med den medföljande fästanordningen.
– På så sätt undviker vi att skapa onödiga överlappningar.
Ett hästben där lindan är fäst med den medföljande fästanordningen.
FOTO: Cajsa Ekström
– Det vi har lyckats med i vår textil är att vi har fått fram ett material där kraften anpassas efter krökningen. Det längsgående strecket bestämmer hur mycket överlapp vi ska ha på varje varv. Sen har vi de tvärgående strecken som bestämmer hur mycket kraft som behövs, säger Josefin.
När du lindar ett ben drar du så pass mycket som behövs för att komma runt ett varv och bilda ett streck på benets framsida.
– Detta gör att vi kan få ett konstant tryck runt benet, oavsett tjockleken och oberoende av vem som lindar.
Vid kraftig svullnad, som avtar, är problemet att många lindor inte följer efter benet när svullnaden lägger sig.
– Då ändras ju krökningen på benet. Vårt material följer efter svullnaden, det anpassar sig efter krökningen och bibehåller samma tryck, förklarar Josefin.
Om du har lindat rätt träder ett streck fram på hästens ben.
FOTO: Cajsa Ekström
Lindan har väckt stort intresse från den veterinärmedicinska sidan. Nästa steg i processen blir att få ut produkten till veterinärer och hästägare för att få feedback, tips på utveckling och referenser.
Hästben lindade med den gula lindan, med mild kompressionsgrad.
FOTO: Cajsa Ekström
Lindan finns alltså inte att köpa ännu, men är du intresserad av produkten kan du kontakta Presscise för mer information.
Liknande webbartiklar
- Obehagligt fynd – hästben hittades i naturreservat
- Så lindas ett stödbandage – steg för steg
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Inbrott i sadelkammaren hos Johanna Lassnack: ”Väldigt tråkigt”
- Nosgrimman – praktisk eller onödig?
- Fem produkter vann innovationspriset på Spogamässan
- Hästägare gillrade fälla för misstänkta tjuven: ”Adrenalinet pumpade”
- 13-åriga Ellas hemmagjorda pannband gör succé: ”Jag är väldigt pysslig av mig”
- Dåligt väder, då behövs bra kläder.
- Erica förverkligade drömmen – red utan sadel och träns: ”Jag har velat göra detta länge”
relaterade artiklar

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!