För att komma tillrätta med problemet med resistenta inälvsparasiter ska vi ta träckprov och inte avmaska rutinmässigt. Det är också bra att låta hagarna vila eller betas av andra djur. Forskare i framför allt Brasilien undersöker ytterligare ett sätt att komma åt parasitproblematiken – de tar hjälp av rovsvampar.
Text: Sara Slottner
Foto: Anki Yngve
Ett exempel på en rovsvamp är ”Duddingtonia flagrans” som snärjer in larver i sitt mycel och gör så att larverna inte kan ta sig ut från gödseln. Eftersom larverna smittar nya hästar genom att krypa ut i gräset och bli uppätna så är tanken att rovsvampen, på det viset, ska hjälpa till att minska smittan på betet.
Brasilianska forskare har visat att svamparna ”Duddingtonia flagrans” och ”Monacrosporium thaumasium” överlever passagen genom hästens digestionskanal och därefter har kvar sin förmåga att oskadliggöra larverna. Svamparna kan alltså tillsättas i fodret och hamnar på så vis där de bäst behövs, i träckhögarna i hagen.
Lovande resultat
Rovsvampar har testats på nötkreatur, får och getter och är då ganska effektivt. Forskningen om användning till hästar är inte alls lika omfattande än. Det finns ett försök där ston fick tillskott i fodret av ”Monacrosporium thaumasium”. Resultaten ser lovande ut, EPG (maskägg per gram träck) minskade med mellan 35 och 90 procent när hästarna fick svampen i fodret. Även infektionstrycket på betesmarken minskade i studien.
Ett annat försök resulterade också i färre antal infektionsdugliga larver när hästarna utfodrades med rovsvamp. De flesta försöken har gjort i Brasilien, men även forskare i Spanien och Portugal har fått positiva resultat. Både hos hästar på bete och hos uppstallade hästar med regelbunden hagvistelse.
Resultaten är intressanta och rovsvampar används redan runt om i världen - men framför allt på andra djurslag. Metoden skulle kunna hjälpa till att minska förekomsten av blodmask, men biter inte på spolmask eftersom den inte har frilevande larver.
Förutom resistensproblematiken så är användningen av avmaskningsmedel en belastning för miljön. Ett exempel är användningen av ivermektinpreparat i Brasilien, där uppskattningsvis 200 000 djur behandlas varje månad! Det gör att runt 15 ton av läkemedlet kommer ut i gödseln och förorenar jord och vattendrag, något som man inte vet följderna av.
Svensk forskning rann ut i sanden
Det gjordes en del svensk forskning om rovsvamp på 90-talet, i huvudsak på nötkreatur. Studierna resulterade bland annat i en doktorsavhandling, men sedan har det inte hänt så mycket. Det har inte lett till någon användning ute i praktiken. Därför återstår det att se om den nya forskningen om användning av rovsvamp i hästbesättningar lyckas bättre.
Referenser:
de Almeida, G.L., Santurio, J.M., Filho, J.O., Zanette, R.A., Camillo, G., Flores, A.G., da Silva, J.H. & de la Rue, M.L. 2012. Predatory activity of the fungus Duddingtonia flagrans in equine strongyle infective larvae on natural pasture in the Southern Region of Brazil. Parasitol Res. 2012 Feb;110(2), s. 657-62.
Braga, F.R., Araujo, J.V., Silva, A.R., Araujo, J.M., Carvalho, R.O., Tavela, A.O., Campos, A.K. & Carvalho, G.R. 2009. Biological control of horse cyathostomin (Nematoda: Cyathostominae) using the nematophagous fungus Duddingtonia flagrans in tropical southeastern Brazil. Vet Parasitol 164, s. 335–340.
Molento, M.B. 2009. Parasite control in the age of drug resistance and changing agricultural practices. Veterinary Parasitology, 163, s. 229–234.
Tavela Ade, O., de Araújo, J.V., Braga, F.R., da Silveira, W.F., Dornelas, E., Silva, V.H., Carretta Júnior, M., Borges, L.A., Araujo, J.M., Benjamin Ldos, A., Carvalho, G.R. & de Paula, A.T. 2013. Coadministration of sodium alginate pellets containing the fungi Duddingtonia flagrans and Monacrosporium thaumasium on cyathostomin infective larvae after passing through the gastrointestinal tract of horses. Research in Veterinary Science, vol. 94, nr. 3, s. 568-572.
Madeira de Carvalho, L.M., Arias, M., Bernardo, F.M.A., Serra, P., Farrim, C. & Paz-Silva, A. Addition of Duddingtonia flagrans chlamydospores to the concentrate feed can improve the successful of control measures against strongyle infection in horses. Forages and grazing in horse nutrition, vol. 132, s. 433-436.
Dimander, S.O. 2003. Epidemiology and control of gastrointestinal nematodes in first-season grazing cattle in Sweden. Sveriges lantbruksuniv., Acta Universitatis agriculturae Sueciae. Veterinaria 147.
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!