Forskning
Publicerad: 2022-03-23
Både All In och King Edward tävlades oskodda under OS i Tokyo. Arkivfoto: Tomas Holcbecher
Veterinären om pågående barfotastudien: "Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan"
Såväl Peder Fredricson som Henrik von Eckermann tävlar sina topphästar barfota. Just nu pågår en studie i ämnet – en av initiativtagarna, veterinär Staffan Lidbeck, berättar mer.
Forskningsstudien genomförs i samarbete mellan försäkringsbolaget Agria djurförsäkring och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Veterinär Staffan Lidbeck känner Peder Fredricson sedan många år tillbaka och har följt hanns karriär nära på såväl sportsligt som veterinärt håll.
– När han började prata om att han ville testa att ha en av sina topphästar barfota tänkte jag att "jaja, det där är väl en typisk Peder-idé". Jag måste erkänna att jag var ganska skeptisk, säger han i en intervju med Agria.
"Är så insnöade"
När Staffan däremot såg hur Peders tävlingshästar presterade utan skor i kombination med ryttarens beskrivning kunde de däremot se något revolutionerande. Han tog därför kontakt med såväl SLU-professorn Lars Roepstorff som Agrias vd Agnes Fabricius. Båda nappade och kom med på forskningsidén.
Staffan själv hade själv aldrig tidigare reflekterat över frågan skor eller barfota i sin karriär.
– Faktiskt inte, för mig har det varit självklart med skor på hästarna. Jag har nog haft fördomen att det är en viss kategori ryttare som har sina hästar barfota och att det inte fungerar på toppnivå. Att proffsen skulle plocka av skorna fanns liksom inte på kartan, säger han och tillägger senare:
– Vi är så insnöade på att järnskor på hästarna är det normala. I stället kanske vi skulle fråga oss i vilka situationer och vid vilka aktiviteter de behöver skorna.
Djupintervjuer pågår
Forskningsprojektet är indelat i tre delar, där den första delen var en litteraturstudie för att få en uppfattning om nuvarande forskning i ämnet. Just nu pågår djupintervjuer med erfarna yrkespersoner – som ryttare, landslagsveterinärer och hovslagare – om deras erfarenheter. Slutligen ska under senvåren avancerade mätningar med hjälp av SLU:s rörelseanalyssystem göras.
– Det dyker upp intressanta erfarenheter och anekdoter hela tiden. Många av de intervjuade berättar om konkreta fall, de har kanske provat att ha en viss häst barfota och har reagerat med att "shit, det funkar faktiskt", säger Staffan och fortsätter:
– Flera intervjupersoner poängterar att hästens hov har utvecklats med evolutionen under många tusen år till det optimala redskapet, för både stötdämpning och grepp. Spikar vi på en järnsko kanske vi förhindrar något? Generellt är folk positiva till projektet men det finns mycket tyckande, så vi hoppas kunna lära oss mer.
Hoppas på djupare förståelse
Staffan själv är nyfiken på vad att hålla hästar barfota innebär för hästhälsoaspekten ur ett veterinärt perspektiv. Därför hoppas han studien ska ge mer kunskap om hovens funktion i rörelse och under belastning, samt hur mekaniken påverkas av skor. Även om en enskild studie inte kan ge alla svar, menar Staffan samtidigt att det är viktigt att väcka frågorna i sig som får fler att börja fundera.
– Det är viktigt att vi bygger upp kunskap och erfarenhet om hur en barfotahov ska skötas och hur man successivt vänjer in hästen. Att rycka skorna av en häst och säga "tack och hej" är inte schysst, oerfarna hästägare behöver någon att "hålla i handen" som lotsar dem rätt. Sedan behöver hjälpmedlen utvecklas, så att det finns bra "tofflor" och liknande man kan använda. Exempelvis om en häst blir lite ömfotad på ett visst underlag, säger Staffan och fortsätter:
– Samtidigt, det pratas mycket om naturlig hästhållning. Hästar är födda utan skor och de flesta har levt sina tre första år utan, under den tiden har de sprungit ganska mycket. Vi behöver helt enkelt vara nyfikna och söka kunskap om vad som är bäst för hästarna, och sedan dela den vidare på ett transparent sätt. Utan att det blir dogmatiskt.
Lars Roepstorff, forskare och professor på institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Peder Fredricson, i skrivande stund världsetta i hoppning, som under senare år har tränat och tävlat på högsta nivå utan skor på hästarna. Detta med positiva erfarenheter.
Staffan Lidbeck, veterinär vid Löberöds hästklinik.
Studien sker i samarbete med Agria Djurförsäkring.
Tidigare på Hippson.se:
Henrik om rankingen – och att tävla barfota
Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
Peder om att tävla barfota: "Utgår gärna från det som är mest naturligt"
Jennie Börs
redaktion@hippson.seLiknande webbartiklar
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
- Barfotastudien gav flera insikter: ”Tydliga skillnader”
- Veterinären om barfotahästar: ”Den dagliga kontrollen är jätteviktig”
- Individuella lösningar blir framtiden tror forskaren
- Ny studie om sporthästen med och utan skor
- Ungdomar gör inredning av hästskor
- Så mycket mindre skadar sparkar från oskodda hästar
- Gamla hästskor får nytt liv i sadelkammaren
- Nyhetshändelsen 2018: Glada hästar orsakade brand i hage – slog gnistor om skorna
- Peder om att rida hästarna barfota

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!