Amanda Andersson från Hofors rider sina hästar utan varken sadel eller träns. Det hela började med en sadelkammare som hade gått i baklås.
Text: Annika Grundberg
– Det började med att låset till sadelkammaren gick i baklås och att jag ändå ville rida, berättar Amanda, som sedan dess har fortsatt att rida bett- och sadellöst.
Hennes nästa projekt är att rida in en av sina unghästar helt utan utrustning, förutom halsring.
– Normalt sett rider jag in med repgrimma, men nu vill jag ta det ett steg längre. Så småningom kommer hon även att ridas utan halsringen.
Arbetar hästarna mycket från marken
Amanda håller främst på med islandshästar, men hon rider även andra raser. För att kunna hantera sina hästar som hon gör lägger hon mycket tid på arbete från marken, hon tricktränar också sina hästar.
– Jag har inget emot bett och jag rider med träns ibland. Men jag har alltid varit fascinerad av att kunna rida hästarna utan. Alla mina hästar kan ha träns, men för mig är inte utrustning det viktigaste. Utrustning är ett sätt att guida hästen och jag rider mina hästar likadant oavsett huvudlag eller inte.
Nu ska alltså en unghäst ridas in från grunden utan några hjälpmedel.
– På unghästar upplever jag att det egentligen aldrig behövs träns. Jag har jobbat dem mycket från marken, så de är lyhörda på mina signaler när jag sitter upp.
Plockar fram tränset när det ska tävlas dressyr
Amanda har visat upp sig och sina hästar förr. Bland annat i Globen under Stockholm International Horse Show för ett par år sedan. Nu har stallet mest varit fyllt av unghästar men i år ska det, förhoppningsvis, bli både tävlingar och uppvisningar.
– Det är meningen att jag ska komma i gång och tävla i år. Mest rider jag ju islandshästgrenarna, men även dressyr. Och då kommer tränset fram.
2017 överraskades Linnea Elmér när hennes sto oväntat födde tvillingar. Nu har de två fyrbeningarna hunnit bli två år, Linnea berättar mer.
Tre nya projekt om hästforskning har beviljats medel. I det ena projektet ska man titta närmare på hästens så kallade förväntansbeteende.
Elke Hartmann vill öka förståelsen: ”Kan motverka att hästar far illa”
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Måndag berättade Hippson om Erik Grönberg, som utsattes för sexuella övergrepp som barn och nu har skrivit en bok. Hästarna hjälpte honom läka.
Tre exemplar lottas ut: ”I hästarnas värld är ingenting komplicerat”
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 10 ger rabatt på bett – bara i dag
Det här är en rolig övning som går att kombinera på flera sätt. Hindren behöver inte vara höga, utan det handlar om att få en lydig och reglerbar häst.
Den här hästen är inte sen med att "fiska in" godisbiten matte lägger en bit bort. Gör ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.
En läsares häst har behandlats för en mild gaffelbandsskada i båda bakbenen – och funderar därför om avställning kan ge skadan bättre chans att läka.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården, om sexuella övergrepp på en ridanläggning, strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.
När det gäller smittsamma sjukdomar är det viktigt att ”tänka efter före”. Gittan Gröndahl berättar om faktorer som ökar risken för smitta.
Favorit i repris: "Ställ inte in en ny häst med alla de andra"
P.S.I-auktionen i Tyskland firade 40-årsjubileum i helgen med försäljningsrekord. Dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold.
Den italienska hoppryttaren och natural horsemanship-instruktören Giorgio Pagliaro visar i det här klippet upp hur han ibland löshoppar sina hästar.
Allergiska hudbesvär kan öka risken för öroninflammation hos häst. Detta visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Erik Grönberg utsattes för sexuella övergrepp som barn men han tog sig tillbaka, delvis med hjälp av hästarna. Nu har han skrivit en bok om allt det svåra.
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
För en vecka sedan vann Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy Saab Top 10 i Friends. Väl hemma i Danmark igen har de ägnat sig åt – hoppning!
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 9 – rabatt på vår splitternya bok
Att ha håret uppsatt i en hästsvans har de flesta hört talas om. Den här frisören har dock tagit "hästfrisyrer" till en helt ny nivå. Vad tycker ni?
Är din häst är lycklig? Det pratas mycket om hållbara hästar, men då menar vi oftast fysisk hållbarhet. Deras psykiska välmående tas sällan upp.
"Träna på att läsa av hur hästen mår och dess sinnestillstånd"
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet