Hästhantering
Publicerad: 2017-11-20
Anna Stavholm: ”Vi tar ofta för givet att hästen ska veta hur den ska uppföra sig”
För tio år sedan började Anna Stavholm lära sina hästar trick från marken. Hon ser många fördelar med träningen – inte minst stärker det förtroendet mellan människa och fyrbening.
Text: Ida Röök
Foto: Zandra Ahl Photography/www.zahlo.se
Anna Stavholm driver eget företag med inriktning på hästens beteende och kommunikation. Hon började sin egen hästresa på ridskola och köpte sin första egna häst när hon gick på gymnasiet.
Ganska snart började hon intressera sig för alternativ till den ”vanliga” ridningen och hanteringen.
– Jag började lära mina hästar trick, mest för skojs skull. I dag kan de alla ligga ner, sitta, stegra och annat på kommando. Allt eftersom började jag använda mig av samma träning i allt jag gör med hästarna, berättar Anna.
Inte alltid logiskt för hästen
I vardagshanteringen gäller det att hästen ska stå stilla på stallgången, att den står stilla när hon sadlar, lägger på täcke, tvättar ben och så vidare.
– Vi tar många gånger för givet att hästen borde veta hur den ska uppföra sig i dessa situationer. Till exempel att den ska stå stilla i stallgången för att vi har bundit upp den där. För hästen är det inte alltid lika logiskt, menar hon.
Enligt Anna finns det många fördelar med trickträning.
– Trickträningen kan få den mest oengagerade häst att bli entusiastisk till att lära sig mer. Fördelen med att träna trygghetsträning, som jag brukar kalla det, är att det hjälper hästen att bli trygg med dina beslut. Jag hjälper min häst att våga göra något den först är osäker på. Jag kan till och med få den att tycka om det, förklarar hon.
Godis bästa motivationen
Anna använder godis som motivation till hästen när hon tränar den.
– Godiset är faktiskt mitt allra starkaste träningsredskap. Det första jag rekommenderar att man börjar med är att skapa struktur kring belöningen.
När hästen vet att Anna aldrig pressar den att göra något den inte är redo för växer hästens förtroende både för den som tränar den och för sin egen förmåga att testa nya saker.
– Så när den där läskiga brevlådan, soptunnan eller plastpåsen dyker upp på ridturen har man lagt en grund för att hästen stannar upp och kollar med dig om det är tryggt och säkert, i stället för att kasta sig åt sidan och försöka fly, säger Anna.
Behövs tydlighet
För den som är sugen att på börja med trickträning eller bara träning för vardagliga situationer är det viktigt att använda en markör, typ en klicker, för att hästen ska veta när den ska få sin belöning.
– Detta förebygger att hästen förväntar sig godis i tid och otid. Det gör det också lättare för dig att belöna i precis rätt sekund, förklarar Anna.
Man bör också lära hästen att inte tigga. Hästen ska aldrig belönas när den söker sig till dina fickor eller till din hand. Utan vänta ut att den vänder bort huvudet, sänker huvudet eller ökar avståndet till dig.
Hitta en bra belöning
Det är inte heller alla hästar som gör ”allt” för godis.
– Hitta rätt motivation för din häst! En väldigt engagerad häst som går upp i varv och försöker allt möjligt för att få godis kan man med fördel ge en mindre eftertraktad belöning, till exempel lucern eller hackat hö. Och för en häst som är mindre engagerad får man försöka hitta det godis som just den hästen verkligen uppskattar. Oroa dig inte för att godiset kommer göra att du kommer att sjunka i värde i hästens ögon. Det kommer snarare att få motsatt effekt, säger Anna.
När man sedan börjar att lära in trick är det bra att vara medveten om att det första hästen lär sig i detta nya sätt att kommunicera förmodligen kommer vara det beteende den gillar att visa upp för dig och andra människor.
– Tänk därför efter innan du börjar, så att du lär in ett trick som är okej att hästen ibland utför på eget bevåg utan att det blir en skaderisk för dig. Exempel på trick som är lätta att lära in, men inte så praktiskt att börja med, är att pussas (det blir lätt en käftsmäll om du inte är beredd) eller att vifta med framben. Exempel på övningar som är bra att börja med är att sänka huvudet, backa ifrån dig, stå stilla eller nosdutta på ett föremål, säger Anna.
Tarzan – en kreativ individ
Hästen i klippet nedan som vippar på brädan så fint är en 15-årig valack.
– Tarzan är en underbar ponny som alltid får mig att skratta.
Anna har med honom tränat en hel del på att gå upp på olika fasta föremål såsom stubbar, stora stenar, lastpall eller piedestal.
– Han älskar det och kan vara väldigt kreativ när det gäller att hitta saker att ställa sig på. Så när jag presenterade honom för gungbrädan tvekade han inte en sekund att gå upp på den. Sedan var det bara till att få honom att flytta vikten framåt och bakåt. Till en början gick jag något steg bakåt och när han flyttade med mig med vikten så belönade jag det. Sedan tog jag ett steg framåt och belönade när han följde med. Ganska logiskt och faktiskt inte alls särskilt klurigt för hästen att lista ut.
Följ Anna och hennes arbete med hästarna
Kolla klippet när Anna hoppar upp på Breece, på ett lite annorlunda sätt:
Ett av de mest användbara trick jag lärt Breece. Använder det inte ofta, på grund av att jag är rädd om hans hals/nacke. Men det är praktiskt när man av olika anledningar behöver komma upp där man inte har något att stå på😀
Publicerat av Anna Stavholm- Relation före prestation den 5 oktober 2017
Och Tarzan gungar fint på brädan:
Tarzan❤️👌🌟 Han kan lätt övertalas till att lära sig vad som helst. Denna gungbräda lät jag bygga när jag hade planer på att få till en hel bana med roliga miljö/trygghetsträningshinder. Men jag kom aldrig längre än så här😂
Publicerat av Anna Stavholm- Relation före prestation den 9 november 2017
Liknande webbartiklar
- Anna Stavholm: "Matbelöningar är för vissa hästägare ett laddat ämne"
- Treåriga Fancy sadlar sig själv – har tränats belöningsbaserat sedan hon var föl
- Pälspodden om inlärningsmetoder och positiv förstärkning
- Forskningskollen: Rätt utförd klickerträning verkar utklassa klapp och beröm
- Del 1: Förbättra relationen till din häst
- Elmia Lantbruk 2013, många bilder!
- Klickerträning
- Uffe är hemma och jag har redan åkt av!
- Tiden rinner iväg!
- Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!