Hästhantering
Publicerad: 2017-11-20
Anna Stavholm: ”Vi tar ofta för givet att hästen ska veta hur den ska uppföra sig”
För tio år sedan började Anna Stavholm lära sina hästar trick från marken. Hon ser många fördelar med träningen – inte minst stärker det förtroendet mellan människa och fyrbening.
Text: Ida Röök
Foto: Zandra Ahl Photography/www.zahlo.se
Anna Stavholm driver eget företag med inriktning på hästens beteende och kommunikation. Hon började sin egen hästresa på ridskola och köpte sin första egna häst när hon gick på gymnasiet.
Ganska snart började hon intressera sig för alternativ till den ”vanliga” ridningen och hanteringen.
– Jag började lära mina hästar trick, mest för skojs skull. I dag kan de alla ligga ner, sitta, stegra och annat på kommando. Allt eftersom började jag använda mig av samma träning i allt jag gör med hästarna, berättar Anna.
Inte alltid logiskt för hästen
I vardagshanteringen gäller det att hästen ska stå stilla på stallgången, att den står stilla när hon sadlar, lägger på täcke, tvättar ben och så vidare.
– Vi tar många gånger för givet att hästen borde veta hur den ska uppföra sig i dessa situationer. Till exempel att den ska stå stilla i stallgången för att vi har bundit upp den där. För hästen är det inte alltid lika logiskt, menar hon.
Enligt Anna finns det många fördelar med trickträning.
– Trickträningen kan få den mest oengagerade häst att bli entusiastisk till att lära sig mer. Fördelen med att träna trygghetsträning, som jag brukar kalla det, är att det hjälper hästen att bli trygg med dina beslut. Jag hjälper min häst att våga göra något den först är osäker på. Jag kan till och med få den att tycka om det, förklarar hon.
Godis bästa motivationen
Anna använder godis som motivation till hästen när hon tränar den.
– Godiset är faktiskt mitt allra starkaste träningsredskap. Det första jag rekommenderar att man börjar med är att skapa struktur kring belöningen.
När hästen vet att Anna aldrig pressar den att göra något den inte är redo för växer hästens förtroende både för den som tränar den och för sin egen förmåga att testa nya saker.
– Så när den där läskiga brevlådan, soptunnan eller plastpåsen dyker upp på ridturen har man lagt en grund för att hästen stannar upp och kollar med dig om det är tryggt och säkert, i stället för att kasta sig åt sidan och försöka fly, säger Anna.
Behövs tydlighet
För den som är sugen att på börja med trickträning eller bara träning för vardagliga situationer är det viktigt att använda en markör, typ en klicker, för att hästen ska veta när den ska få sin belöning.
– Detta förebygger att hästen förväntar sig godis i tid och otid. Det gör det också lättare för dig att belöna i precis rätt sekund, förklarar Anna.
Man bör också lära hästen att inte tigga. Hästen ska aldrig belönas när den söker sig till dina fickor eller till din hand. Utan vänta ut att den vänder bort huvudet, sänker huvudet eller ökar avståndet till dig.
Hitta en bra belöning
Det är inte heller alla hästar som gör ”allt” för godis.
– Hitta rätt motivation för din häst! En väldigt engagerad häst som går upp i varv och försöker allt möjligt för att få godis kan man med fördel ge en mindre eftertraktad belöning, till exempel lucern eller hackat hö. Och för en häst som är mindre engagerad får man försöka hitta det godis som just den hästen verkligen uppskattar. Oroa dig inte för att godiset kommer göra att du kommer att sjunka i värde i hästens ögon. Det kommer snarare att få motsatt effekt, säger Anna.
När man sedan börjar att lära in trick är det bra att vara medveten om att det första hästen lär sig i detta nya sätt att kommunicera förmodligen kommer vara det beteende den gillar att visa upp för dig och andra människor.
– Tänk därför efter innan du börjar, så att du lär in ett trick som är okej att hästen ibland utför på eget bevåg utan att det blir en skaderisk för dig. Exempel på trick som är lätta att lära in, men inte så praktiskt att börja med, är att pussas (det blir lätt en käftsmäll om du inte är beredd) eller att vifta med framben. Exempel på övningar som är bra att börja med är att sänka huvudet, backa ifrån dig, stå stilla eller nosdutta på ett föremål, säger Anna.
Tarzan – en kreativ individ
Hästen i klippet nedan som vippar på brädan så fint är en 15-årig valack.
– Tarzan är en underbar ponny som alltid får mig att skratta.
Anna har med honom tränat en hel del på att gå upp på olika fasta föremål såsom stubbar, stora stenar, lastpall eller piedestal.
– Han älskar det och kan vara väldigt kreativ när det gäller att hitta saker att ställa sig på. Så när jag presenterade honom för gungbrädan tvekade han inte en sekund att gå upp på den. Sedan var det bara till att få honom att flytta vikten framåt och bakåt. Till en början gick jag något steg bakåt och när han flyttade med mig med vikten så belönade jag det. Sedan tog jag ett steg framåt och belönade när han följde med. Ganska logiskt och faktiskt inte alls särskilt klurigt för hästen att lista ut.
Följ Anna och hennes arbete med hästarna
Kolla klippet när Anna hoppar upp på Breece, på ett lite annorlunda sätt:
Ett av de mest användbara trick jag lärt Breece. Använder det inte ofta, på grund av att jag är rädd om hans hals/nacke. Men det är praktiskt när man av olika anledningar behöver komma upp där man inte har något att stå på😀
Publicerat av Anna Stavholm- Relation före prestation den 5 oktober 2017
Och Tarzan gungar fint på brädan:
Tarzan❤️👌🌟 Han kan lätt övertalas till att lära sig vad som helst. Denna gungbräda lät jag bygga när jag hade planer på att få till en hel bana med roliga miljö/trygghetsträningshinder. Men jag kom aldrig längre än så här😂
Publicerat av Anna Stavholm- Relation före prestation den 9 november 2017
Liknande webbartiklar
- Anna Stavholm: "Matbelöningar är för vissa hästägare ett laddat ämne"
- Treåriga Fancy sadlar sig själv – har tränats belöningsbaserat sedan hon var föl
- Pälspodden om inlärningsmetoder och positiv förstärkning
- Forskningskollen: Rätt utförd klickerträning verkar utklassa klapp och beröm
- Del 1: Förbättra relationen till din häst
- Elmia Lantbruk 2013, många bilder!
- Klickerträning
- Uffe är hemma och jag har redan åkt av!
- Tiden rinner iväg!
- Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!