Hästhantering
Publicerad: 2022-12-16
”Det är den mest begåvade häst jag haft – men han blir farlig för oss och sig själv”
Landslags- och OS-ryttaren Antonia Ramel tar hjälp av den kände hästprofilen Tristan Tucker för att hjälpa sin häst Iejoor att hantera världen.
– Han är varken dum eller elak, bara inte riktigt klar över vad han ska göra med sin spänning och energi, förklarar Antonia Ramel.
Video: Tristan Tucker
Text: Kim C Lundin
Foto: Privat/ Skärmkopia
Antonia Ramel har en nioårig begåvad dressyrvalack, en skönhet och en talang. Iejoor heter han med framtiden för sig. Det är bara ett problem, när han kommer hemifrån blir det för mycket av allt och Iejoor vet inte hur han ska hantera sig själv och sin kropp.
– Det blir farligt för oss runt honom och för honom själv, förklarar hon.
– Jag köpte honom som sjuåring, det är min hovslagare har fött upp honom och det är en riktigt fin häst. Hans namn uttalas ”Ior” som i Nalle Puh-böckerna. Ior är inte dum men han exploderar och har inte kontroll på vad han gör i vissa lägen. Det har blivit svårt för oss att hantera ibland, det blir snabbt farligt och folk runt ikring blir rädda. Det gör honom ännu mer förvirrad och anspänd, förklarar Antonia Ramel.
Iejoor kallad Ior är född 2013 e. Charmeur – UB40, uppfödd av Fiechter Equestrian Sales N.V.
Beprövad hjälp
När hon och hennes team inte lyckades lösa problemen med Ior så funderade hon på hur de skulle kunna hjälpa honom. Med sin OS-häst, numera lyckligt pensionerad, Brother de Jeu tog Antonia Ramel hjälp av Will Rogers. ”Bro” var tidigt i sin karriär spänd, han kunde bli orolig och rädd. Genom Will Rogers träning fick Antonia en del tekniker som hon kunde använda i arbetet med Bro vidare.
– Jag känner Tristan Tucker från tävlingar och liknande och kände att det kan ju vara en idé att hitta ett alternativ på närmare håll så jag tog kontakt med honom och han började hjälpa mig, berättar Antonia Ramel.
– Jag vill så gärna hitta en lösning för Ior, jag vill betona att han inte är dum eller elak men han har alldeles för mycket adrenalin och energi och det har ingen riktigt bra stans att ta vägen.
Antonia Ramel har i år satsat i världscupen med Curiosity sedan OS-hästen Brother de Jeu pensionerades.
Träning med Tristan Tucker
Tristan Tucker delade ett av sina träningstillfällen med Ior i en lång instruktionsfilm, (se sist i artikeln). De har sedan dess tränat två gånger och Antonia Ramel har fått lära sig och öva på en del tekniker på Tristan Tuckers hästar.
– När Tristan gör det så ser det så lätt ut men det är inte lika enkelt att göra det själv, konstaterar hon.
– Träningen går ut på att vi försöker lära honom hur han ska hantera sin egen kropp när det hettar till. När människorna runt honom blir rädda så blir han mer spänd och taggad. Det blir som en ond cirkel.
Antonia Ramel konstaterar att det behövs mycket jobb och arbete framåt men att det går lite bättre i vart tag. Hon tycker att Tristan Tuckers träning hjälper henne att förstå hästarna och varför de gör på ett visst sätt.
– Du kan absolut inte använda hårda tag på honom, det skulle bara göra Ior mer förvirrad. Jag gillar överhuvudtaget inte det sättet att hantera hästar, har aldrig gjort det, jag söker hellre en bättre lösning, menar hon.
Tristan Tucker får det att se lätt ut med Iejoor.
Svårhanterlig – ibland
Nu är inte Iejoor helt oregerlig eller oridbar, långt därifrån. Antonia Ramel vann en Intermediaire II med honom i mars i tyska Ankum, en liten ganska intim och lugn tävlingsplats. Någon månad senare tog Antonia honom till Hagen och det blev för mycket för honom, han blev superstressad, det är en större tävlingsplats med mycket som händer. Några veckor senare provade hon på en mindre nationell tävling och då gick det bättre igen och de var placerade.
– Han är ok hemma men när vi kommer bort så är det rätt mycket cirkus i minst 15 minuter. Då har jag inte mycket kontroll på honom under framridning och det går åt massor av energi för honom att bara hantera omvärlden. Vi behöver hitta ett läge där han kan hantera sig själv och kan slappna av utan att det ska gå åt så mycket energi i början innan han kan fokusera på vårt gemensamma arbete – dressyr, säger Antonia Ramel.
Sakta framåt ett steg i taget
Nu tränar hon vidare med Tristan Tuckers hjälp och så småningom blir det dags att prova tävla igen.
– Tanken är att åka tillbaka till Ankum för att börja om igen och sakta men säkert göra honom mer lugn. Rent ridmässigt så är han redo för högre klasser, vi måste bara bemästra det andra runt omkring. Han är den bästa häst jag har haft, nästa år är han bara tio så vi har tid och jag kommer att ge honom den tid han behöver, säger Antonia Ramel.
Fler filmer med Tristan Tucker hittar du på hans Youtube-kanal
Se hela avsnittet med Tristan Tucker när han arbetar med Iejoor och Antonia Ramel.
Tidigare på Hippson.se
Mental träning för hästar med Tristan Tucker: "Vill att hästen själv tar kontroll"
Tristan Tucker sms:ar med sina hästar: "Jag vill att hästen ska göra jobbet"
Liknande webbartiklar
- Antonia Ramel har gjort framsteg med sin Iejoor
- När blir en tjurig häst tjurig?
- Konsten att sitta upp med Brett Kidding
- Fyll på inspirationsbatterierna i vår – gå på föreläsning eller clinic
- Mental träning för hästar med Tristan Tucker: "Vill att hästen själv tar kontroll"
- Tristan Tucker till Sverige i höst
- Tristan Tucker sms:ar med sina hästar: "Jag vill att hästen ska göra jobbet"
- Bytena i varje satt och Minna Telde vann küren: "Ett konstant arbete"
- 100 procent till Brett Kidding i Flyinge
- Vännerna lurade Josefin till att titta på ”Divi”

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!