Hästhantering
Publicerad: 2017-10-02
Eamon Hickeys system – steg för steg
Den ”svenska irländaren” Eamon Hickey kom till Ale djurklinik och höll clinic under fredagskvällen. Vi fick se en två och ett halvt-åring gå från nästan noll till att skritta några steg med ryttare, iklädd sadel och träns. Dessutom fick vi se en 20-årig ponny, som annars vägrar att åka hästtransport, lugnt gå på släpet.
Text & foto: Lotta Karlsson
Eamon Hickey förklarar att det inte finns några genvägar när det gäller att hantera hästar. Du måste själv ha kunskap, förmåga och tajming för att göra rätt i rätt situation och i rätt tid. Tränaren själv menar att han fortfarande utvecklas i sitt eget kunnande, då är ändå detta hans jobb som han sysslar med flera timmar varje dag.
Eamon har full förståelse för att en hobbyryttare har svårare med till exempel tajming eftersom denne har så mycket kortare tid per dag eller vecka att träna sig och hästen.
Nyckeln är att vara konsekvent
För allt du gör med hästen utbildar den. Alltid. Hästen vet inte från början vad du vill att den ska göra utan gissar sig fram, det du låter den göra kommer den att fortsätta med. Därför är det så otroligt viktigt att vara konsekvent.
Det är också därför Eamon Hickey – som har kunskap, kroppskontroll, tajming och så vidare – kan arbeta med en rå häst och nå långt i utbildningens olika moment på bara en dryg timme. Optimalt är annars att arbeta 15 till 30 minuter per gång med en ung häst eller en häst med lastningsproblem, och att inte ta så många moment på en gång som det vi får se under clinicen.
Tydlighet ger trygghet
Att vara konsekvent är väldigt svårt för oss människor, men ju bättre vi lyckas desto tryggare och mer tam blir hästen. Då blir du själv tryggare och vi har fått en god spiral i utvecklingen!
Om grunden i hästens uppfostran är bra, då fungerar det mesta annat. Är hästen van vid hantering och har både förtroende och respekt för människan fungerar troligen även andra situationer, som lastning. Det är viktigt att lära och upprätthålla ”hyfs”, lydnad är en färskvara.
- Hästen får inte gå på dig.
- Var konsekvent och lugn, andas lugnt.
- Var inte hård men inte heller mesig.
- Tänk på säkerheten, vad du gör och hur.
- Behåll fokus på hästen, prata till exempel inte i telefonen samtidigt.
- Använd hjälm – särskilt vid ridning, hantering av unghästar och vid lastningsproblem.
- Använd rejäla skor som skyddar foten.
- Hästen ska inte vara rädd för spöet eller annan utrustning.
- Ta dig tid.
- Ta hjälp.
Och till sist: Håll hästen sysselsatt när du jobbar med den, så att du är den som tar initiativen. Varva med pauser, gärna under rörelse. Håll kvar hästens fokus på dig så att den snarare frågar ”Vad ska vi göra tillsammans?” än ”Vad ska jag hitta på nu då?”.
Två och ett halvt-åriga X-Pensive och Eamon Hickey i början av clinicen. Hästen är först lite skeptisk till situationen: ”Varför är det så mycket folk här i dag?”
Men hon känner förtroende för Eamon och följer med, även om det blir lite skutt ibland. Eamon börjar med grunderna, som alltid med en ny häst. Den ska följa, stanna, backa och vända med den som leder.
Med en okänd unghäst eller en ”hoppig” häst – ha armbågen mot hästen när du leder den. Detta så att du hänger med i sidled om hästen hoppar mot dig. Då är det mindre risk att bli översprungen.
Gör hästen trygg med en ”berömprocedur” som är ungefär likadan. Varje gång stryker du hästen i ansiktet med handen. I pannan – över ögonen – ner på nosen. Efter hand tar du också i hästens öron, klappar vid öronen och masserar lugnt och rytmiskt över mankam, hals, rygg och bakdel.
Utöver klappandet och masserandet lägger du till att ta i unghästens mun. Det är bra träning inför tränsning och ger mindre dramatik vid undersökningar i munnen.
Flytta/vänd hästen runt dig i en framdelsvändning/på liten volt, så att du kan flytta både framdel och bakdel. Det fungerar som gymnastik och lydnadsträning. Om du gör detta återkommande är det en trygg övning som hästen känner igen, det kan verka lugnande på din häst att göra den i en i övrigt ovan situation.
Med det långa grimrepet kan man vänja hästen vid beröring på rygg, sidor, mage och till sist även runt bålen som en gjord.
Hästen får känna på vojlocken mot kroppen när Eamon stryker den, ungefär som massagen i berömproceduren. X-Pensive är lugn, nyfiken och får nosa på den.
Hästen får gott om tid att vänja sig vid att bli berörd med spöet, medan den står stilla och medan den rör sig. Det är mycket viktigt att din häst blir trygg med spö innan ni går vidare. Börja med ett kort dressyrspö, byt till ett längre, ta sedan långpisken allteftersom hästen är trygg.
X-Pensive får sedan lära sig att spöet betyder framåtdrivning och blir longerad en kort stund i den uppbyggda fyrkanten på 10 x 10 meter. Fyrkanten gör det lättare att jobba med unghästen, då ytan är begränsad.
X-Pensive får nu prova sadel. Först läggs sadeln på utan någon sadelgjord alls. Den tas direkt av igen och en tidigare övning görs, berömprocedur, lite vila. Sedan provar Eamon igen, hästen är lugnare och nu spänns sadelgjorden på en nyfiken och lugn häst.
Eamon gör ett par små provhopp i stigbygeln för att se hästens reaktioner. Inga problem. En liten paus med prat till publiken medan hästen smälter intrycken, innan han försöker igen.
Eamon hänger lätt över hästens rygg några sekunder, innan han mjukt sätter sig i sadeln för att direkt och lugnt sitta av igen. Inga stora gester och inga stora reaktioner. Beröm, paus med rörelse.
Därefter får X-Pensive träns på sig. Efter att ha hanterat öron och mun på hästen i samband med berömproceduren är det inga problem att få på ett träns. Hästen är lite förvånad, men lugn. Tränset används inte, det får bara sitta där. Grimrepet är kvar i grimman.
Sedan går X-Pensive och Eamon in i fyrkanten. Proceduren med lite provhopp återkommer – och där sitter sedan Eamon lugnt en liten stund på hästens rygg innan han mjukt hoppar av.
Eamon sitter på hästens rygg igen en liten stund (knappt en minut). Denna gång utan sadelgjord och med ett mjukt hopp upp från stillastående! Sus från publiken...
Och så var det Rollos tur, som alltså vägrar att bli lastad. Eamon går först en sväng med den 20-åriga ponnyn och gör lite grundövningar. Han kollar fram, back, stopp och vänd, precis som när han började med unghästen tidigare. Hästen är välhanterad bredvid transporten, konstaterar han.
Sedan flyttar Eamon övningarna till transporten. Rollo får börja med att gå fram och tillbaka intill lämmen.
Eamon flyttar sig längre upp på lämmen och det är inte så populärt. Rollo försöker springa i väg från alltihop. Denna gång håller dock Eamon i ett långt, stadigt rep som gör att han inte tappar taget så lätt som med ett vanligt standardgrimskaft.
När det inte fungerar att springa ifrån Eamon provar Rollo i stället att stegra sig. Eamon står lugnt kvar och väntar ut hästen. Inga stora gester (förutom om hästen går på dig), bara beröm när det blir rätt.
Rollo kommer fram till att Eamon är den som bestämmer och går undan för undan in i transporten på ett lugnare sätt. Eamon berömmer med massageklappar varje gång det är korrekt, precis som med unghästen förut.
Stäng aldrig släpet förrän hästen är riktigt lugn med att stå därinne. Eamon går in och sedan ut flera gånger med ponnyn, innan han bedömer att det är dags att stänga. Då står Rollo lugnt kvar när Eamon rör mellanvägg och bakbom och därefter stänger till bakom hästen. Rollo känner efter att det är stängt, men gör ingen stor affär av det.
Matte fick prova ett par gånger att lasta Rollo med Eamons hjälp. Det gick fint – strongt att vara med på en sådan här clinic med sin häst!
Unghästen X-Pensive
Född: 2015 (2,5 år)
e: Contendro I
u: Cessna (Samma mamma som Toy Story.)
ue: Concorde
Uppfödare: Anna Ericsson och Ulf Olsson, ägare Ale djurklinik.
Lastningshästen Prins Rollo
Ålder: 20 år
Import från Danmark.
Liknande webbartiklar
- Ridning på Uffe
- Från Spån till Halm
- Ridhuset med Uffe
- Lasta häst varje dag
- Karbon har fått en Medryttare
- Att åka transport – ur en unghästs synvinkel
- Det kunde bli sämre...
- Bildspel: Från ”rå” unghäst till ryttare på ryggen – på 90 minuter
- Inridning med Eamon Hickey
- Så introducerar Eamon bommar för unghästen

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!