Hästhantering
Publicerad: 2018-10-08
Joanna Nieznaj och Anne Dirksen vill träna på hästens villkor.
"En häst som har lärt sig att vara lydig kanske inte vågar säga vad den tycker”
Efter över tio år som NH-instruktörer började Joanna Nieznaj och Anne Dirksen att ifrågasätta sättet vi tränar hästar på. De ville hitta en träningsform där hästen frivilligt kunde välja att delta –och kom så småningom fram till det de i dag kallar ”relationsbaserad hästträning”.
Text och foto: Natalie Lindholm
Joanna Nieznajs och Anne Dirksens träningsmetod går ut på att vara lyhörd för hästens uttryck, att upptäcka vad som motiverar den och att faktiskt acceptera när hästen ”säger nej”.
– Det är en helt ny värld som har öppnat sig för mig, utbrister Anne, när vi ses hemma i Joannas kök utanför Söderköping.
Själv hade hon för ett par år sedan helt tappat gnistan i träningen. Visst var hennes hästar lydiga, men hon hade börjat ifrågasätta om de faktiskt var lyckliga.
– I dag vet jag att mina hästar tycker att träningen är kul, i och med det har också jag hittat tillbaka till glädjen med att träna, förklarar hon.
Använder positiv förstärkning
Den relationsbaserade träningen går ut på att läsa av hästen och på att aldrig tvinga fram det resultat man önskar. I stället jobbar Joanna och Anne huvudsakligen med positiv förstärkning som motiverar hästen till att få något den vill ha. Det kan vara godis, gräs, kli eller något annat den vill anstränga sig för.
Metoden är egentligen inte ny, men är mer ovanlig i träning av hästar. Inom hundträning och i träningen av vilda djur i djurparker har den använts med framgång i många, många år.
Anne förklarar att det traditionella sättet att träna, med tryck och eftergift, har en nackdel. Nämligen att vi kan missa viktiga signaler från hästen.
– Om målet alltid är att hästen ska lyda, då riskerar vi att gå miste om värdefull feedback från den i form av dess känslor och åsikter. En häst som har lärt sig att vara lydig kanske inte vågar säga vad den tycker, förklarar hon.
”Svåra” hästar visade vägen
Det Anne menar är att hästen ställs inför att välja mellan att uttrycka vad den känner, men inte bli av med trycket, eller att vara lydig och få en eftergift. Många hästar väljer då i första hand att vara lydiga, trots att de kan känna sig osäkra eller rädda.
– När du väl har upplevt känslan av att hästen verkligen vill göra saker med dig, kanske till och med saker som den tidigare har tyckt var obehagliga, då finns det ingen återvändo, säger hon och Joanna håller med.
För Joanna började resan med ett par svåra hästar, där hennes vanliga träningssätt inte fungerade. Antingen upplevde hon att hon inte kunde hitta ett tryck som hästen svarade på, eller så blev hästen rent av farlig att hantera.
– Det fick mig att fundera på hur jag skulle kunna träna helt på hästens villkor, på ett sätt den faktiskt vill bli tränad på. Och så småningom hittade jag en väg som fungerar. Jag insåg att om detta kunde göra de allra svåraste hästarna glada och villiga i träningen så måste det gå även på “vanliga” hästar, säger hon.
Tränar hellre än går i hagen
Att Joanna dessutom upplevde att träningen gick snabbare framåt än vad hon hade väntat sig gjorde inte saken sämre.
– Jag vet ju hur jag kan få mina hästar att göra vad jag vill även om de säger nej. Men glädjen i att träna en häst som inte vill är borta, konstaterar Joanna och Anne nickar snabbt.
– Ja, och så tycker jag inte längre att det är så himla viktigt att hästen gör precis allt direkt när jag ber om det, så länge det inte handlar om liv och död så klart. Det går nämligen inte att tvinga fram glädje.
Både Joanna och Anne är övertygade om att träning som genomförs när hästen verkligen är med på noterna inte bara ger en glad och följsam häst. Det skapar också färre spänningar.
– I dag är mitt “problem” oftast att få tillbaka hästarna i hagen, skrattar Joanna och fortsätter:
– Folk tror att jag skämtar när jag säger det, men det är helt sant. När hästarna inser att träningen håller på att ta slut, det är då de blir motstridiga igen. Men detta löser vi så klart enkelt genom att fortsätta göra vägen till hagen och själva hagen värdefull. Vi gillar att berika hästarnas hagar på olika sätt, för att även alla timmar när de inte är med oss ska bidra till hästens välbefinnande.
Inte vana vid att ta initiativ
I mycket av den traditionella hästträningen vill man att hästen är lydig, står still och väntar på signal innan den gör något. Joanna och Anne tänker annorlunda. De vill ha aktiva hästar som själva bjuder in till arbete, men aktiva hästar kräver också att hästägaren har tänkt efter före.
– Det finns en norm i dag som säger att hästen inte får röra sig utan att vi har bett om det, för om den gör det kan det bli farligt, säger Anne.
– Hästar är så vana vid att inte ta initiativ att det faktiskt kan ta tid för dem att förstå att de får göra det, fyller Joanna i.
Hon förklarar att när vi påstår att en häst är lat, då handlar det många gånger om en häst som helt enkelt inte vågar göra fel.
Ta hästens känslor på allvar
De flesta hästägare i dag vet att hästar har ett känsloliv, att de kan bli rädda och känna obehag precis som vi. Det faktum att vi vet detta gör att vi kan välja att vara mer empatiska mot våra hästar, tycker Anne.
Hon menar att vi många gånger bagatelliserar bort hästens känslor.
– Det är väldigt vanligt att vi säger att hästarna är fjantiga när de står och skriker efter hagkompisen som har tagits in i stallet, i stället för att inse att det är en otroligt smärtsam situation för hästen. Och hur ofta tröttnar vi inte på våra hästar när de ”ser spöken” ute, i stället för att inse att de faktiskt är rädda på riktigt? frågar hon retoriskt.
Enligt Anne gör insikten om att obehaget är på riktigt för hästen att det blir lättare för oss att träna den.
– Tänk på att hästen alltid kommer att vilja undvika de obehagliga känslorna, och göra det som får den att känna trevliga känslor. Det blir tydligt när känslorna sedan visas – exempelvis när den ska in från hagen, sadlas, ridas ut, stå stilla vid pallen eller vara engagerad i övningarna ni tränar på.
Frustrerande i början
När Joanna och Anne tränar får hästen inte bara belöningar, den har också rätten att säga nej. För många låter detta omöjligt och otänkbart, “om min häst fick säga nej skulle den ALDRIG göra någonting alls”, men Joanna håller inte med.
– När hästen har lärt sig att den får säga nej blir det väldigt tydligt för oss huruvida vi tränar på ett sätt som passar vår häst eller inte. Vill vi att hästen ska vilja träna med oss, frivilligt, då måste vi se till att träningen är rolig för den. Annars går det ju inte.
Hon erkänner med ett skratt att det blir många nej precis i början, men ganska snart börjar faktiskt alla hästar att säga ja.
– Det är väldigt lätt att bli frustrerad till en början. Men det gäller att ta sig över den tröskeln för att komma vidare, säger Joanna.
Även om hon och Anne tränar på det här sättet i allt de gör med hästarna så är det långtifrån ett måste. De rekommenderar ofta att nya elever börjar med några enklare övningar, skilda från vad de annars tränar till vardags.
– Alla vill vi våra hästar väl och vi är många som har velat träna på ett mjukare sätt. Men vi har kanske inte haft verktygen, eller modet, innan.

Hur funkar det – konkret?
I Hippson nummer 5 2018, som finns i butik från tisdagen den 9/10, berättar Joanna och Anne mer om hur träningen går till – och visar hur de använder en ”target” som start- och stopp-knapp för hästen. Alltså där den kan ”säga” sitt ja eller nej.
Vill du läsa mer på nätet hittar du bland annat gratis e-böcker på tränarnas hemsida: www.relationstraning.se
Liknande webbartiklar
- Joanna Nieznaj: ”Ta hästens rädsla på allvar”
- Även korta stunder med positiv förstärkning kan påverka beteendet
- Intresse för digital belöningsbaserad träning: "Uppskattat att kunna surfa in från soffan"
- Begreppsförvirring och missförstånd kring metoder för hästträning
- Pälspodden om inlärningsmetoder och positiv förstärkning
- Frieserhästen Marisca och shettisen Minya har många talanger: "Entusiastiska i allt de gör"
- Forskningskollen: Rätt utförd klickerträning verkar utklassa klapp och beröm
- John Ricketts: ”Skapa en gemenskap – där du är läraren och hästen eleven”
- Forskningskollen: Vad är mest effektivt – morot, piska eller klapp?
- Så lär Lina Zacha hästen att "parkera" vid pallen
relaterade artiklar

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

Säkerhet i vardagen – och vid nybygget
När Henrik von Eckermann bygger drömanläggningen i Nederländerna är säkerheten en viktig aspekt. Hippson har träffat honom och eleven Evelina Tovek.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Charlotte Fry är världsmästare i kür
En ny dressyrdrottning har korats. Charlotte Fry och Glamourdale har vunnit publikens hjärta och domarnas gillande. Det blev ännu ett guld.

"Vi avslutar på ett väldigt fint sätt"
De tre svenska dressyrryttarna i kürfinal åker hem med en härlig känsla. Nöjda med sina ritter och härligt peppade av publikens jubel.

Återupplev Charlotte Frys VM-guldritt
Snart är det dags för den spännande kür-uppgörelsen i Herning. Ladda upp med Charlotte Fry med Glamourdales härliga Grand Prix Special.

Sverige i ledning efter första dagen
Med tre felfria rundor kopplade det svenska laget greppet om lagtävlingen vid VM i Herning. De leder före Frankrike och Belgien.
Peder: "Det är den position vi vill ha och vi ska försöka hålla den"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!