Joanna Nieznaj och Anne Dirksen vill träna på hästens villkor.
Efter över tio år som NH-instruktörer började Joanna Nieznaj och Anne Dirksen att ifrågasätta sättet vi tränar hästar på. De ville hitta en träningsform där hästen frivilligt kunde välja att delta –och kom så småningom fram till det de i dag kallar ”relationsbaserad hästträning”.
Text och foto: Natalie Lindholm
Joanna Nieznajs och Anne Dirksens träningsmetod går ut på att vara lyhörd för hästens uttryck, att upptäcka vad som motiverar den och att faktiskt acceptera när hästen ”säger nej”.
– Det är en helt ny värld som har öppnat sig för mig, utbrister Anne, när vi ses hemma i Joannas kök utanför Söderköping.
Själv hade hon för ett par år sedan helt tappat gnistan i träningen. Visst var hennes hästar lydiga, men hon hade börjat ifrågasätta om de faktiskt var lyckliga.
– I dag vet jag att mina hästar tycker att träningen är kul, i och med det har också jag hittat tillbaka till glädjen med att träna, förklarar hon.
Använder positiv förstärkning
Den relationsbaserade träningen går ut på att läsa av hästen och på att aldrig tvinga fram det resultat man önskar. I stället jobbar Joanna och Anne huvudsakligen med positiv förstärkning som motiverar hästen till att få något den vill ha. Det kan vara godis, gräs, kli eller något annat den vill anstränga sig för.
Metoden är egentligen inte ny, men är mer ovanlig i träning av hästar. Inom hundträning och i träningen av vilda djur i djurparker har den använts med framgång i många, många år.
Anne förklarar att det traditionella sättet att träna, med tryck och eftergift, har en nackdel. Nämligen att vi kan missa viktiga signaler från hästen.
– Om målet alltid är att hästen ska lyda, då riskerar vi att gå miste om värdefull feedback från den i form av dess känslor och åsikter. En häst som har lärt sig att vara lydig kanske inte vågar säga vad den tycker, förklarar hon.
”Svåra” hästar visade vägen
Det Anne menar är att hästen ställs inför att välja mellan att uttrycka vad den känner, men inte bli av med trycket, eller att vara lydig och få en eftergift. Många hästar väljer då i första hand att vara lydiga, trots att de kan känna sig osäkra eller rädda.
– När du väl har upplevt känslan av att hästen verkligen vill göra saker med dig, kanske till och med saker som den tidigare har tyckt var obehagliga, då finns det ingen återvändo, säger hon och Joanna håller med.
För Joanna började resan med ett par svåra hästar, där hennes vanliga träningssätt inte fungerade. Antingen upplevde hon att hon inte kunde hitta ett tryck som hästen svarade på, eller så blev hästen rent av farlig att hantera.
– Det fick mig att fundera på hur jag skulle kunna träna helt på hästens villkor, på ett sätt den faktiskt vill bli tränad på. Och så småningom hittade jag en väg som fungerar. Jag insåg att om detta kunde göra de allra svåraste hästarna glada och villiga i träningen så måste det gå även på “vanliga” hästar, säger hon.
Tränar hellre än går i hagen
Att Joanna dessutom upplevde att träningen gick snabbare framåt än vad hon hade väntat sig gjorde inte saken sämre.
– Jag vet ju hur jag kan få mina hästar att göra vad jag vill även om de säger nej. Men glädjen i att träna en häst som inte vill är borta, konstaterar Joanna och Anne nickar snabbt.
– Ja, och så tycker jag inte längre att det är så himla viktigt att hästen gör precis allt direkt när jag ber om det, så länge det inte handlar om liv och död så klart. Det går nämligen inte att tvinga fram glädje.
Både Joanna och Anne är övertygade om att träning som genomförs när hästen verkligen är med på noterna inte bara ger en glad och följsam häst. Det skapar också färre spänningar.
– I dag är mitt “problem” oftast att få tillbaka hästarna i hagen, skrattar Joanna och fortsätter:
– Folk tror att jag skämtar när jag säger det, men det är helt sant. När hästarna inser att träningen håller på att ta slut, det är då de blir motstridiga igen. Men detta löser vi så klart enkelt genom att fortsätta göra vägen till hagen och själva hagen värdefull. Vi gillar att berika hästarnas hagar på olika sätt, för att även alla timmar när de inte är med oss ska bidra till hästens välbefinnande.
Inte vana vid att ta initiativ
I mycket av den traditionella hästträningen vill man att hästen är lydig, står still och väntar på signal innan den gör något. Joanna och Anne tänker annorlunda. De vill ha aktiva hästar som själva bjuder in till arbete, men aktiva hästar kräver också att hästägaren har tänkt efter före.
– Det finns en norm i dag som säger att hästen inte får röra sig utan att vi har bett om det, för om den gör det kan det bli farligt, säger Anne.
– Hästar är så vana vid att inte ta initiativ att det faktiskt kan ta tid för dem att förstå att de får göra det, fyller Joanna i.
Hon förklarar att när vi påstår att en häst är lat, då handlar det många gånger om en häst som helt enkelt inte vågar göra fel.
Ta hästens känslor på allvar
De flesta hästägare i dag vet att hästar har ett känsloliv, att de kan bli rädda och känna obehag precis som vi. Det faktum att vi vet detta gör att vi kan välja att vara mer empatiska mot våra hästar, tycker Anne.
Hon menar att vi många gånger bagatelliserar bort hästens känslor.
– Det är väldigt vanligt att vi säger att hästarna är fjantiga när de står och skriker efter hagkompisen som har tagits in i stallet, i stället för att inse att det är en otroligt smärtsam situation för hästen. Och hur ofta tröttnar vi inte på våra hästar när de ”ser spöken” ute, i stället för att inse att de faktiskt är rädda på riktigt? frågar hon retoriskt.
Enligt Anne gör insikten om att obehaget är på riktigt för hästen att det blir lättare för oss att träna den.
– Tänk på att hästen alltid kommer att vilja undvika de obehagliga känslorna, och göra det som får den att känna trevliga känslor. Det blir tydligt när känslorna sedan visas – exempelvis när den ska in från hagen, sadlas, ridas ut, stå stilla vid pallen eller vara engagerad i övningarna ni tränar på.
Frustrerande i början
När Joanna och Anne tränar får hästen inte bara belöningar, den har också rätten att säga nej. För många låter detta omöjligt och otänkbart, “om min häst fick säga nej skulle den ALDRIG göra någonting alls”, men Joanna håller inte med.
– När hästen har lärt sig att den får säga nej blir det väldigt tydligt för oss huruvida vi tränar på ett sätt som passar vår häst eller inte. Vill vi att hästen ska vilja träna med oss, frivilligt, då måste vi se till att träningen är rolig för den. Annars går det ju inte.
Hon erkänner med ett skratt att det blir många nej precis i början, men ganska snart börjar faktiskt alla hästar att säga ja.
– Det är väldigt lätt att bli frustrerad till en början. Men det gäller att ta sig över den tröskeln för att komma vidare, säger Joanna.
Även om hon och Anne tränar på det här sättet i allt de gör med hästarna så är det långtifrån ett måste. De rekommenderar ofta att nya elever börjar med några enklare övningar, skilda från vad de annars tränar till vardags.
– Alla vill vi våra hästar väl och vi är många som har velat träna på ett mjukare sätt. Men vi har kanske inte haft verktygen, eller modet, innan.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!