Hästar behöver lydnadstränas – precis som hundar

Hästhantering

Publicerad: 2007-04-16


Tobbe Larsson: Hästar behöver lydnadstränas - precis som hundar

Har du tänkt på hur många omedvetna signaler du sänder till din häst? Och hur förvirrande ett inkonsekvent beteende kan bli? Tobbe Larsson är bland annat känd för sina uppvisningar i frihetsdressyr med showen Apassionata och han betonar hur viktigt självrannsakan är i träningen av hästen.



Tobbe Larsson är en av Sveriges mest kända hästdressörer.
 


 
1. Hästen följer dig
Den första, och absolut viktigaste, delen av träningen sker utan transport. Eftersom hästen är ett flockdjur följer den rörelse. Använd grimskaft och ett spö att peta med. Spöet ska driva till dig, inte från dig. Ett pet med spöet och "smack" ska betyda "kom till mig", inte fly. Backa och ge därigenom hästen handlingsutrymme att följa dig. När den följer efter, om så bara ett steg, ge den beröm (klapp, ord och godis).
När den följt dig ungefär tio gånger rakt bakåt börjar hästen bli uttråkad och då är det dags att gå vidare. Pröva nu att gå i sidled, när hästen följer dig svänger du. Det gör att du blir intressant och hästen fokuserar på dig.
Tobbe ser inga problem med att ge hästen godis som beröm.
- Hundar trycker man i godis när man tränar, men hästar "börjar tigga". Lär hästen med godis och lär den också att ord är godis!
 
2. Repetition är inlärningens grund
Genom att backa i utbildningen känner hästen igen sig, och får en känsla av att "det här kan jag". Då befäster man de nyvunna kunskaperna. När du tränat i cirka tre veckor borde hästen följa dig vad du än gör, och hela tiden ha fokus på dig. Negativa erfarenheter gör att det tar längre tid, men det är samma träning som gäller!
För att kontrollera om hästen är fokuserad på dig kan du röra dig till vänster. Om du har kontakt kommer hästens vänstra öra att följa dig och ha koll på dig. Man kan se samma tendens när man longerar, innerörat är riktat emot dig och "klickar till". Hästen får aldrig tappa fokus under träningen. Skulle den ändå göra det kan man göra en hastig rörelse, för att återfå fokus mot en själv.
 
3. Komma - stanna -
stå still - backa
För att kunna lastas behöver hästen kunna komma, stanna, stå still och backa på kommando. Därför bör träningen på marken, innan man blandar in transporten, se till att detta fungerar.
När du övar att backa ska det ske med ett steg i taget. Det är grunden för att hästen sedan ska kunna gå ur transporten utan att kasta sig. Ett steg bak, ett fram, ett steg bak, tre fram och så vidare. På så vis får hästens hjärna arbeta och hästen måste hela tiden vara med på vad du gör. Då glömmer den transporten och att kasta sig, det fungerar på nästan alla hästar, säger Tobbe.
 
4. Dags för transporten - men inte hela vägen
När kommandona ovan fungerar kan man göra samma arbete med transporten. Försök inte gå hela vägen, utan få hästen fokuserad på dig, på om du vill framåt eller bakåt på luckan. Hästar vill naturligt hellre framåt, vilket gör att de självmant vill gå in till slut.
 
5. Dit huvudet pekar går kroppen!
Oavsett om du går framåt eller bakåt så styrs hästens riktning av huvudet. Det är viktigt att tänka på när hästen ska backa ur transporten. Låt den inte vrida på huvudet innan den klivit helt ner från luckan. Då riskerar du att den backar snett, kliver utanför luckan och kanske skadar sig.
 
6. Även transportskydd kräver träning
Många har aldrig låtit hästen vänja sig vid att ha transportskydd innan de ska använda dem "på riktigt" första gången. De är otympliga, kan klia och hästen vill helst ha av dem. Om man låter dem vänja sig vid skydden innan man ska använda dem i transporten har man gjort både sig själv och hästen en stor tjänst.
När man övar på att lasta ska man dock inte använda transportskydd. Hästen måste vara känslig för att lära sig att vara försiktig. Jämför med om du själv alltid har hjälm på dig, då märker du knappt om du springer in i något. Det kan få katastrofala följder om du sedan glömmer hjälmen en gång och då springer in i något.
 


Han är även en skicklig ryttare.
 

Svart på vitt: Nosen bakom lod lönar sig

Forskning

45 hästar studerades under Aachen Grand Prix Special två år i rad. En färsk studie bidrar med hård fakta till diskussionen i dagens debatt.

Finns kopplingar mellan FEI:s världsranking och hästens noslinje

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

25 hästböcker du inte får missa!

premium

Mulle, Svarta hingsten och Silver, hästarna i böckernas värld är många. Det är aldrig för tidigt, eller för sent, att börja läsa hästböcker.

Spänning, romaner, fakta, barnböcker och ur verkligheten

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

NAF SwedenAnnons

Nu är brunstsäsongen här

Med ljusare och längre dagar kommer brunsten i gång hos våra ston vilket kan påverka deras beteende. Men vad händer när stoet brunstar?

Därför påverkas vissa ston mer än andra under brunst

Vi vill se era bästa DIY-lösningar för stallet

Hippson Lifestyle

Frostfritt vattenkar, egenbyggd bromsfälla eller täckeshängare. Genom åren har vi delat många av era smarta DIY-lösningar.

Sitter du inne på någon smart hemmafixad lösning – tipsa oss!

Forskning: Barn blir smartare av ridning

Forskning

Forskare vid Tokyo universitet har visat att ridning aktiverar den del av hjärnan som står för lärande och minne.

Artikel i repris: Ridningen främjar barns förmåga till problemlösning

Överdomaren vid FEI vill förändra dressyren

Nyheter

Hans-Christian Matthiesen identifierar behovet av förändring inom dressyren. Han föreslår flera strategier för att främja hästvälfärden. 

Han förespråkar en balans mellan tradition och nytänkande förändring

Nytt hopp för Skövde Ryttarförening

Nyheter

Ridskolan har det svårt i ekonomiskt tuffa tider. Nu tar Malin Dahlgren över som ny ridskolechef med energi och en stark tro på framtiden.

"Det är min bästa och sämsta egenskap, att jag aldrig ger upp"

Här är årets hästföretagare

Nyheter

För sjunde året delar Hästföretagarcentrum ut utmärkelsens Årets hästföretagare. Nu står det klart att Tunarps Säteri får motta priset för år 2023.

Läs motiveringen: "En tydlig strategi och arbetet drivs målmedvetet"

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Svensk LantbrukstjänstAnnons

Avlivning av häst –så kan du förbereda dig

Att ta farväl av en bästa vän är en av de svåraste stunderna för en häst ägare. Det är ett tungt men viktigt ansvar och förberedelse kan underlätta.

Hur går en avlivning till och vad händer efteråt?

Om avelsvärdering i veckans Hästonsdag

Nyheter

Per Skoglund berättar om hur en avelsvärdering går till. I ett härligt inslag får vi följa med till Grevagården och årets avelsvärdering.

“Jag brukar jämföra det med barnens julafton”

Efter Ponnyakuten: ”Fick skriva autografer”

Nyheter

Filippa sökte till Ponnyakuten för att Ludde inte gick att longera. För Hippson berättar hon hur det var där, att bli känd och vad som hände sen.

Ludde såldes inte långt efter programmet sändes

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Kreativ belysning väcker uppmärksamhet

Norska Frida Børli Solaker upplever att många vill ha samma lösning för att lysa upp ridbanan som hon skapat. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.

"Lösningen har fungerat utmärkt för oss i två och ett halvt år nu"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Ridsporten glöms bort i ny idrottsutredning

Nyheter

Regeringen gav i uppdrag att se över idrottsanläggningar – men de tog inte med ridsporten. Nu finns risk att gå miste om framtida investeringar.

SvRF kritiserar uppdraget som idrottsministern gett

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Bildspel: Följ med hem till Erica och Thomas

Utanför Tomelilla hittar vi Erica Swartz Ryan och Thomas Ryans gård. Här har de hagar så det räcker och blir över, varsitt stall och totalt fem olika ridbanor.

Häng med på vårt bildspel där de visar oss runt!

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

"Ibland blir kontrasterna så påtagliga"

Blogg

Resten av hästvärlden diskuterar femtio nyanser av blått. Maria Yttermyr befinner sig i ett parallellt universum: en distanskurs i targetplacering.

Ställer sig frågan i bloggen: är dressyren för hästen eller människan?

BöckmannAnnons

Nytt ljus på din hästtransport

Böckmann erbjuder nu en ny ambient belysning som ger ett mjukt sken. Lamporna säkerställer bra belysning av omgivningen vid backning.

Idealiskt särskilt för de mörkare månaderna på året

Hjälpte polisen med bortsprungna hästar

Nyheter

Klockan 01.45 vaknade Hanna Lundberg av att telefonen ringde då. Det var polisen som stod med två hästar. Hon åkte dit med transporten.

"För mig var det en självklarhet att hjälpa till"

Arkiv: Busschaufför slog larm om lösa hästar

La ut ben och huvuden från döda hästar

Nyheter

Länsstyrelsen ville ta en kvinnlig gårdsägares djur. Hon valde då i stället att avliva sina sex hästar och sprida kadaver och slaktrester över gården.

Kvinna, som också är veterinär, hävdar på grannfejd

Mulan är en förebild för åringarna

Nyheter

Cerina Lindström köpte den envisa mulan Mulle Meck för två år sedan. Han blev snabbt en modig förebild för de yngre kompisarna i hagen. 

"Den största skillnaden mellan en häst och en mula är envisheten"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

»En glad häst utgör basen i vår sport«

Premium

Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.

"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"

Lös digital prenumeration och få tillgång till hela Hippson

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 1 2024

– Tema: Allt fler upptäcker WE
– Porträtt: Sara Algotsson Ostholt
– Hitta samspelet med slingan

– I huvudet på Steve Guerdat
– Ridning under småbarnsåren
– Få hästen lösgjord i balans
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.