Hästhantering
Publicerad: 2007-05-07Hippsons betesskola, del 1:
Slipp sommarplågorna på betet
Betessäsongen närmar sig med stormsteg, till hästarnas stora glädje. Det firar vi med en artikelserie om betet, där vi bland annat tittar närmare på sommarplågorna och hur man undviker dem, stängsling och hur man sköter om sitt bete på bästa sätt. Första delen handlar om sommarplågorna på betet, olika fallgropar och hur man undviker dem.
Text: Emma Rost
Foto: Emma Rost och Shutterstock
Veterinären Emilia Sanders på Mälarkliniken hjälpte oss att gå igenom de olika sommarplågorna på betet och vad man kan göra för att undvika dem.
Sandkolik
Symptom: Hästen har vanliga koliksymptom. Den tittar mot magen, har förstoppning och ibland lös avföring.
Orsak: Sandkolik är vanligt, inte minst i Skåne som har sandrika jordar. Hästarna äter sand när de gräver efter gräs. I Skåne förekommer det året runt, men i övriga landet är det vanligast framför allt på våren.
Åtgärd: Man sätter in kolikbehandling med kramplösande och ibland dropp. I värsta fall måste man operera och tömma tarmen på sand. Man kan ge hästar Visiblin, en sorts loppfrön som kapslar in sanden så att den kan komma ut. För att förebygga ska man inte ha hästen i sandhage. Hästar som är känsliga, eller går i sandhage kan man ge en kur Visiblin lite då och då.
Svullna spottkörtlar
Symptom: Hästen blir förtjockad vid spottkörteln, ibland lite stel i nacken och halsen och kan få svårigheter att svälja. Det kan se ut som om hästen har kindpåsar bakom ganascherna.
Orsak: När hästarna går och betar och hänger med huvudet neråt blir det liksom "stas", som gör att de svullnar upp. Det kan också vara en reaktion på något de har ätit.
Åtgärd: Ta bort hästen från hagen och ge den eventuellt antiinflammatorisk behandling.
Rinnande ögon
Symptom: Ögonen blir svullna, röda och rinnande. Ibland kisar hästarna. Vid en riktig infektion kommer det var ur ögat.
Orsak: Insekter, framför allt flugor, som irriterar. Det kan vara en konjunktivit - hornhinneinflammation - ett sår på hornhinnan eller att det blivit stopp i tårkanalerna.
Åtgärd: Spola ögat med koksalt och rengör ordentligt. Ibland kan man behöva sätta in antibiotikabehandling. Använd flugskydd!
Mask
Symptom: Hästen blir matt och lång i pälsen, bukig och ibland får den koliksymptom eller lös avföring.
Orsak:Maskangrepp från hagen/betet.
Åtgärd: Ta träckprov för att ta reda på vilken parasit det rör sig om. Avmaska hästen. Mocka hagarna regelbundet, det är tyvärr det enda som verkligen hjälper.
Sår och sparkskador
Symptom: Hästen har sår på kroppen eller benen, små eller stora. Sparkskador kan visa sig som stora, mjuka svullnader beroende på var sparken har tagit någonstans. Svullnaderna är oftast blåmärken, men sitter de på eller nära en led ska en veterinär definitivt tillkallas. Likaså om hästen är stel eller halt.
Orsak:Röjiga lekar på betet. Hästen har skadat sig på grenar, stolpar eller liknande.
Åtgärd. Håll såren rena. Tvätta med koksaltlösning. Är det större sår som eventuellt behöver sys, ring veterinär. Blir det en infektion i såret kan hästen behöva antibiotika. Använd gärna sårsalva som bildar en tunn film över såret och som därmed håller flugor borta. Gå igenom hästarna på betet varje dag så att småskador upptäcks tidigt.
Fång
Symptom: Hästen blir kort i steget, stapplig. Hovarna är varma och man känner puls. De ömmar vid undersökning med visitertång. Ibland ställer sig hästen i den klassiska fångställningen.
Orsak: Proteinrikt foder och för kraftig utfodring. Hästarna drabbas oftast nu på våren, men det förekommer även fall på hösten när nästa generations gräs kommer upp. Det är framför allt ponnyer och ridhästar som överutfodras som drabbas.
Åtgärd: Ta in hästen från betet direkt och ta bort allt kraftfoder. Ge den antiinflammatoriskt och boxvila. Hovarna ska kortas ordentligt i tårna och hästen kan behöva gipsas eller få sjukbeslag. Man kan ge Provimin, som stabiliserar mikrofloran i tarmen. Röntga gärna hovarna för att se hur allvarlig hovbenssänkningen är.
Insektsbett
Symptom: Svullnader i huden. En del hästar reagerar med att klia av sig man och svans.
Orsak: Massiva angrepp av broms, knott och mygg.
Åtgärd: Spraya hästen med insektsmedel dagligen. Är det mycket insekter är det bättre att ha hästen på stall de perioder på dygnet som insekterna är som mest aktiva. Känsliga hästar kan bli hjälpta av eksem- eller flugtäcken.
Om hästen har koliksymptom och lägger sig ner för att rulla är det dags att ringa veterinären.
Insekter och framför allt flugor kan irritera hästarnas ögon.
Föl kan drabbas hårt av inälvsparasiter. Se till att avmaska regelbundet och ta träckprov.
Gå igenom hästarna på betet varje dag och ta genast hand om sår och andra skador. I värmen växer bakterierna till sig läskigt snabbt.
Hästar som är riktigt känsliga mot insekter kan behöva kläs in i flugtäcken.

Välskött hästgård med 14 boxar
Mellan Enköping och Västerås ligger en välskött hästgård med fint bostadshus, stall för 14 hästar, ridbana och skrittmaskin.

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!