Hästhantering
Publicerad: 2016-06-17
Jämförelse av inhysningssystem kan förbättra hästarnas välfärd
En grupp forskare, som arbetar med arbetsmiljö, djuretik, pedagogik och etologi, ska titta närmare på skillnaderna mellan ridskolor som har sina hästar traditionellt uppstallade – och de som har valt att ha dem på lösdrift. Inte minst handlar det om att försöka avliva eller bekräfta de många myter som finns kring just lösdrift för häst.
Text & foto: Ida Röök
Jenny Yngvesson, etolog vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättar mer om det tvååriga projektet som precis har inletts.
Vad är det ni ska undersöka och varför?
– Det finns en mängd åsikter om olika inhysningssystem för hästar. Några av dem vi har stött på är att hästar i lösdrift sköts sämre än hästar som hålls i boxar. En annan är att det är farligt att hantera hästar som hålls i lösdrift. En tredje är att hästar som står mycket på box blir stallmodiga och svåra att rida. Det finns dock, såvitt vi vet, inga systematiska jämförelser av ridskolor som har lösdrift och ridskolor med mer traditionell inhysning.
Vad tror ni att ni ska komma fram till och vad vill ni att ”upptäckterna” leder till?
– Vi hoppas kunna antingen avliva eller bekräfta några av myterna eller åsikterna kring hur lösdrift och traditionell inhysning skiljer sig. Och det gäller hur systemen fungerar både för människor och hästar. Något som har studerats är att arbetstiden kan kortas väsentligt om man håller hästarna i lösdrift. Dock vet vi väldigt lite om arbetsbelastning och säkerhet i lösdriftssystem. Vår förhoppning är förstås att ökad kunskap ska leda till en ännu bättre hästhållning för både hästar och personal, men även att ridskolorna ska kunna erbjuda ännu bättre utbildning än i dag.
Polariserade åsikter
Petra Andersson, etiker och forskare i projektet, säger:
– Som det är nu verkar hästvärlden (häst-Sverige, kanske) vara ganska polariserad när det gäller hur hästhållning bör se ut. Personer som förespråkar lösdrift uttrycker sig ofta starkt kritiskt om individuell uppstallning – med uttryck som att hästarna står i burar, att hästarna får distinkta måltider enligt samma schema som människor med frukost, lunch och middag, vilket då sägs vara fullständigt förkastligt och ett förmänskligande av hästarna. Motsvarande omtalas lösdrifterna rätt ofta som bristfälliga, där hästar har tråkigt, att det skulle vara smutsigt, att hästarna blir feta alternativt frustrerade beroende på hur utfodringen fungerar (feta vid fri tillgång, frustrerade vid automatisk utfodring).
– Man hör ofta att lösdrift kan passa för vissa hästar och ryttare, ofta med en underton att det inte kan vara något för den presterande hästen. Detta trots att vi vet att det finns presterande hästar som hålls på olika sätt, det blir som en ömsesidig smutskastning eller misstro.
Söker ni studieobjekt? Hur ska dessa se ut och hur gör man för att delta?
– Ja! Vi söker ridskolor som har någon form av lösdrift för sina hästar. Vi vill ha ridskolor med hästar som är av andra raser än islandshästar, skälet till det är att islandshästarna i så stor utsträckning redan hålls i lösdrift. Vill man delta så ska man skicka ett mejl till yngvesson@slu.se, dit kan man även vända sig med frågor om projektet.
Forskare i projektet är Jenny Yngvesson vid SLU, Petra Andersson vid Göteborgs universitet, Stefan Pinzke, Maria Andersson och Christina Lunnér-Kolstrum vid SLU, samt Hanna Sassner och Astrid Borg på Flyinge.
Liknande webbartiklar
- Över 80 procent av hästarna i studie hade bettrelaterade skador i munnen
- Filosofen Petra Andersson: "Ridskolehästar på lösdrift kräver mod"
- Studie om lösdrift belönas: "Hästar mår bra av så mycket utevistelse som möjligt”
- Studie slår hål på myter om hästar på lösdrift: ”Kräver stor kunskap för en god välfärd”
- Studerar hästens rörelser i skritt för att upptäcka hälta
- Halm är ett bra kompletterande fodermedel – enligt ny svensk forskning
- Öroninflammation hos häst kan ha samband med allergi
- Sockerhalt och aminosyror i fodret i fokus för EMS-forskare
- Studie: ”Begränsad huvud- och halsposition påverkar rörelsemönstret”
- Träckprover sökes till studie om stora blodmasken: ”Vill undersöka om vaccination kan vara ett alternativ”
relaterade artiklar

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.

Unga fälttävlanshästar intar Össjö
I helgen är det dags för Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö utanför Ängelholm. Här hittar du info inför tävlingarna.

Nej tack (ibland) till ridhus och kunder
Hösten har kommit och Annelie Eriksson förbereder sig för en kommande tävlingsstart. Det och mycket mer berättar hon om i bloggen.

Ryttarparet har förlovat sig
De har varit tillsammans i snart tio år. I samband med en resa till Italien gick Carl Walter Fox ned på knä och friade till Stephanie Holmén.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Så får du hästen med dig
Så jobbar du med en häst som skyggar eller stegrar. Tränaren och ryttaren William Nilson Fryer om hur han får hästar att övervinna sin rädsla.
"Hästen måste veta att fram betyder fram och stopp betyder stopp"

»Ingen sport är så ädel som ridsporten«
Kriminolog Maria Dufva brinner för att rädda barn från övergrepp. Hon behöver ha hästar i sitt liv, i framtiden även som ett verktyg i arbetet.

Fram med reflexerna – så syns du i mörkret
Reflexer har ett bäst-före-datum. Så när höstmörkret är här och reflexerna åker på, kontrollera att de syns innan du ger dig ut på vägarna.

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!