En grupp forskare, som arbetar med arbetsmiljö, djuretik, pedagogik och etologi, ska titta närmare på skillnaderna mellan ridskolor som har sina hästar traditionellt uppstallade – och de som har valt att ha dem på lösdrift. Inte minst handlar det om att försöka avliva eller bekräfta de många myter som finns kring just lösdrift för häst.
Text & foto: Ida Röök
Jenny Yngvesson, etolog vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättar mer om det tvååriga projektet som precis har inletts.
Vad är det ni ska undersöka och varför?
– Det finns en mängd åsikter om olika inhysningssystem för hästar. Några av dem vi har stött på är att hästar i lösdrift sköts sämre än hästar som hålls i boxar. En annan är att det är farligt att hantera hästar som hålls i lösdrift. En tredje är att hästar som står mycket på box blir stallmodiga och svåra att rida. Det finns dock, såvitt vi vet, inga systematiska jämförelser av ridskolor som har lösdrift och ridskolor med mer traditionell inhysning.
Vad tror ni att ni ska komma fram till och vad vill ni att ”upptäckterna” leder till?
– Vi hoppas kunna antingen avliva eller bekräfta några av myterna eller åsikterna kring hur lösdrift och traditionell inhysning skiljer sig. Och det gäller hur systemen fungerar både för människor och hästar. Något som har studerats är att arbetstiden kan kortas väsentligt om man håller hästarna i lösdrift. Dock vet vi väldigt lite om arbetsbelastning och säkerhet i lösdriftssystem. Vår förhoppning är förstås att ökad kunskap ska leda till en ännu bättre hästhållning för både hästar och personal, men även att ridskolorna ska kunna erbjuda ännu bättre utbildning än i dag.
Polariserade åsikter
Petra Andersson, etiker och forskare i projektet, säger:
– Som det är nu verkar hästvärlden (häst-Sverige, kanske) vara ganska polariserad när det gäller hur hästhållning bör se ut. Personer som förespråkar lösdrift uttrycker sig ofta starkt kritiskt om individuell uppstallning – med uttryck som att hästarna står i burar, att hästarna får distinkta måltider enligt samma schema som människor med frukost, lunch och middag, vilket då sägs vara fullständigt förkastligt och ett förmänskligande av hästarna. Motsvarande omtalas lösdrifterna rätt ofta som bristfälliga, där hästar har tråkigt, att det skulle vara smutsigt, att hästarna blir feta alternativt frustrerade beroende på hur utfodringen fungerar (feta vid fri tillgång, frustrerade vid automatisk utfodring).
– Man hör ofta att lösdrift kan passa för vissa hästar och ryttare, ofta med en underton att det inte kan vara något för den presterande hästen. Detta trots att vi vet att det finns presterande hästar som hålls på olika sätt, det blir som en ömsesidig smutskastning eller misstro.
Söker ni studieobjekt? Hur ska dessa se ut och hur gör man för att delta?
– Ja! Vi söker ridskolor som har någon form av lösdrift för sina hästar. Vi vill ha ridskolor med hästar som är av andra raser än islandshästar, skälet till det är att islandshästarna i så stor utsträckning redan hålls i lösdrift. Vill man delta så ska man skicka ett mejl till yngvesson@slu.se, dit kan man även vända sig med frågor om projektet.
Forskare i projektet är Jenny Yngvesson vid SLU, Petra Andersson vid Göteborgs universitet, Stefan Pinzke, Maria Andersson och Christina Lunnér-Kolstrum vid SLU, samt Hanna Sassner och Astrid Borg på Flyinge.
Idag (2/3) kan du köpa bokserien Toppa ditt tävlande med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Simpel men bra, tycker hippologen och dressyrtränaren Suvi Räsänen om den här övningen. Hon rekommenderar varmt att ställa ut koner när man rider.
Favorit i repris: "Ryttarna blir inte lika sugna på att svänga med handen"
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Vem längtar inte efter att få dra iväg i en fartfylld galopp? Femårige Oakley behöver inte ens några tyglar när han flyger fram på sin pigga ponny.
Skärpta restriktioner kring vilka som får tävla och inte har skapat osäkerhet. Men SvRF planerar inte att ändra på de nuvarande reglerna.
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!