Hästhantering
Publicerad: 2016-06-17
Jämförelse av inhysningssystem kan förbättra hästarnas välfärd
En grupp forskare, som arbetar med arbetsmiljö, djuretik, pedagogik och etologi, ska titta närmare på skillnaderna mellan ridskolor som har sina hästar traditionellt uppstallade – och de som har valt att ha dem på lösdrift. Inte minst handlar det om att försöka avliva eller bekräfta de många myter som finns kring just lösdrift för häst.
Text & foto: Ida Röök
Jenny Yngvesson, etolog vid Sveriges lantbruksuniversitet, berättar mer om det tvååriga projektet som precis har inletts.
Vad är det ni ska undersöka och varför?
– Det finns en mängd åsikter om olika inhysningssystem för hästar. Några av dem vi har stött på är att hästar i lösdrift sköts sämre än hästar som hålls i boxar. En annan är att det är farligt att hantera hästar som hålls i lösdrift. En tredje är att hästar som står mycket på box blir stallmodiga och svåra att rida. Det finns dock, såvitt vi vet, inga systematiska jämförelser av ridskolor som har lösdrift och ridskolor med mer traditionell inhysning.
Vad tror ni att ni ska komma fram till och vad vill ni att ”upptäckterna” leder till?
– Vi hoppas kunna antingen avliva eller bekräfta några av myterna eller åsikterna kring hur lösdrift och traditionell inhysning skiljer sig. Och det gäller hur systemen fungerar både för människor och hästar. Något som har studerats är att arbetstiden kan kortas väsentligt om man håller hästarna i lösdrift. Dock vet vi väldigt lite om arbetsbelastning och säkerhet i lösdriftssystem. Vår förhoppning är förstås att ökad kunskap ska leda till en ännu bättre hästhållning för både hästar och personal, men även att ridskolorna ska kunna erbjuda ännu bättre utbildning än i dag.
Polariserade åsikter
Petra Andersson, etiker och forskare i projektet, säger:
– Som det är nu verkar hästvärlden (häst-Sverige, kanske) vara ganska polariserad när det gäller hur hästhållning bör se ut. Personer som förespråkar lösdrift uttrycker sig ofta starkt kritiskt om individuell uppstallning – med uttryck som att hästarna står i burar, att hästarna får distinkta måltider enligt samma schema som människor med frukost, lunch och middag, vilket då sägs vara fullständigt förkastligt och ett förmänskligande av hästarna. Motsvarande omtalas lösdrifterna rätt ofta som bristfälliga, där hästar har tråkigt, att det skulle vara smutsigt, att hästarna blir feta alternativt frustrerade beroende på hur utfodringen fungerar (feta vid fri tillgång, frustrerade vid automatisk utfodring).
– Man hör ofta att lösdrift kan passa för vissa hästar och ryttare, ofta med en underton att det inte kan vara något för den presterande hästen. Detta trots att vi vet att det finns presterande hästar som hålls på olika sätt, det blir som en ömsesidig smutskastning eller misstro.
Söker ni studieobjekt? Hur ska dessa se ut och hur gör man för att delta?
– Ja! Vi söker ridskolor som har någon form av lösdrift för sina hästar. Vi vill ha ridskolor med hästar som är av andra raser än islandshästar, skälet till det är att islandshästarna i så stor utsträckning redan hålls i lösdrift. Vill man delta så ska man skicka ett mejl till yngvesson@slu.se, dit kan man även vända sig med frågor om projektet.
Forskare i projektet är Jenny Yngvesson vid SLU, Petra Andersson vid Göteborgs universitet, Stefan Pinzke, Maria Andersson och Christina Lunnér-Kolstrum vid SLU, samt Hanna Sassner och Astrid Borg på Flyinge.
Liknande webbartiklar
- Över 80 procent av hästarna i studie hade bettrelaterade skador i munnen
- Filosofen Petra Andersson: "Ridskolehästar på lösdrift kräver mod"
- Studie om lösdrift belönas: "Hästar mår bra av så mycket utevistelse som möjligt”
- Studie slår hål på myter om hästar på lösdrift: ”Kräver stor kunskap för en god välfärd”
- Studerar hästens rörelser i skritt för att upptäcka hälta
- Halm är ett bra kompletterande fodermedel – enligt ny svensk forskning
- Öroninflammation hos häst kan ha samband med allergi
- Sockerhalt och aminosyror i fodret i fokus för EMS-forskare
- Studie: ”Begränsad huvud- och halsposition påverkar rörelsemönstret”
- Träckprover sökes till studie om stora blodmasken: ”Vill undersöka om vaccination kan vara ett alternativ”
relaterade artiklar

GHS bereder plats för Tjejjouren Väst
Gothenburg Horse Show har inlett ett nytt samarbete med Tjejjouren Väst för att hjälpa organisationen att nå ut till unga tjejer.

Hingstnytt: Skyline to B blir i Tyskland
Carl Hedin väljer bort Scandinavium och SWB Trophy – svenska stoägare missar den store svarte skönheten på svenskt bruksprov.
"Skyline är i Tyskland och har fullt upp med sitt avelsarbete"

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Svårt men nyttigt att tänka nytt
Nio ekipage som visade upp sig under clinicen med paret Kyra Kyrklund och Richard White. Här kommenterar tre av dem hur det var och vad de tar med sig.
"Behöver sitta annorlunda i sadeln för att inverka på ett bättre sätt"
Lös digital prenumeration för en krona första månaden
Läs mer: Fullsatt när Kyra Kyrklund och Richard White besökte Billdals RK

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!