Hästhantering
Publicerad: 2017-09-25
John Ricketts: ”Skapa en gemenskap – där du är läraren och hästen eleven”
John Ricketts blir ofta kontaktad av ägare som har fått problem med sina hästar, i ridningen eller i hanteringen. Under en septemberkväll arrangerade Hästbyrån en clinic med John, där han delade med sig av sina kunskaper inför en entusiastisk publik.
Text: Anna Nordin
Foto: Privat
– Jag påstår inte att det här är det enda rätta eller att jag är den som vet bäst. Det här är det sätt jag har utvecklat genom åren och mitt mål är att bli lite bättre varje dag. Jag gör misstag som alla andra och väljer att lära mig av dem, inleder John ödmjukt.
Hästen är stor, du är liten. Hästen är snabb, du är långsam. Hästen är tålig, du är ömtålig. Därför behöver du enligt Ricketts sätta upp grundregler för att det ska bli säkert för er båda i er gemenskap.
– Hästen vet inte vilka dessa regler är och den vet inte hur man är häst i relation till människor, bara till andra hästar. Alltså behöver du vara läraren och hästen din elev. Du är den som behöver lära den hur den ska bete sig för att vara med i er gemenskap, säger han.
Koll på inlärningsteorin
John förklarar grunderna i hur hästar lär sig och nämner ett vanligt missförstånd när det gäller termer inom inlärningsteori.
– Positiv respektive negativ betyder i dessa sammanhang att lägga till respektive ta bort något.
Han betonar att det alltså inte handlar om ”bra” eller ”dåligt”.
– Positiv förstärkning innebär att vi lägger till något för att hästen ska lära sig, medan negativ förstärkning innebär att vi tar bort något. Att ge en eftergift, det vill säga ta bort hjälpen när hästen gör rätt, är alltså en form av negativ förstärkning. Med positiv förstärkning menas att man inväntar önskat beteende och då förstärker med att ge till exempel godis.
Tre grundprinciper
Med det sagt går John vidare med att förklara de tre grundprinciperna i sitt koncept, för att få en fungerande och säker samvaro med hästen:
1. Grundregler (som start/stopp, ”gå inte över mig”, flytta framdel/bakdel).
2. Konsekvens (konsekvens för en häst – att flytta på hovarna och känna sig obekväm) och Belöning (belöning för häst – att känna sig bekväm och att överleva upplevelsen).
3. Känslor (det är viktigt att vi människor kan kontrollera våra känslor, vi vet alla att det är svårt att fatta bra beslut när man är för emotionell).
– Du behöver ha en plan för vad du ska göra med din häst. Om inte du vet när du är nöjd kan hästen omöjligt veta det. Du behöver ha regler för hur detta ska gå till, och belöna när hästen gör minsta lilla ansats till att göra rätt. Utan PRB (plan, regler, belöning) har du inte en chans att vara en bra lärare för din häst, säger Ricketts.
Viktigt med rätt tajming
I hästträning arbetar vi mycket med tryck och eftergift. Det vill säga vi ger en signal, en hjälp, och när hästen gör rätt upphör vi med signalen. Detta sätt att använda sig av negativ förstärkning gör att det känns ”lätt” för hästen att göra rätt och ”jobbigt” att göra fel, eftersom hjälpen då inte upphör utan i stället förstärks.
– Själva inlärningen sker när du slutar att ge hjälpen. Därför är det oerhört viktigt att du har bra tajming och upphör med den i rätt situation, betonar John.
Slutar du till exempel att be hästen när den hoppar undan och flyr, då är det vad du har lärt den att den ska göra för att signalen ska upphöra.
Om du har en plan vet du när hästen gör det du vill och när den inte har gjort det, därmed kan du ge rätt respons.
– Ger du signal hela tiden, som till exempel att du driver i varje steg när du rider – oavsett hur hästen svarar – kommer den att ”stänga av”. Sluta tjata! Se till att kommunikationen är svartvit, det ska vara lätt för hästen att veta vilket gensvar du är ute efter, säger John.
Ge tydliga signaler
Det kan också bli tokigt om du är för sen med att sluta ge hjälpen, eller inte är nöjd med ”det lilla” utan genast vill ha ett perfekt resultat. I början när du tränar in en ny respons gäller det att belöna hästen redan vid minsta försök i rätt riktning. Se till att ditt kommando är väldigt tydligt, hästen ska lätt kunna skilja saker åt. När den klarar det kan din signal bli allt mer förfinad och subtil.
– Men börjar du med en för otydlig signal kommer inte din häst att förstå, säger John och illustrerar hur han menar.
Först visar han tydligt hästen i vilken riktning han vill att den ska gå. När den inte förstår förstärker han ytterligare genom ett än mer aktivt kroppsspråk. När den svarar rätt upphör han omedelbart med signalerna.
– Efter lite träning kommer det att räcka att jag nickar med huvudet i den riktning jag vill att hästen går, tillägger han.
Kontrollera hästens ben
Många av Johns kunder känner sig väldigt osäkra i relationen till sin häst.
– Något skrämmer hästen, som beter sig som en häst och flyr. Ägaren förlorar kontrollen och blir rädd, berättar han och fortsätter:
– När en häst blir rädd eller osäker är dess instinkt att fly, slåss eller stänga av mentalt, fysiskt eller både och. Oavsett reaktion kan den inte ta till sig och lära sig något i dessa tillstånd. Det vi lär den är att den i stället ska välja att förbli avspänd, vända sig till oss och lyssna på hur vi vill att den ska reagera.
Detta tränar Team Ricketts på innan de hamnar i skarpt läge.
– Kan vi hålla hästens ben avspända kan vi också hålla dess kropp avspänd, och på så sätt lugna dess mentala tillstånd.
Därför inleder John alltid arbetet från marken med att lära hästen start och stopp, ”gå inte över mig” samt att flytta fram- respektive bakdel.
– Kan jag inte kontrollera hästens ben har jag ingen kontroll över dess reaktioner och därmed inte över dess mentala status. Jag flyttar hästens kropp för att ändra dess reaktioner. På sätt förblir den avspänd och lyssnande.
Båda ska vinna på relationen
När du arbetar med hästen är målsättningen att ni ska få en god gemenskap, det är inte du mot hästen, utan du och hästen tillsammans. Målet med gemenskapen är win-win, ni ska båda uppleva att det är fördelaktigt.
Som lärare behöver du också ha kontroll över dina egna känslor. Blir du rädd, irriterad eller frustrerad kan det ge sig uttryck i ilska, vilket kommer att vara negativt för er relation. Ibland behöver du vara tydligare, använda mer energi, för att hästen ska förstå eller lyssna. Men du får aldrig någonsin bli aggressiv.
– Du vill ju att din elev ska lyckas, eller hur? säger John.
Med den inställningen kan ni vara vänner med bibehållen respekt. Gemenskapen kan på sikt fördjupas till ”familj”, där du och hästen är beredda att offra allt för varandra.
Kom ihåg att om hästen inte gör som du önskar, då handlar det oftast om att du har varit otydlig i kommunikationen. Ta ett steg tillbaka och fundera. Kanske måste du dela upp uppgiften i mindre delar, för att göra det lättare för din häst att förstå?
Avslutningsvis kommer John med ett råd:
– Skriv ner dina mål och dina regler, då blir de verklighet och du tar ansvar.
John börjar träningen från marken, även om ägaren uppfattar att problemet är ridrelaterat.
taggar
Liknande webbartiklar
- Forskningskollen: Vad är mest effektivt – morot, piska eller klapp?
- Angelo Telatin visar: Så tränar du din häst enligt forskning och inlärningsteori
- Ökad förståelse ger säkrare hantering: ”Träna hästen enligt forskningsbaserad kunskap”
- Så tränar du din hjälpgivining – med vetenskaplig tydlighet och konsekvens
- Så tränar du med hästens inlärning och välfärd i fokus: "Effektivare och säkrare"
- "Du är läraren, hästen är eleven"
- Begreppsförvirring och missförstånd kring metoder för hästträning
- Positiv vs. Negativ förstärkning
- Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"
- Eamon Hickeys strategi vid inridning – ge massage och var en bra lärare
relaterade artiklar

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!