Vad gör man när ens häst är livrädd för allt som händer runt omkring på tävlingsplatsen – inklusive paraplyer och barnvagnar? Stannar hemma? Nej, för Anette Carlsson blev situationen ohållbar med stoet Ilina, träning från marken har dock gett riktigt bra resultat.
Text: Ida Röök
Foto: Görgen Carlsson
Anette Carlsson började rida på Piteå Ridklubb när hon var fyra år gammal, ända sedan barnsben har hon varit intresserad av hästar. Genom åren har hon haft hästar av olika raser och inom flera användningsområden, samt även till viss del avelsverksamhet. Inriktningen på intresset har dock på senare år blivit dressyr, både från marken och uppsutten sådan.
– En röd tråd genom åren är att jag alltid har varit mycket intresserad av dressyr och dressering av både hundar och hästar, berättar Anette.
Vad hon inte visste när hon köpte stoet Ilina 2013, var att hennes kunskaper i det senare skulle komma väl till pass.
– Vår första dag tillsammans var inte alls rolig. Det började med att hon anföll mig i hagen, säger Anette.
Viktigt göra henne hanterbar
Senare visade det sig att Ilina hade stora problem med sin rygg.
– Veterinären frågade om jag ville behandla henne eller om hon skulle bli utdömd. Jag svarade att jag vill rida på henne och så började en lång tid av rehabilitering, berättar Anette.
Så småningom sattes Ilina igång och från början var det bara tömkörning och arbete vid hand som gällde. Viktigast var att få tillbaka rörligheten i ryggen.
– Parallellt med detta var det så klart viktigt för mig att få henne hanterbar. Hon kunde försöka gå iväg med mig på släp när man skulle leda henne, eller plötsligt slänga sig runt, säger Anette.
Men hon gav inte upp hoppet om det speciella stoet.
– Efter ytterligare en skada på henne kunde jag börja rida först i januari förra året, efter hela tio månader på marken. Med väldigt noggrann träningsplanering har jag byggt upp henne från ruta minus ett, säger Anette.
I mars 2014 var det så dags för den första tävlingen, tanken var att det i första hand skulle ses som miljöträning för Ilina.
– Jag fick en rejäl kalldusch. Hon vågade inte ens gå runt banan på utsidan av staketet, säger Anette.
Panikslagen av paraply
Till slut blev situationen ohållbar. Anette åker nästan alltid ensam på träning och tävling, vid ett av tillfällena blev Ilina totalt panikslagen och slängde sig ur transporten.
– Det stod en människa vid framridningen med ett paraply, förklarar Anette.
Väl hemma tänkte Anette att hon var tvungen att ta tag i problemet en gång för alla. Hon hade även uppmärksammat att Ilina var rädd för barnvagnar, särskilt om de hade ett litet parasoll fäst i vagnen.
– Jag gick först bara ut i hagen med ett barnvagnsparasoll i handen för jag tänkte att när hon väl fått titta på det ordentligt så skulle hon inte tycka att det var så skrämmande. Men tji fick jag, fyra timmar senare gav jag upp. Något parasoll tänkte Ilina inte titta på, trots att det inte ens var uppfällt!
Redan tidigare hade Anette använt ”positiv förstärkning” i träningen med Ilina, det vill säga att hon tillför något positivt direkt när hästen reagerar som hon vill.
– Hon har alltså varit van vid att jag förstärker när hon gör rätt och att hon själv måste räkna ut vad hon behöver göra för att komma fram till belöningen. Här är ju så klart tajming av största vikt, eftersom jag kan förstärka fel beteende. Om hon till exempel hoppar till när hon kommer fram till paraplyet och jag belönar, då är det det ögonblicket som förstärks hos hästen, säger Anette.
Konsekvent metod
Steg för steg lärde hon så Ilina att komma fram till henne när paraplyet fälldes upp.
– Jag börjar alltid med att sätta upp delmål och träningen såg ut ungefär så här:
1. Vända sig mot mig, jag håller i barnvagnsparasollet, även om hästen bara står längst bort i hörnet på paddocken.
2. Ta ett steg mot mig, barnvagnsparasollet är då ihopfällt.
3. Ta flera steg mot mig.
4. Komma hela vägen fram.
5. Nosa på barnvagnsparasollet, det är fortfarande ihopfällt.
6. Vända sig mot mig när jag håller barnvagnsparasollet uppfällt, även om hon bara är längst bort i hörnet på paddocken.
7. Ta ett eller flera steg mot mig med barnvagnsparasollet uppfällt.
8. Komma nära mig när barnvagnsparasollet är uppfällt.
9. Komma när jag fäller upp barnvagnsparasollet. Vid det laget har hästen börjat visa intresse redan när man fäller upp barnparasollet.
När dessa steg fungerade började Anette använda ett riktigt paraply.
– I nästa steg väntar jag bara. Hästen måste själv vara intresserad av att jobba för belöningen, och det innebär ju att man måste hitta en belöning som hästen tycker är värd att jobba för, säger Anette.
Vill rida svår klass
För Ilina tog det tre dagar med ungefär tio minuter långa pass att komma på inkallning med paraply, men då bör man också ha med i beräkningarna att hon redan kunde träningstekniken.
– Jag har lärt Ilina att förknippa paraplyet – det som hon tidigare tyckte var så farligt – med något positivt. Det har varit hela grundtanken med träningen, säger Anette.
I dag är Ilina lugn i de allra flesta situationer. Hon är uppmärksam och ser allt, men litar på att matte hinner se farorna först.
– Det är fortfarande svårt att rida på dressyrbanan för den miljön är svårast att träna på hemma. Tidigare var hon så rädd för inomhusbanor att förra ägaren avstod helt från att tävla henne inomhus. Det har blivit mycket bättre med allt på tävlingsplatser och ridbarheten inne på banan förbättras allt eftersom, säger Anette, som i dag har kvalat till Medelsvår A med Ilina.
– Siktet är inställt på att komma upp i svår klass, säger Anette.
Här delar Anette med sig av en film på Ilina, när hon kommer på inkallning:
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
Ett larm om en olycka där häst och människa ska ha gått genom isen har kommit i Norberg, det rapporterar VLT. Det är oklart om någon är skadad.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Pontus Hugosson fortsätter att utmana sina ryttarkollegor. Den här gången har han vidareutvecklat sockerbitsutmaningen på bredden, fast tvärtom.
Klipp + kommentar: "Positivt överraskad och riktigt imponerad av hästen"
Sara Ekman är inte lika glad över snön som hästarna. Det blir isigt, besvärligt och kräver brodd. Men det finns saker som lyser upp – som vetcheck ua.
Till bloggen med filmklipp från snöbus i hagen och rapport från vetcheck
I timmar låg hästen Tara fastkilad i boxen och kunde inte komma upp. Tills ett gäng beslutsamma och uppfinningsrika brandmän klev in i stallet.
Räddningsledaren: "När hon väl stod där blev det väldigt känsloladdat"
Har du någon gång känt att du står stilla på samma ställe och inte tar dig framåt? Ungefär som när man försöker köra en skottkärra över en isig stallplan.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!