Hästhantering
Publicerad: 2013-06-24
Marina Fallgren gör den så kallade yogaövningen med sin PRE-häst Avelino.
Marina kombinerar dressyr, horsemanship och trickträning
Många hopp- och dressyrryttare är lite skeptiska till natural horsemanship, och tycker att det hör westernridningen till. Men Marina Fallgren på Stall MF i Örebro gillar att plocka det bästa från olika världar. Hon började ponnykarriären med hoppning, tävlar i dag medelsvår dressyr och praktiserar både NH och trickträning.
Text: Anki Yngve
Foto: Privat
Berätta om din bakgrund.
– Jag har alltid varit hästtokig, när jag var sex år började jag på ridskola och därmed är jag upplärd enligt den engelska skolan. Sedan var jag hoppryttare under ponnyåren. Dressyren kom jag in på när jag började rida stor häst, jag fick prova en väldigt lyhörd dressyrhäst och blev fast. Det var en helt fantastisk känsla och stor skillnad mot ridskolehästarna, som jag var van vid att behöva driva i varje steg.
Hur fick du upp ögonen för natural horsemanship?
– Det var när min lillasyster fick en ponny som hon bland annat hade lastningsproblem med. Vi tog ut Jonas Bark som rider western och som har NH-tänk. Han gav oss lektioner i ledarskap och lärde oss att bygga förtroende hos hästen. Ponnyn var väldigt rädd för transporten, men bara efter en liten stund med övningar gick hon på. Vi var helt chockade, det var vår första kontakt med horsemanship. Därefter började jag gå kurser och på den vägen är det.
Och så flyttade du till Spanien…
– Ja, jag bodde där i två år och gick som lärling hos tre olika auktoriteter inom den spanska hästvärlden. De har en lite annan inställning där än här i Sverige, det är en strängare skola. Jag lärde mig mycket om hur man får fram vissa rörelser, men jag gillade aldrig metoderna jag såg användas. När jag flyttade hem tänkte jag att jag ville få fram samma resultat, men med horsemanship-tänk. Så att hästen får behålla glädjen i arbetet, det ska vara ett samarbete.
– Tvång hämmar. Visst går det att tvinga en häst till mycket, men den ger oss bara sin fulla utstrålning när den är positivt motiverad.
Vad är horsemanship för dig?
– Det är träning som bygger på samspel, kroppsspråk och motivation. Jag har läst mycket om psykologi och rörelsemönster på egen hand, vi behöver lära oss att bete oss som en i hästflocken. När jag började praktisera NH märkte hästarna att vi talade samma språk och de gav mig total uppmärksamhet. Det var en häftig känsla!
– Många förknippar NH med cowboys och visst kommer det därifrån. Men man kan kombinera olika läror på sitt eget vis, du behöver inte köpa ett helt paket. För hästarnas skull vore det bra att få in det här tänket även i övriga grenar och på ridskolorna. Då skulle det inte behövas några gramantyglar eller andra så kallade hjälpmedel.
– Horsemanship handlar om att släppa all prestige och ångest över att prestera, du ska vara koncentrerad här och nu. Målet är att rida i harmoni och i balans, med perfekt samspel och kommunikation mellan häst och ryttare. Det finns en sådan väg, men den är kanske längre än den jag såg i Spanien.
Du tävlar dressyr också?
– Ja, jag tävlar ”vanlig” dressyr upp till medelsvår nivå, fast med NH-tänket bakom. Det handlar om lätta hjälper, att vara här och nu och om att rida med vikten. Jag har inte haft de lättaste hästarna utan har tagit på mig många ”problemindivider”. En häst jag rider var till exempel folkilsken och utdömd på grund av skador. Den blev räddad från slaktbänken och ska nu debutera medelsvår. Han hade ont; och högg, sparkade och kastade av som försvar. Vi har fått börja om helt med honom.
– Min PRE kan stå och piaffera vid insläppet när jag kommer, så mycket arbetsvilja har han. Då kan jag nästan bli tårögd. Det handlar om positiv träning, du ska inte behöva sitta och klämma med benen hela tiden eller ge andra onödigt stora hjälper.
Trickträning, hur funkar det?
– Du kan egentligen lära hästen vad som helst, det är bara din egen fantasi som sätter stopp. Det första jag lärde min häst var till exempel yoga-övningen. Då står man vid ena bakbenet och petar på insidan av det andra låret. Hästen ska lyfta upp det benet och vrida in huvudet under. Förutom att det är ett trick är det jättebra som stretchning – så man ska göra övningen åt båda hållen. Lite godis i handen som positiv förstärkning motiverar.
– Bugning är ett annat vanligt trick. Man petar helt enkelt på hästens knä och bjuder med sitt eget kroppsspråk in den till att buga. Trickträning bygger mycket på ”följa John”-principen, att du själv visar hästen vad du vill att den ska göra. Den allra första träningen handlar därför om att få hästens fulla uppmärksamhet och sedan få den att följa ditt kroppsspråk. Hemligheten är tryck och eftergift, precis som i ridningen, ett språk hästarna redan använder själva. Titta på dem i hagen så får du se. Det gäller att ge eftergiften i exakt rätt sekund, då kopplar hästarna ganska snart. Samspelet mellan tryck, eftergift och godis är det man använder sig av.
– Introduktionen till trickträningen har jag fått genom att gå kurser, men är man lite fantasirik är det inga problem att komma på utvecklingsmöjligheter själv. Bland annat har jag lärt mina hästar att gå sidepass över bommar, med mig på marken. Många ser det som en westernövning, men det förbättrar verkligen skänkelvikningarna.
Så det är mest en skojig grej att göra tillsammans med sin häst?
– Det är en form av rolig och varierande kommunikationsträning. Men man kan faktiskt också lära in ett trick för att få hästen att sluta med ett oönskat beteende. Ett exempel är en häst som står och skrapar i gången. Då kan du lära den att göra det på kommando, vilket gör att hästen slutar att skrapa när den inte får kommandot. Du kan också vända ”olaten” till något positivt genom att se att detta är något hästen har talang för, det har jag lärt mig när jag har tränat för Ellen Ofstad. En häst som skrapar är till exempel ofta lätt att lära spansk skritt.
Hur gör du i den dagliga träningen för att kombinera dina olika ”grenar”?
– Det är lite olika. Givetvis rider jag mycket, men jag försöker ofta att ha en dag i veckan med repgrimma och ledrep på hästen, då jag bara tränar horsemanship eller trick från marken. Sedan kan jag även avsluta ett lättare pass, till exempel om jag har ridit ut, med ett par övningar.
– Just nu håller jag på att lära min PRE att ligga på kommando. Men han blir ibland lite överambitiös och lägger sig även om jag ”bara” ber om en bugning. Då skrattar mina dressyrkompisar. De tragglar med skolor och byten, min häst lägger sig ner…
Intresset för horsemanship – verkar det ha ökat?
– Det tror jag faktiskt, folk upptäcker det mer och mer, och ju mer man lär sig desto mer fascinerad blir man. Jag ser att synen på NH har förändrats ganska mycket under de senaste tio åren. Det sågs som något slags hokuspokus förut, men nu möts jag mer av nyfikenhet.
– Alla hästar skulle må bra av att lära sig att gå fot och att lugnt gå förbi barnvagnar, cyklar och så vidare. Så jobbar man mycket mer inom hundvärlden. Varför kan inte vi ha samma disciplin på våra hästar? Jag var på en utbildning om säkerhetstänk hos Ridsportförbundet, det handlade mycket om handskar och stålhättor och kedjor under hakan. Kan man inte uppfostra hästen i stället, tänkte jag.
På väg att lägga sig ner.
Vintriga bilder på stegring och på spansk skritt.
Liknande webbartiklar
- Ryggsmärta ledde in Alexandra på frihetsdressyr
- Kallblodtravaren Sören hjälpte Emma ur depressionen: ”Han är mitt stöd”
- Joanna Nieznaj: ”Ta hästens rädsla på allvar”
- Lisbeth Johnson Börjesson: "Tydlig kommunikation ger de svar vi vill ha"
- Del 1: Förbättra relationen till din häst
- Natural Horsemanship
- Shettisen IrreVirr och Aliwa, 4 år, uppträdde på Eurohorse
- Frieserhästen Marisca och shettisen Minya har många talanger: "Entusiastiska i allt de gör"
- Mikaelas friesersto spelar keyboard: ”Att hon gillar musik visste jag”
- Trickträning med Jessica och hennes nordsvenskar: ”Ta det i små, små steg”
relaterade artiklar

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!