Nyheter
Publicerad: 2022-05-23
Foto: Paris 2024
46 punkter för hästvälfärden i Paris 2024
När det är dags för OS i Paris får ridsporten den vackraste av inramningar. Detta då tävlingarna går i Versailles. Den franska regeringen har lagt fram 46 förslag på ändringar för att sätta hästvälfärden i centrum under spelen.
Bland förslagen innehåller bland annat att lagen återigen ska bestå av fyra ryttare, att det stramas åt kring reglerna över spöanvändning och hur hårt åtdragen nosgrimman får vara, det skriver Horse & Hound.
Arbetsgruppen som tagit fram de 46 förslagen skriver i inledningen av sin rapport att händelser under Os i Tokyo skapade starka reaktioner från media och publik. Det behövs förbättringar av reglerna för att det inte ska bli samma reaktioner i Paris, menar arbetsgruppen. De händelser de hänvisar till är en fälttävlanshäst, riden av en schweizare, som fick en permanent skada under terrängen. Den tyska ryttarens piskande under femkampens ridmoment och näsblodet som drabbade Cian O’Connors häst under hoppningen.
– Media och djurrättsorganisationers rapporter om dessa händelser skapade stor upprördhet hos allmänheten, skriver man i rapporten och fortsätter:
– Alla vill att OS i Paris 2024 ska bli ett gott exempel när det kommer till respekt för hästen, och för att allmänheten ska kunna fortsätta att njuta av att följa hästtävlingar.
Många av förslagen är redan på plats
Det man vill införa är faciliteter för hästarnas återhämtning och möjlighet att utfordra dem flera gånger om dagen. Man vill också se strängare kontroll av nosgrimmor. Man vill också förbjuda vissa bett i terrängen och att man endast får använda spö två gånger under framridning och en gång inne på tävlingsbanan i hoppning. I rapporten skriver man också att sporrar bör förbjudas. Alla hinder i fälttävlan ska vara rivningsbara och minsta blod på hästen så ska den diskvalificeras.
En talesperson för FEI säger till H&H att flera av de föreslagna regeländringarna redan finns i FEI:s regelverk, de bekräftar bara vad som redan finns.
taggar
Liknande webbartiklar
- Anna började bettsamla för hästarnas väl: "Vissa är riktiga tortyrredskap alltså"
- Ridskolors hästvälfärd studeras i enkät: "Bidra till teoretisk och praktisk kunskap"
- Ryttare vill ha en 1177 om hästar
- Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
- Hästägarkontrakt för bättre välfärd
- Kunskapsintyg för hästägare införs i Frankrike
- Stora hagar och mindre mat – veterinärens råd för en frisk häst
- Ge hästen tid att vänja sig vid ett nytt hem
- Kompisens råd ersätter inte veterinären
- Vad händer med hästars välfärd om det extrema blir normen

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.

Gustavsbergs ridskola till salu
100 miljoner är prislappen för Gustavsbergs ridskola. Om inte Värmdö kommun vill köpa ridskolan, menar ägaren att nedläggning riskeras.

Regeln är att det finns inga regler
Sex år har gått sedan Ewelina Wettergren Unger lämnade Sverige för Portugal. I dag tränare hos Luis Valenca utanför Lissabon.
"Vi har inga förutbestämda begränsningar för hur vi tränar hästarna"

Bästa sällskapet vid frukosten
Att äta frukost tillsammans ger en härlig start på dagen. I det här fallet är det katten som håller sin bästa hästkompis sällskap – från hästryggen.

Hästen som gnäggar i sömnen: "Livsnjutare"
Tuffe, 29 år, är en avslappnad herre som tar livet med ro. Flera gånger har hans ägare hört honom både snarka högljutt och gnägga i sömnen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Sommartips – skydda din fyrbenta vän
I den här artikeln har vi samlat både läsartips och fördjupande forskning från arkivet, om hur du får bukt på sommarens irriterande insekter.

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!