Nyheter
Publicerad: 2021-12-26
Agrias vd: "Inte värdigt ett land som Sverige"
Agnes Fabricius är Agrias vd med en bakgrund som hippolog och tävlingsryttare i fälttävlan. I arbetet som vd för Agria brinner hon för hästvälfärd och att öka kunskapen om djurvälfärd hos landets alla djurägare.
Text: Annika Grundberg
Foto: Agria
– Jag är hästtjej från grunden som har ridit och tävlat första halvan av mitt liv, främst fälttävlan.
Agnes var den första omgången avgångselever från hippologprogrammet på 90-talet. Därefter väntade hästjobb i både Tyskland och England, ett tag drev hon egen verksamhet. Men sedan sattes hästlivet på paus i hela 20 år. Men så kom erbjudandet om att bli vd på Agria 2017 och intresset väcktes på nytt.
– I dag har jag fem hästar och rider igen men främst dressyr, berättar hon.
Stort engagemang för hästars välfärd
Agnes brinner för hästvälfärd och det syns också i många av de aktiviteter som Agria genomför. Under 2021 har försäkringsbolaget varit på plats vid alla större evenemang med aktiviteter. Allt från ponnyklubben med käpphästhoppning till seminarier, tv-studio och forskningsnyheter.
– Agrias forskningsfond startades redan 1938 så vi har mängder av forskningsresultat och skadestatistik att ta del av. Vi har en stor plattform och med det också ett ansvar att nå ut med hur vi håller hästarna friska. Att påverka så att vi får fler friska och sunda hästar är min drivkraft, säger hon.
Agnes driv är också helt i linje med vad som är en skyldighet för moderna bolag av i dag menar hon.
– Vi har en skyldighet och ett ansvar att verka för en hållbar omvärld.
Att Agria syns mycket ser hon bara som något positivt.
– Det är jag glad för. Det är viktigt och något vi lägger mycket tid på.
Vill sprida kunskap
En stor utmaning för de som jobbar med hästvälfärd på olika sätt är de kunskapsluckor som finns hos många hästägare. Samt den stora tillgång på ”expertkunskap” av alla de slag som finns en googling bort.
– I dag är information så lättillgänglig. Många bygger sin kunskap på vad de hittar hos bloggare och influencers. Men det blir farligt när den kunskap man tar till sig inte är evidensbaserad. Vi måste få en ökad medvetenhet hos konsumenterna om att de ska vara källkritiska.
Att nå ut till hästägare med kunskap som baserar sig på forskning och beprövad erfarenhet är en viktig och stor drivkraft för Agnes och Agria.
Brinner för ”Stoppa hältan”
För ett par år sedan sjösatte Agria projektet ”Stoppa hältan”, ett koncept som Agnes brinner för.
– Där kan man stoppa in så mycket mer, säger hon och fortsätter:
– För det finns inget enkelt svar på hur man håller hästen frisk. Det handlar om avel, hästens uppväxt, utbildning, träning, hur vi tar hand om den äldre hästen, hur de går i hagen. Det finns så mycket att fylla på med.
Sedan de startade projektet kan de inte se någon effekt av att skador på senor, leder och ligament har minskat.
– Men det vi ser är att fler pratar om varierad träning. Så det gäller att hålla i och hålla ut.
Tar debatten om höga veterinärkostnader
Något som ofta debatteras i sociala medier är de allt högre kostnaderna för veterinärvård. Även anklagelser om att veterinärvården har två prislistor, en för försäkrade och en för oförsäkrade djur. Där får ofta även försäkringsbolagen kritik. Bland annat framförs att de skulle vara delaktiga i den utvecklingen.
– De frågorna är högt på vår agenda. Det är helt oacceptabelt om kliniken tar ett högre pris om djuret är försäkrat. Så får man inte göra och får vi kännedom om det så agerar vi. Varken våra kunder eller vi gynnas av höga veterinärvårdskostnader, säger Agnes.
Som försäkringsbolag följer de upp sina skaderegleringar. Återkopplar med behandlade veterinär och tar diskussionen om kostnad, vald undersökning eller behandling om det sticker ut.
– Vi lägger mycket tid och pengar där, säger hon.
I framtiden vill Agria kunna hjälpa sina kunder ännu mer när det kommer till att anlita veterinär.
– Redan i dag har vi en digital veterinär där man kan få hjälp i ärenden som inte är akuta. Man kan filma och visa för att kunna diskutera och få råd. Vi tar oss mer och mer in på det området. Det är ett ansvar som vi definitivt har.
Smärtlindring och avlivning får inte ta för lång tid
För de som bor i norra delen av landet. Och där kan man säga att norr börjar norr om Mälaren, alltså egentligen halva Sverige, är akut veterinärvård inte självklart. Det är många timmars transport till närmaste klinik och jourhavande veterinär täcker stora geografiska områden.
– Där har vi tagit debatten med Jordbruksverket. För hur länge ska en häst i ett akut läge egentligen behöva vänta på smärtlindring eller i värsta fall avlivning?, säger Agnes.
– Sverige har ett historiskt starkt djurskydd och då ska inte geografi få avgöra tillgång till den mest elementära vården. Att kunna ge en första smärtlindring eller avliva inom rimlig tid måste vara en självklarhet. I dag är dessutom behandling av till exempel kolik och buköppning standard och bör finnas tillgängligt på fler ställen i landet. Den situationen många djurägare upplever nu är inte värdig ett land som Sverige.
Därför välkomnar hon den utredning som regeringen nu har initierat och som ska redovisas nästa år.
Hippsons lista över ridsportens mäktigaste, plats 7, Agnes Fabricius
Agrias vd är hippolog i grunden med ett starkt engagemang i ridsporten. Under 2021 har Agria varit med överallt. Vid alla större evenemang har de slagit upp sin livestudio där de intervjuat aktuella personer. Engagemanget för att skapa hållbara hästar märks i de många utbildande artiklar de delar med sig av, samt delaktigheten i forskningsprojekt som i fallet med oskodda sporthästar. Det är väl inte för inte som det heter Agria naturbana. Ett större engagemang i frågor som rör tillgång på klinikvård i alla landets delar och ett ställningstagande kring veterinärkostnader saknas. Något som efterfrågas av många och där Agria, som dominerande inom försäkring av häst, har en stark röst.
Hippsons lista över ridsportens mäktigaste 2021, tidigare publicerat:
Plats 8-11
Plats 12: Carl Hedin
Plats 13-20
lats 21-22: Johanna Lassnack
Plats 23: My Jeppson Lindkvist
Plats 24-30
Inledning
Liknande webbartiklar
- Veterinärbristen sprider oro bland hästägare
- Hästar blir allt dyrare att köpa
- Har bevisat för tvivlarna att ridsport är sport på riktigt
- De som föll bort och de som vill in
- Förra årets etta på andra plats
- Plats 4 – Maria Gretzer: "Äntligen har vi fått kliva in i sportens finrum"
- Plats 6 – Ulrika Fåhraeus: "Med sociala medier har en form av utvidgad demokrati skapats"
- Plats 8-11: Kändisar och doldisar
- Carl Hedin: "Det har varit fantastiskt"
- Maktlistan plats 13-20: En salig blandning

Lena Malmström vidare till paraküren
Lagtävlingen för paradressyrryttarna i VM är avklarad. Sverige kom på 14:e plats. Lena Malmström och Fabulous Fideli är klara för kürfinal.

Världsettan har blivit mamma
Jessica von Bredow-Werndl har blivit mamma. I ett inlägg på Instagram visar hon hur familjens nykomling bekantar sig med hästarna.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Återupplev VM-guldet om och om igen
Sverige tog ett historiskt VM-guld i hoppning i Herning. Det är en prestation man kan se och lyssna på hur många gånger som helst.
Bilder, länkar till SVT:s klipp och SR:s referat med Olsson och Gretzer

Hur mycket kostar det att ha häst?
Vad kostar det att ha häst? Skiljer det sig åt om man bor i storstadsområde eller på landet? Om man bor i norr eller söder?

Lördag i Herning – det händer i dag
Det är dags för upplösningen på paradressyrens lagtävling. Dessutom ska de hästar som är kvalade till hoppfinalen ska besiktigas.

Bildfest: Historiskt VM-guld till Sverige
Det blev en fantastisk kväll i Herning när Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Peder och Jens Fredricson kammade hem lag-guldet.

VM-GULD TILL SVERIGE!!!!
Sverige gjorde det – Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, Jens Fredricson och Malin Baryard Johnsson vann redan innan alla ridit klart!
Silver till Nederländerna och brons till Storbritannien
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!