Arkivfoto: Adobe Stock och Linnea Lindahl
Förra veckan reds semifinalen för de fyraåriga fälttävlanshästarna inför Breeders Trophy. Utförandet möttes av skarp kritik och nu har SWB bestämt att alla ekipage är välkomna till finalen. Anna Hassö menar att det är ofta som fälttävlansryttarna får stå ut med att ”skuffas” åt sidan.
Text: Ida Röök
Det var förra veckan som den andra semifinalen för fyraåriga hästar inför Breeders Trophy reds. Anna Hassö var på plats och hennes kritik efter evenemanget lät inte vänta på sig.
– Det var inget som var bra och jag är inte ensam om kritiken. Det saknades säkerhetsskållor i banhoppningen, underlaget var dåligt, i terrängmomentet fanns det inga ordentliga galoppsträckor eller olika typhinder. Det saknades också markbommar bland annat på hinder som stod i nedförsbacke, det kändes inte okej för hästarna. De är ju bara fyra år. En av hästarna fick omdömet att hon har dåligt register i galoppen, men alltså, det gick ju inte att visa någon galopp så som banan såg ut, säger hon.
Kändes oklart
Vidare menar Anna att det inte var uttalat på vilka kriterier hästarna bedömdes, det fanns ingen överdomare på plats och inte heller någon veterinär.
– Det var ingen vanlig tävling så det kändes oklart allting. Det fanns ingen att vända sig till på plats.
Efter uttagningen valde Anna att skriva ett inlägg på sociala medier om det som hänt. Efter det blev det många telefonsamtal och dialog med olika personer.
– Det var flera med mig som tyckte likadant. Så jag var inte ensam om min kritik. Jag tycker tyvärr att fälttävlan alltför ofta får stå i bakgrunden. Det känns som att vår del av ridsporten skuffas undan och att vi som ryttare bara ska acceptera att det är så. Det hade aldrig kunnat vara en semifinal inför Breeders i dressyr eller hoppning som var så dåligt arrangerad. Det hade aldrig ens hänt att någon kommit på tanken, säger Anna och fortsätter:
– Dels handlar det om vad som är fair mot hästarna. De här unga individerna måste få bra möjligheter att visa upp sig. Men så handlar det även om hästägarna, som satsar och lägger pengar på att faktiskt få sina hästar till Breeders. Vad ger det för signaler till dem när man gör på det här sättet? Ett par dagar efter att semifinalen reds kom ett mejl från SWB där de bad om ursäkt.
Ska undersökas
Helén Uddefors är vd för SWB och hon berättar mer om genomförandet.
– Evenemanget höll inte en god kvalitet och vi har i samråd med Svenska ridsportförbundet kommit fram till att alla ekipage nu är välkomna att rida finalen, säger hon.
Semifinalerna var inga ”vanliga” tävlingar, utan de var upplagda som evenemang i TDB, och saknade som sagt överdomare och veterinär. Därmed var det också oklart om det var tävlingsreglementet som gällde eller inte.
– Så ska det naturligtvis inte vara, det är det vi måste se över, de formella bitarna. Det måste undersökas vad som gick snett och hur vi kan göra bättre inför kommande år. Just nu måste vi dock parkera frågan eftersom vi står inför två veckors tävlingar på Flyinge i och med att Breeders Trophy drar i gång. Direkt efter tävlingarna kommer vi att sätta oss ner och undersöka vad som gick snett och hur vi kan se framåt så att detta inte upprepas. Vi hoppas att alla som nu välkomnas till Flyinge kommer och rider i finalerna under bra och korrekta omständigheter, säger Helén.
Anna Hassö menar att lösningen med att välkomna alla till finalen är bra.
– Det var väl det bästa de kunde göra nu när situationen blev som den blev, konstaterar hon.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Hästar | Dressyr | < 7 år".
Samtliga unghästar hittar du HÄR
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!