Nyheter
Publicerad: 2019-10-19
Vid Ryttargalan 2018 vann det svenska hopplandslaget Årets bragd. Arkivfoto: Haide Westring
Hästskötare och ryttare som kan prisas
Ryttargalan är en helkväll bland hästvänner där årets höjdpunkter och prestationer hyllas och uppmärksammas. Bland de nominerade till utmärkelserna på årets ryttargala finns årets medaljörer, men också andra som gjort avtryck i ridsportvärlden. Svensk ridsport är stark och bland världens bästa.
Årets ryttargala hålls på Grand Hôtel i Stockholm onsdagen den 27 november, samma vecka som Sweden international horse show i Friends arena.
De nominerade är:
MORGONDAGENS STJÄRNA
Hängiven ryttare/kusk under 25 år som har förutsättningar att bli en framtida stjärna. Ryttare/kusk ska ha placering i svår klass och internationell erfarenhet. Man kan bara vinna priset en gång.
Isabella Tovek, 24 år, – Ätran, Himledalens ridklubb – dressyr
En mästerlig mästerskapsryttare som ridit internationellt sedan 2013. Tillsammans med flera hästar i toppklass är den här Hallandstjejen en viktig kugge i flera unga och framgångsrika mästerskapslag. Senast i Italien i år där U25-laget slutade fyra i EM och Isabella på en individuell åttondeplats. I Falsterbo satte Isabella ner foten rejält i U25 Grand Prix genom seger med Happiness 26 (f. 2005 e. Hochadel u. Westbarke ue. Walt Disney, uppf: Heike Oetjen) och bronsplats med Sam Donnerhall (f. 2007, e. Samarant u. Dolce Vita ue. Donnerhall, uppf: M Christoph Boulanger) som också tog andraplatsen i kürprogrammet. Och hela säsongen har kantats av framgångar, internationellt och på hemmaplan genom till exempel seger i Lövsta Future Challenge. Isabella Tovek är en talangfull och välridande ryttare som kommer att gå långt!
Antonia Pettersson Häggström, 22 år, Lindome, Mölndals ridklubb – hoppning
Hon har skolats av de bästa och var rutinerad redan som ungdomsryttare. Som senior fortsätter framgångarna för Antonia Pettersson Häggström och familjeuppfödningen Chickflick K (f. 2008, e. Hip Hop u. Crossline (SWB) ue. Zeppelin, uppf: Pettersson Progress AB). I hetluften i spanska Gijon visade Antonia klass när hon som “stand in” för Peder Fredricson red felfritt i 1.50 och slutade på endast fyra fel i Nations Cup. En åttondeplats i första senior-SM:et säger också en hel del. Antonia har jobbat två år som beridare på Fredricsons Grevlundagården. Nu fortsätter hon sin framgångsrika satsning från Abdel Saids toppstall i Belgien. Och som en av sex ryttare som matchas mot medaljer i ATG Hopp & Talang.
Ebba Adnervik, 23 år, Båstad, Dagstorpsortens ryttarförening – fälttävlan
Ebba Adnervik drivs av passionen för hästarna och adrenalinet i terrängen och red efter flera fyrstjärniga framgångar under året rakt in i seniorer-EM där hon blev tredje bästa svensk individuellt tillsammans med Chippieh (f. 2002, e. Carnaby ue. Caretino, uppf: Stefanie Kinscher). Snacka om kometkarriär! Ebba är en terrängryttare av rang och har ett felfritt facit i de högsta klasserna. Hon läser på civilingenjörsprogrammet i Lund och är logistikstudenten som älskar planering och att optimera varje detalj i sin framgångsrika satsning och för de 17 hästarna på familjens stallbacke. Hon har också tidigare varit med i ryttarutvecklingsprogrammet ATG Hopp & Talang.
MORGONDAGENS HÄST
Svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna.
Happiness DK Z - hoppning
Född 2012, valack, Zangersheide, Nederländerna, e. Hooch DK u. Fortune ue. Andiamo Z
uppfödare: Stal De Krochten, ägare: BXB Competition AB, ryttare: Angelie von Essen (tidigare Stephanie Holmén och Jörgen Larsson)
Astoria (SWB) - dressyr
Född 2012, sto, SWB, e. Sir Donnerhall II u. Aquarell (SWB) ue. Quaterback
uppfödare: Hipponews Kb, Christina Olsson, ägare: Christina Olsson, ryttare: Jeanna Högberg
Inoraline W - dressyr
Född 2013, sto, KWPN, e. Johnson u. Noraline ue. Amiral
uppfödare J.W. Greve, ägare: Christinelund Dressage, ryttare: Sofie Lexner
ÅRETS UPPFÖDARE i samarbete med EquiTours
Svensk uppfödare som haft betydande framgång/ar med sin/sina uppfödningar.
Per Christer Bengtsson, Gyllebo Gård
Debuten i Grand Prix var 2016. I år har Minna Telde och Per Christer Bengtssons fina uppfödning Isac (SWB), (f. 2005 e. Hip Hop u. Abigail (F. 2) (SWB) 25229 e. Master) visat vad de går för på allvar. Hittills har den hoppstammade dressyrstjärnan tagit hela tio segrar i Grand Prix och var en hörnsten i det svenska vinnarlaget i Falsterbo tillsammans med Minna Telde. En klasshäst från Gyllebo Gård där Per Christer Bengtsson för familjens stolta uppfödartradition vidare.
Eamon Hickey, Falkenberg
Eamon Hickey, Falkenberg, är en hästmänniska ut i fingerspetsarna och en uppfödare som inte kan hyllas nog för familjens uppfödning, fantastiska Bianca (34) SWB (f. 2006 e. Balou du Rouet u. Coco (34) (SWB) e. Cardento). Eamon Hickey har också fött upp Biancas mamma Coco, som den hopptränare och unghästutbildare han är red han såklart in Bianca själv. Att Bianca var en begåvning som skulle bli något stort syntes direkt. Tillsammans med schweiziske Steve Guerdat har hon nu funnits med i världstoppen i flera år. 2018 vann ekipaget individuellt brons på VM i USA.
Tobias Hansson, Västra Hoby
Charlotte Dujardin var redo att byta sin egen sambo mot Springbank II (f. 2014, e. Skovens Rafael u. De la Reinne VH ue. De Niro 6, uppfödare: Västra Hoby Stuteri AB) när hon var testryttare på Breeders Trophy förra året och gav Tobias Hansson en tia för en fantastisk uppfödning! Inte så konstigt. I Västra Hoby har det producerats sporthästar i toppklass i fyra generationer. En avel i världsklass som bygger på en stam som går tillbaka till stoet Amajacka, stofamilj 31, som köptes in till Västra Hoby 1940.Femåriga Springbank II är Tobias Hanssons drömhingst och redan en världssnackis. I unghäst-VM slutade Springbank II femma på 91,4 procent med Severo Jurado López i sadeln. Västra Hobys hästar står för säkra leveranser i avelschampionaten. Fyraåriga Mr Grey VH toppade till exempel sin klass i år, och både Bowmore VH och Darthula VH fanns med i toppen i sina fem- respektive sexårsklasser.
ÅRETS HÄST
Häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport.
Toveks Mary Lou - hoppning
Född 2006, e. Montendro u. Pina Colada ue. Portland L, uppfödare: Hubert Nienhaus, ägare: GT Elite Scandinavia AB, ryttare: Henrik von Eckermann.
Världens bästa häst! Mästerligt matchad av Henrik von Eckermann galopperade Toveks Mary Lou rakt upp i toppen på den internationella avelsorganisationen WBFSH:s världsranking i maj. Samma månad var hon också den vinstrikaste hopphästen i världen enligt Hippomundo Horse Ranking. Det bruna superstoet finns med bakom såväl den historiska svenska lagsegern i Aachen, tredjeplatsen i Nations Cup-finalen i Barcelona som lagsegern i Rom. Ekipaget tog också en given plats i EM-laget i Rotterdam där de blev bästa svenska ekipage genom att komma sexa. Stoets fantastiska facit under året rymmer bland annat också en världscupseger och flera stora Grand Prix-segrar. Världens hoppryttare trånar avundsjukt efter denna svenska stolthet som med prefixet Tovek förblir i Henriks trygga händer. Toveks Mary Lou är en känslig häst med en enastående kämparvilja som trollbinder sin publik och är en stor tillgång för svensk hoppning.
Dante Weltino OLD - dressyr
Född 2007, e. Danone 4 u. Rihanna ue. Welt Hit II,uppfödare: Olaf Bahls, ägare: Dressurpferde Leistungsz och Therese Nilshagen, ryttare: Therese Nilshagen.
Med sina tiopoängs-ökningar har Dante Weltino OLD travat rakt in i såväl domarnas som publikens hjärtan. Tillsammans med Therese Nilshagen satte han personligt rekord flera gånger om under 2019. I Aachens prestigefyllda, femstjärniga kür var han bästa svenska häst med en sjundeplats och nytt personligt rekord på 83,395 procent. Dante är en given laghäst vid internationella mästerskap och tog brons med laget vid EM i Rotterdam. I Nations Cup har han varit på pallen två gånger och varit en starkt bidragande orsak till Sveriges totalseger i ligan. För tredje året i rad tar Dante dessutom plats i det exklusiva startfält av världsstjärnor som gör upp i Saab Top 10-finalen i Friends arena.
H&M Indiana - hoppning
Född 2008, e. Kashmir van Schuttershof u. Halifax ue. Animo´s Hallo, uppfödare: W Vanderlinden - van Turtelboc, ägare: Stuteri Arch, ryttare: Malin Baryard Johnsson.
Med enastående känsla och varsam hand har Malin Baryard Johnsson slipat sin känsliga diamant och lotsat det speciella stoet mot de riktigt stora uppgifterna. 2019 var året då H&M Indiana visade världsklass flera gånger om och var en betydande del av det svensk hoppnings triumfer. Som vid segern i Nations Cup i Falsterbo där Malin och Indiana glänste med felfritt facit. H&M Indiana var en given del i laguppställningen vid EM. I Global Champions Tour har ekipaget plockat flera framstående placeringar. Allra bäst trivdes de på hemmaplan där det blev en stolt andraplats vid premiären på Stockholm Stadion.
ÅRETS HÄSTSKÖTARE
Hästskötare som sätter hästen i första rummet, skapar bra laganda och är ett bra föredöme för andra.
Magnus Isaksson, distansritt/Jessica Holmberg
Stark, snabb, lyhörd, tålmodig och hästkoll på hög nivå. Hästskötare i distansritt ska vara av en speciell kaliber för att matcha sitt ekipage i upp till 16 mil i skog och mark. Magnus ”Mange” Isaksson är precis en sådan. En ”groom” utöver det vanliga med många mil i ryggen, som följt sin sambo Jessica Holmberg och hennes hästar på tävlingar i Sverige och ut i världen på mästerskap. ”Mange” är en förgrundsgestalt i svensk distansritt. Med sitt positiva sätt och stora lugn är han ett föredöme och ett stort stöd även för andra hästskötare på tävlingar i och utanför Sveriges gränser.
Tiina Summanen, dressyr/Minna Telde
I tio år har Tiina och Minna Telde varit ett starkt team. Tiina är en hästskötare utöver det vanliga som skapar en speciell relation till varje häst. Hon är alltid först i stallet och sätter hästarna främst i allt hon gör. VM i Kentucky 2010 tillsammans med Santana var första internationella mästerskapet för detta finska fullblodsproffs. Sedan dess har det blivit ett VM till, ett OS, ett par EM, en världscupfinal samt otaliga bruksprov och Falsterbo-finaler. Hon är också vägarnas drottning, rattar hästbussen som en gud och backar enkelt upp den stora lastbilen på färjan. I dag kan Tiina också titulera sig diplomerad Equipat. Hon vet precis hur man ska hålla hästarna i bästa form och ger friskvård till alla varje dag. En hästskötare de luxe, helt enkelt.
Roberto Scherneck, Tyskland, fälttävlan/Sara Algotsson Ostholt
Tyske Roberto har under många år följt fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och hennes hästar på tävlingar och mästerskap ut i världen. Till vardags jobbar han på en veterinärklinik. Med stor skicklighet, lugn och noggrannhet ser han till att Saras topphästar får absolut bästa förutsättningar för att prestera i världsklass i ridsportens tuffaste gren. Han är också en uppskattad kamrat i det svenska teamet. 2019 stod Roberto för en heroisk insats när Saras hästbuss började brinna på motorvägen på väg hem efter en tävling i Polen. En fruktansvärd tragedi där Roberto Scherneck reagerade snabbt och handlingskraftigt.
ÅRETS PRESTATION
Fälttävlanslandslaget
Malin Josefsson, Niklas Lindbäck, Louise Romeike, Ludwig Svennerstål, förbundskapten Fredrik Bergendorff.
För en enastående prestation i ett pressat läge. Med kämpaglöd, horsemanship och suverän ridning stod laget pall för pressen och bärgade både brons och OS-biljett vid EM i Tyskland. Det som började i motgång i EM-dressyren förvandlades till ett triumftåg i terrängen där de svenska ekipagen lekte runt den stentuffa banan felfritt. Med fullt fokus, superfräscha hästar och två felfria rundor i banhoppningen av Louise Romeike och Ludwig Svennerstål, följde Sverige upp silverbragden från 2017 och vann ett brons. Vilken uppvisning! Seger i Nations Cup visar också att svensk fälttävlan är i världsklass.
Dressyrlandslaget
Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Antonia Ramel, Juliette Ramel, förbundskapten Bo Jenå.
För att genom en helgjuten laginsats rida hem EM-brons i Rotterdam och det andra lagbronset på raken. En nagelbitare ända in i kaklet där Patrik Kittel avrundade med precis vad som behövdes, personbästa med Well Done de la Roche CMF. Totalsegern i den internationella Nations Cup-serien för tredje året i rad och med flera olika ekipage på startlinjen, visar också på en bredd i toppen. Svensk dressyr är urstark.
Louise Etzner Jakobsson - paradressyr
Född 1960, Klintehamn, Wisby Ridklubb, Grade: 4.
Zernard född 2003, e. New Balance u. Zessin ue. Lester, uppfödare: Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson, ägare: Katarina Qvarnström.
Hon är mästarnas mästare i paradressyr och dressyrdrottningen som även i år klev högst upp på pallen i både SM och NM. I ett stekhett EM höll Louise Etzner Jakobsson huvudet iskallt och lotsade sin Zernard till två starka EM-medaljer: ett brons i det individuella mästerskapsprogrammet och ett snyggt silver i det fria programmet kür. Vilken härlig revansch för mångmedaljören som tvingades bryta VM förra året där Zernard blev sjuk.
Kategorierna Årets ridlärare, Årets ridskola och Årets ridskolehäst presenteras senare i oktober.
Vem som blir Årets kämpe eller är Årets Eldsjäl, får Årets hederspris eller gjort Årets bragd avslöjas tillsammans med läsarnas val av Årets komet på Ryttargalan på Grand Hôtel i Stockholm den 27 november.
Ryttargalans jury 2019 består av: Andrea Barth, verksamhetschef sportavdelningen, SvRF, Gunilla Fredriksson, styrelseledamot, SvRF, Elisabet Hoff, frilansjournalist, Niklas Jonsson, elitryttare i hoppning, Elisabet Lundholm, A-tränare dressyr, dressyrcoach fälttävlan, ordförande ridlärar- och tränarrådet, Tobias Mattsson, show director SIHS, samt Wiveca Schenholm, dressyrdomare.
Liknande webbartiklar
- Häng med till Ryttargalan – här är alla pristagare och bilder från utdelningen
- Samtliga nomineringar till Ryttargalan klara
- Hästsportare nominerade till priser på parasportgala
- De kan vinna prestigefyllda priser
- Ridklubb tilldelades pris för Årets bragd
- Mayte blev "headhuntad" för att skapa käpphäst-Mary Lou
- Bildbomb: Uppklätt till tänderna – häng med till röda mattan på Ryttargalan
- De är nominerade till Ryttargalan 2023
- Här är svenska ekipagen nominerade till unghäst-VM – se listorna
- Här är de nominerade till Ryttargalan 2021

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!