Nyheter
Publicerad: 2018-08-07
Amanda Ericsson trivs hos Stall Lagerfelt, här tillsammans med sjuåriga Clarissa (e. Clarimo, ägare och uppfödare Anders Lidbeck).
Amanda Ericsson: ”Viktigt lyssna på vad hästen vill göra”
Amanda Ericsson är en av Sveriges bästa unghästutbildare och tävlar på svår nivå. Här berättar hon om sin karriär, sina mål och drömmar – och om vikten av att faktiskt lyssna på vad hästen vill göra.
Text och foto: Ida Röök
I det senaste numret av tidningen Hippson får vi ta del av Amanda Ericssons tankar kring träning av hopphästen och hur du bygger upp en bra grundgalopp genom bomövningar. Hon är en av Sveriges bästa och flitigaste unghästutbildare, som just nu jobbar stenhårt för att göra sin verksamhet ännu bättre.
Amanda började rida på Varbergs ridskola som sexåring, hennes föräldrar hade inte möjlighet att köpa ”färdiga” hästar till henne, utan i stället blev det så att hon red andras hästar och tävlade dem.
– Många gånger handlade det om att ägarna till hästarna jag red inte själva vågade hoppa dem. Jag red bland annat en travare/fullblods-korsning och tävlade den i fälttävlan, plus att jag hade en fjording som jag tävlade upp till LA med. Ibland hörde jag kommentarer om att det var ”synd” om mig som hade en travare och en fjording att tävla på. Men redan då lärde jag mig att lyssna in hästen och att rida utifrån individen, säger Amanda och fortsätter:
– Travaren utbildade jag själv och vi vann distriktsmästerskap för juniorer i fälttävlan. Det var riktigt roligt!
Amanda driver eget och hästägarna ser till att hon firas efter seger.
Hon började aldrig på gymnasiet utan fick i stället praktikplats hos Mari Nilsson i Varberg, när hon bara var 15 år gammal.
– Även där red jag många olika hästar direkt. Mari lärde mig allt kring det här med unghästar och deras utbildning. Där fick jag en väldigt bra grund att stå på.
På en tävling samlade Amanda mod till sig och gick fram till Sven Ingvarsson för att fråga om hon inte kunde få jobba hos honom.
– Jag minns att han svarade att jag kunde få testa, men någon tävlingsridning skulle det inte bli eftersom han egentligen ville ha en manlig ryttare med lastbilskörkort, haha. Det tog ett par veckor och sedan hade Sven anmält mig till en tävling med sex hästar.
Tog SM-guld som senior
Hos Sven stannade Amanda i ungefär fem år, där lades en ännu mer stabil grund till hennes system.
– Sven var alltid med när jag hoppade hästarna och hans tips och råd var verkligen superbra för mig och min ridning.
Efter en tid hos Sven startade Amanda eget på Hoppcentrum i Falkenberg, och sedan fick hon jobb på Stuteri Arch.
– Där fick jag möjlighet att träna för bland andra Elisabet Lundholm, Henk Nooren och Sylve Söderstrand, vilket var oerhört utvecklande. Dessutom kunde jag ta SM-guld med Crimson, en erfarenhet jag är glad över, säger hon.
Efter ett par år på Stuteri Arch återgick Amanda till sitt egna företag. Nu har hon sin bas på vackra Åsums gård utanför Sjöbo, som drivs av familjen Lagerfelt. Där jobbar hon nu stenhårt för att utveckla sitt företag.
– Jag har ett 20-tal hästar i träning för tillfället och tävlar just nu upp till 1,50. Målet är att så småningom minska ner på antalet hästar och bli etablerad på en ännu högre nivå. Jag vill gärna ut och tävla internationellt men jag vet att vägen dit är lång.
Att ha ett 20-tal hästar i träning kräver planering och hårt jobb.
För Amanda är det alltså de stora arenorna som lockar.
– För mig är det en sporre att tävla högre klasser, att få rida världscupen till exempel är något jag verkligen strävar efter. Visst tycker jag att det är väldigt roligt att tävla unghästar i lägre klasser också – men det är just kicken och utmaningen att rida högre klasser jag behöver. Det är även viktigt att rida större klasser för att kunna utbilda hästen rätt från början till dem.
Lyssnar på hästen
Genom åren har Amanda ridit mängder med olika hästar, något som gjort att hennes känsla för individen har utvecklats enormt.
– Jag har fått ett väldigt bra öga för hur jag ska rida olika typer av hästar. Det tror jag är något av mitt signum, jag har en känsla för vad hästen behöver och kan snabbt anpassa mig efter det.
Amanda håller också en hel del träningar för elever på olika nivåer. En sak som hon ofta vill förmedla är att alla hästar faktiskt kanske inte vill hoppa på den nivån som ryttaren kräver.
– Det tänket är något som har kommit till mig genom åren. Att faktiskt lyssna på vad hästen vill. Alla hästar är inte gjorda för att hoppa, och alla hästar har kanske inte förmågan att utföra de uppgifter de ställs inför. Det är viktigt att känna att man har en häst som passar ens egna mål med ridningen, att den vill göra jobbet och att den vill tävla. Ibland ställer vi får höga krav på hästarna och då måste man öppna ögonen och se vad det är för häst man har och vilka signaler den ger dig som ryttare.
Arkiv: Bildspel från Stall Lagerfelt
Arkiv: Titanic vdl fostrar ännu en elitryttare
Liknande webbartiklar
- Bildspel + intervju: På Stall Lagerfelt fostras hästar och ryttare mot eliten
- EM-aktuella läromästaren Titanic, 18 år, har fostrat tre elitryttare: "Han älskar att tävla"
- Carl Hedin har kvalat fyraåring till Elmia – i hoppning
- Lämnar unghäst till ryttartalang: “Kul att kunna hjälpa till i satsningen”
- Formstarka unghästar till UVM
- På besök i unghästverkstaden: ”Allt ska vara praktiskt, rationellt – och hästvänligt”
- Pether Markne tränar framtida hoppstjärnor
- Forskningskollen: Tio godbitar från konferens om hästar och träningsfysiologi
- Sofia Westborg äger och rider en av världens bästa unghästar just nu: ”En jätterolig bonus”
- Evelina Höglund om VM-äventyret: ”Ett kvitto på att jag lyckats utbilda honom själv”

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!