Nyheter
Publicerad: 2020-03-25
Amanda fick hjälp av hästarna: "De fick mig att gå upp ur sängen"
Amanda Ourang blev utbränd när hon gick i högstadiet. Sedan följde flera år med missbruk och psykisk ohälsa. Möjligheten att kunna fortsätta rida, trots att hon var placerad på behandlingshem, har hjälpt henne att må bättre och att hitta sunda rutiner. Och i höstas tävlade hon i elitserien i dressyr.
– Det är tack vare min ponny Spirit som jag finns här i dag, säger hon.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Amanda är uppväxt i Stockholm. Det var hennes mamma som introducerade hästarna i hennes liv och hon började rida på ridskola när hon var fem år. Så småningom blev Amanda medryttare och för sex år sedan fick hon sin alldeles egen häst, New Forest-ponnyn Spirit.
– Jag ville komma vidare och tävla i dressyr och då hittade vi honom. Personligen intresserar jag mig inte så mycket för hästar som gör allt man ber dem om, utan vill ha någon som är lite busig och har en räv bakom örat. Spirit var väldigt speciell, pigg och busig men jättego, berättar Amanda som nu är 19 år.
Gick in i väggen
Tillsammans tränade och tävlade de dressyr och Amanda tillbringade mycket tid i stallet med sin nya kompis. Men när hon började högstadiet tog studierna allt mer tid.
– Skolan började gå neråt för mig. Jag pluggade extremt mycket och sov bara två–tre timmar varje natt. Jag kämpade för att nå samma betyg som resten av klassen, men det slutade med att jag gick in i väggen.
Amanda drabbades av hjärntrötthet. Hon hade ingen energi, sov hela tiden och orkade inte vara i stallet på samma sätt som tidigare.
– Jag mådde psykiskt väldigt dåligt och samtidigt kom alkoholen och drogerna in i mitt liv. Så jag drack väldigt mycket och åkte in och ut på psyket och sjukhuset, berättar hon.
Flyttat runt på flera boenden
För fyra år sedan flyttade Amanda till ett behandlingshem för att få hjälp.
– Jag förstod inte vilka konsekvenser mitt agerande skulle få, jag fortsatte att dricka och att leva destruktivt på det boendet. Till slut kom polisen och hämtade mig. Jag skickades till en låst institution, ett SIS-boende. Där får man inte gå ut, man har personal runt sig hela tiden och får inte ha telefon eller internet. Det är inget bra ställe att vara på, för någon. Det blir som ett förvar för ungdomar som är en fara för sig själva och andra.
Amanda bodde där i tre månader. Hon beskriver det som en väldigt svår tid.
– Det kändes som att det var det värsta som hänt och jag bestämde mig för att jag var tvungen att förändra mitt beteende. Efter det har jag flyttat runt till olika boenden elva gånger på fyra år.
Hästarna del av terapin
Flera utredningar gjordes och Amanda diagnosticerades med ADHD och autism.
– Det var faktiskt jätteskönt och förklarade varför jag hade haft problem i skolan. Nu kunde jag förstå mig själv och folk runt mig kunde hjälpa mig på ett helt annat sätt.
För två år sedan tog livet en ny vändning, när Amanda flyttade till behandlingshemmet Själandsgården i Härnösand. De arbetar bland annat med hästunderstödd terapi och det finns både hästar, katter och höns på gården.
– Det var så skönt att komma dit. Jag kunde rida nästan varje dag och vi fick ta hand om hästarna i stallet. Jag kände verkligen att jag började må mycket bättre. Hästarna fick mig att vilja kliva upp ur sängen på morgonen.
Spirit flyttade till Amanda
Efter ett tag fick Amanda lov att flytta dit sin egen ponny, så efter två år hade hon nu Spirit vid sin sida igen. Hon började rida för en tränare och Amanda löste tävlingslicens.
– Han har hjälpt mig så mycket. Jag började lära känna lite hästfolk och sedan fick jag frågan om jag ville rida divison 1-dressyren med några tjejer från ridklubben. Det var jätteroligt! Vi red alla tre omgångar och vann de två första samt totalen.
De kvalade vidare till elitserien och fortsatte att tävla i höstas.
– Det gick inte jättebra, men jag är väldigt nöjd med tanke på att jag ändå har lyckats ta mig dit. Att få rida elitserien var väldigt stort för mig.
Vill varna och hjälpa andra
Amanda menar att det säkert är få förunnat att kunna tävla samtidigt som man bor på ett behandlingshem.
– Det är tack vare personalen på Själandsgården som jag har kunnat göra detta. De ställer gärna upp när man visar att man vill något, att man vill förändra sitt liv.
Under de senaste två åren har Amanda utvecklats mycket. Hon berättar att hon har mognat och börjat förstå varför hon hamnat i en svår situation.
– Min kropp har tagit skada av drogerna. Det tog många år innan jag förstod att de gör en så illa. Det var ett uppvaknande, jag tänkte "vad har jag gjort!". Jag vill berätta om min situation eftersom droger är väldigt vanligt bland ungdomar. Folk förstår inte hur farligt det är. Det är inte värt det! Inte någonstans.
– Man ska verkligen låta bli att prova, för då blir man fast. Det är inget att leka med. Man gör inte bara illa sig själv, utan andra i närheten också. Man blir väldigt egoistisk när man hamnar i missbruk och skadar dem som står en nära.
Ett stort steg framåt
Sedan en tid tillbaka bor Amanda i en egen lägenhet, under tillsyn av personal från behandlingshemmet. Hon håller på att ta körkort och läser upp sina betyg.
– Personalen kommer hit och ser till att jag har det bra. Det känns som att mitt liv har tagit ett stort steg framåt. För mig är det nu viktigt att fylla mitt liv med sunda saker i stället för att bli destruktiv. Jag har lätt för att prata med människor och mina egna erfarenheter gör att jag kan sätta mig in i andra tjejers situation, så i framtiden vill jag jättegärna jobba på typ Själandsgården och hjälpa andra som går igenom samma sak som jag har gjort. Jag har mycket kvar att jobba med, men det känns som att jag har lyckats med något för första gången på många år.
Krokig väg till målet
Ponnyn Spirit har fått flytta hem till Stockholm, men Amanda rider fortfarande regelbundet.
– Behandlingshemmet har en stor häst som jag var med och provred och tyckte att vi skulle köpa. Så henne har jag startat en gång i dressyr. Tanken är att jag ska tävla henne lite mer om några månader. Hon är jättefin.
På sportlovet var Amanda hemma och hälsade på Spirit. Under årens lopp har hennes mamma tagit hand om honom, vilket Amanda är väldigt glad över.
– Det är tack vare min ponny Spirit som jag finns här i dag. Han är en väldigt stor del av mitt liv. Nu är han 18 år och pensionär, en skogsponny som myser runt i skogen. Han kan många trick, jag leder honom utan grimma och han följer efter mig som en stor hund. Spirit ska inte tävla mer. Vi har nått vårt mål, jag ville rida högre klasser och det gjorde vi i höstas, trots allt som hänt. Vägen dit har varit krokig, så jag är väldigt nöjd med honom och tacksam för att han har ställt upp för mig.
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Ett år efter "36 dagar på gatan" – Bim är drogfri och hyllar hästen Jonte
- Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
- Hästarna ett hjälpmedel mot psykisk ohälsa
- Hästarna en bra hjälp vid psykisk ohälsa
- Hästarna gjorde henne frisk: ”I stallet hittar jag mitt lugn”
- Hästarna hjälpte Hanna genom depressionen: ”I stallet kan jag vara mig själv”
- Döva Malin räddades av läromästaren Lilleman: ”Så glad att jag har honom”
- Ryttarförening vill förebygga psykisk ohälsa
- Borås fältrittklubb får folkhälsopris för sitt arbete med barn med psykisk ohälsa

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!