Nyheter
Publicerad: 2020-03-25
Amanda fick hjälp av hästarna: "De fick mig att gå upp ur sängen"
Amanda Ourang blev utbränd när hon gick i högstadiet. Sedan följde flera år med missbruk och psykisk ohälsa. Möjligheten att kunna fortsätta rida, trots att hon var placerad på behandlingshem, har hjälpt henne att må bättre och att hitta sunda rutiner. Och i höstas tävlade hon i elitserien i dressyr.
– Det är tack vare min ponny Spirit som jag finns här i dag, säger hon.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Amanda är uppväxt i Stockholm. Det var hennes mamma som introducerade hästarna i hennes liv och hon började rida på ridskola när hon var fem år. Så småningom blev Amanda medryttare och för sex år sedan fick hon sin alldeles egen häst, New Forest-ponnyn Spirit.
– Jag ville komma vidare och tävla i dressyr och då hittade vi honom. Personligen intresserar jag mig inte så mycket för hästar som gör allt man ber dem om, utan vill ha någon som är lite busig och har en räv bakom örat. Spirit var väldigt speciell, pigg och busig men jättego, berättar Amanda som nu är 19 år.
Gick in i väggen
Tillsammans tränade och tävlade de dressyr och Amanda tillbringade mycket tid i stallet med sin nya kompis. Men när hon började högstadiet tog studierna allt mer tid.
– Skolan började gå neråt för mig. Jag pluggade extremt mycket och sov bara två–tre timmar varje natt. Jag kämpade för att nå samma betyg som resten av klassen, men det slutade med att jag gick in i väggen.
Amanda drabbades av hjärntrötthet. Hon hade ingen energi, sov hela tiden och orkade inte vara i stallet på samma sätt som tidigare.
– Jag mådde psykiskt väldigt dåligt och samtidigt kom alkoholen och drogerna in i mitt liv. Så jag drack väldigt mycket och åkte in och ut på psyket och sjukhuset, berättar hon.
Flyttat runt på flera boenden
För fyra år sedan flyttade Amanda till ett behandlingshem för att få hjälp.
– Jag förstod inte vilka konsekvenser mitt agerande skulle få, jag fortsatte att dricka och att leva destruktivt på det boendet. Till slut kom polisen och hämtade mig. Jag skickades till en låst institution, ett SIS-boende. Där får man inte gå ut, man har personal runt sig hela tiden och får inte ha telefon eller internet. Det är inget bra ställe att vara på, för någon. Det blir som ett förvar för ungdomar som är en fara för sig själva och andra.
Amanda bodde där i tre månader. Hon beskriver det som en väldigt svår tid.
– Det kändes som att det var det värsta som hänt och jag bestämde mig för att jag var tvungen att förändra mitt beteende. Efter det har jag flyttat runt till olika boenden elva gånger på fyra år.
Hästarna del av terapin
Flera utredningar gjordes och Amanda diagnosticerades med ADHD och autism.
– Det var faktiskt jätteskönt och förklarade varför jag hade haft problem i skolan. Nu kunde jag förstå mig själv och folk runt mig kunde hjälpa mig på ett helt annat sätt.
För två år sedan tog livet en ny vändning, när Amanda flyttade till behandlingshemmet Själandsgården i Härnösand. De arbetar bland annat med hästunderstödd terapi och det finns både hästar, katter och höns på gården.
– Det var så skönt att komma dit. Jag kunde rida nästan varje dag och vi fick ta hand om hästarna i stallet. Jag kände verkligen att jag började må mycket bättre. Hästarna fick mig att vilja kliva upp ur sängen på morgonen.
Spirit flyttade till Amanda
Efter ett tag fick Amanda lov att flytta dit sin egen ponny, så efter två år hade hon nu Spirit vid sin sida igen. Hon började rida för en tränare och Amanda löste tävlingslicens.
– Han har hjälpt mig så mycket. Jag började lära känna lite hästfolk och sedan fick jag frågan om jag ville rida divison 1-dressyren med några tjejer från ridklubben. Det var jätteroligt! Vi red alla tre omgångar och vann de två första samt totalen.
De kvalade vidare till elitserien och fortsatte att tävla i höstas.
– Det gick inte jättebra, men jag är väldigt nöjd med tanke på att jag ändå har lyckats ta mig dit. Att få rida elitserien var väldigt stort för mig.
Vill varna och hjälpa andra
Amanda menar att det säkert är få förunnat att kunna tävla samtidigt som man bor på ett behandlingshem.
– Det är tack vare personalen på Själandsgården som jag har kunnat göra detta. De ställer gärna upp när man visar att man vill något, att man vill förändra sitt liv.
Under de senaste två åren har Amanda utvecklats mycket. Hon berättar att hon har mognat och börjat förstå varför hon hamnat i en svår situation.
– Min kropp har tagit skada av drogerna. Det tog många år innan jag förstod att de gör en så illa. Det var ett uppvaknande, jag tänkte "vad har jag gjort!". Jag vill berätta om min situation eftersom droger är väldigt vanligt bland ungdomar. Folk förstår inte hur farligt det är. Det är inte värt det! Inte någonstans.
– Man ska verkligen låta bli att prova, för då blir man fast. Det är inget att leka med. Man gör inte bara illa sig själv, utan andra i närheten också. Man blir väldigt egoistisk när man hamnar i missbruk och skadar dem som står en nära.
Ett stort steg framåt
Sedan en tid tillbaka bor Amanda i en egen lägenhet, under tillsyn av personal från behandlingshemmet. Hon håller på att ta körkort och läser upp sina betyg.
– Personalen kommer hit och ser till att jag har det bra. Det känns som att mitt liv har tagit ett stort steg framåt. För mig är det nu viktigt att fylla mitt liv med sunda saker i stället för att bli destruktiv. Jag har lätt för att prata med människor och mina egna erfarenheter gör att jag kan sätta mig in i andra tjejers situation, så i framtiden vill jag jättegärna jobba på typ Själandsgården och hjälpa andra som går igenom samma sak som jag har gjort. Jag har mycket kvar att jobba med, men det känns som att jag har lyckats med något för första gången på många år.
Krokig väg till målet
Ponnyn Spirit har fått flytta hem till Stockholm, men Amanda rider fortfarande regelbundet.
– Behandlingshemmet har en stor häst som jag var med och provred och tyckte att vi skulle köpa. Så henne har jag startat en gång i dressyr. Tanken är att jag ska tävla henne lite mer om några månader. Hon är jättefin.
På sportlovet var Amanda hemma och hälsade på Spirit. Under årens lopp har hennes mamma tagit hand om honom, vilket Amanda är väldigt glad över.
– Det är tack vare min ponny Spirit som jag finns här i dag. Han är en väldigt stor del av mitt liv. Nu är han 18 år och pensionär, en skogsponny som myser runt i skogen. Han kan många trick, jag leder honom utan grimma och han följer efter mig som en stor hund. Spirit ska inte tävla mer. Vi har nått vårt mål, jag ville rida högre klasser och det gjorde vi i höstas, trots allt som hänt. Vägen dit har varit krokig, så jag är väldigt nöjd med honom och tacksam för att han har ställt upp för mig.
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästarna hjälpte Stina ur depressionen efter sjukdomen: ”Får magi i kroppen när jag rider”
- Ett år efter "36 dagar på gatan" – Bim är drogfri och hyllar hästen Jonte
- Helena blev utbränd – hästarna och måleriet hjälpte henne tillbaka
- Hästterapi kan motverka psykisk ohälsa
- Paulina Bengtsson: "Hästarna gav mig livet tillbaka"
- E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje och då måste man våga säga något"
- Helena Reje: ”Det syns inte alltid om någon mår dåligt”
- ”Handlar inte om hur man har det, utan hur man tar det”
- Hästterapi till stor hjälp för barn och unga
- Hästar ska förbättra ungdomars hälsa

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!