När travet hade sin kriterieauktion i september var SWB representerat. Två av fem ett och ett halvt-åringar såldes. Dessa två ägs nu via ett andelsbolag av ett drygt 20-tal personer, både vana hästägare och hästägardebutanter. I helgen samlades de för första gången i Jönköping för att se sina hästar löshoppas.
Text: Annika Grundberg
Foto: Privat
Projektet med andelshästar har initierats av Helén Uddefors, vd på SWB, samt av uppfödaren och domaren Lasse Berglund. Och det var hos Lasse alla samlades under lördagen.
– Det är första gången vi träffas, berättar Helén Uddefors och fortsätter:
– Delägarna är en blandning av branschfolk och folk utifrån. Vi vill få in nya ägare till våra svenska hästar och målet är att de här två individerna ska fortsätta att vara svenskägda och tävlas av svenska ryttare.
Imponerade på alla vis
Lasse Berglund berättar att hästarna, som till vardags står hos Josefina Gunnarsson i Vimmerby, uppförde sig exemplariskt.
– Det är anmärkningsvärt hur bra de tålde miljön, jag är imponerad av deras lugn, säger han.
Att ha andelshästar är vanligt inom travsporten, men nytt inom ridsporten.
– Båda hästarna har svårklassmöderne och tanken är att de ska matchas mot svår klass internationellt, säger Lasse.
Bland ägarna finns gedigen hästkunskap och för att ge hästarna de allra bästa förutsättningarna kommer Victoria Almgren att ta hand om utbildningen så småningom. Victoria var också på plats under träffen och mötte ägarna.
Jämför med fondplacering
Janice Söderholm-Kvist har ingen anknytning till hästbranschen mer än att hennes dotter rider. Hon är delägare i båda hästarna och det är första gången hon äger en häst, eller del av en häst.
– Det är en annorlunda placering men ett roligt projekt, och det är en mycket kompetent skara runt hästarna. Detta är som när man väljer fonder, då tittar man på vem som är förvaltaren, säger Janice som har sin bakgrund i finansvärlden.
Hon hoppas att lära sig mycket, ser fram emot kommande träffar och att tillsammans med dottern åka och se hästarna tävla.
– Det här är varmare än på travet. Där jagar man pengar på ett annat sätt, här bidrar vi till något större.
Henrietta drömmer om framgångar
Henrietta Hansson har flera hästar själv, men kallar sig hobbyryttare. Hon kom med i projektet genom Lasse och Helén.
– Det är jätteroligt och de var fina båda två. När hästarna är unga har man fortfarande alla drömmar kvar. Men det finns så mycket kompetens inom gruppen så det skapar de allra bästa förutsättningarna för hästarna, säger Henrietta som ser fram emot kommande träffar.
Hästarna som ingår i projektet är:
Salvia af Hagalund (sto, född 2017, e. Frontier Ask u. Nayana van de Winterbeek ue. Emerald van't Ruytershof, uppf. Hagalunds sporthästar):
Crumble de Reve (hingst, född 2017, e. Glasgow-W vh Merelnest u. Sikarla ue. Corland, uppf. Anna Svensson):
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!