Nyheter
Publicerad: 2021-05-06
Anna ger gratis ridlektioner till vårdpersonal
I slutet på april gick AR-tränaren Anna Lindh ut på Facebook med att hon erbjuder ryttare som jobbar inom vård och äldreomsorg gratis ridlektioner under två dagar i maj och juni. Här berättar hon om initiativet.
Text: Natalie Lindholm
Foto: Natalie Lindholm och Sanna Svensson
– Jag läste ett inlägg på Facebook från en sjuksköterska som var helt utarbetad och som var förtvivlad över alla de människor som verkar strunta i både restriktioner och allmän hänsyn till andra människor, börjar Anna.
Hon hade visserligen läst många liknande inlägg tidigare men något gjorde att just det här grep tag i henne.
– Jag har själv flera elever som arbetar inom vården och jag vet hur tufft de haft det på jobbet.
Många har tvingats avboka
Under 2020 tvingades flera av eleverna avboka både lektioner och längre vistelser hos Anna när deras semestrar blev flyttade eller indragna. Det fick henne att fundera och bestämma sig för att hon ville göra det hon kunde för alla som sliter inom vård och äldreomsorg just nu. Hittills har responsen på inlägget varit positiv. Flera har bokat lektioner, men än finns några platser kvar.
– Det slog mig att många kanske har tolkat mitt inlägg som att det bara gäller de som redan är elever till mig, men jag vänder mig faktiskt till vem som helst. Kravet är att du har egen häst och möjlighet att ta dig till mig i Jönåker.
Någon tidigare vana av att rida kademiskt behövs inte, huvudsaken är att du är nyfiken på att prova förklarar Anna.
Ta hjälp online
Anna har sett att pandemin påverkat hur frekvent eleverna tränar, men om det beror på försämrad ekonomi, svårighet att få ledigt från jobbet eller osäkerheten kring att boka upp sig på något utan att veta om det kan komma tuffare restriktioner vet hon inte.
– Just osäkerheten kring både restriktioner och möjligheten att få semester när man önskar har gjort att jag har kortat mina avbokningstider rejält för att man ändå ska våga anmäla sig till olika sammanhang, berättar Anna.
För den som drabbats ekonomiskt av pandemin och har svårt att få råd med de vanliga lektionerna tipsar hon om all gratis träning som finns att hitta på nätet.
– På nätet finns så mycket inspiration, gratis! Försök också slå dig ihop med likasinnade i närheten så kan ni hjälpa varandra, det kan vara väldigt givande.
Om bristen på lektioner inte handlar om ekonomi, utan mer om att du inte har möjlighet att åka iväg med din häst, så finns alltid möjligheten att ta lektioner online.
– Hos mig kan du också vara veckoelev online och slippa resa.
Hittade hem i den akademiska ridkonsten
Anna är tränare i akademisk ridkonst och har sysslat med AR i 20 år varav 17 år som tränare. Innan hon gick över till AR jobbade hon bland annat som hästskötare i elitstall och som ridinstruktör. När hon som av en slump kom i kontakt med AR kände hon dock direkt att hon hittat hem.
– På min första clinic med Bent Branderup (grundaren av akademisk ridkonst som den ser ut i dag, reds anm) såg jag att det fanns en tydlig och mycket logisk röd tråd, det fanns alltid fanns ett svar på varför man gjorde det man gjorde i träningen. Jag såg att alla slags hästar var lika välkomna och jag såg att hästens naturliga biomekanik alltid låg till grund för vad man gjorde och inte gjorde. Hästens hållbarhet stod alltid i centrum.
Anna hade länge funderat över varför så många hästar i träning drogs med ryggproblem och hältor. Träningen ska ju vara till för att bygga upp hästen, inte skada den, menar hon. I dag undervisar Anna på halvtid, både hemma på gården utanför Nyköping och i olika delar av landet. När hon inte undervisar jobbar hon halvtid på Campus Nyköping med ungdomar som hoppat av skolan.
Bor: På gård utanför Nyköping
Familj: Maken Janne, två vuxna barn och tre barnbarn.
Hästar: Melissa, svenskt halvblod, 27 år, El Diablo, PRE/kallblodstravare 17 år, Libertá, lusitano, 6 år
Inspireras av: "Egentligen alla som gör bra saker för hästar. Alla mina kollegor runt om i Europa. Bent Branderup själv förstås. Alla mina elever och deras hästar som gör att jag alltid måste fundera på vad som är en bra väg för just den hästen och den ryttaren. De gör också så att jag alltid måste sätta ord på vad man gör och varför och att jag ibland måste ifrågasätta mig själv och mina ”sanningar”. Allt detta är naturligtvis väldigt utvecklande och inspirerande. Och inte minst mina egna hästar. De är olika som natt och dag och behöver helt olika saker i träningen för att må bra och utvecklas, var och en efter sina förutsättningar."
Liknande webbartiklar
- Restriktioner kvarstår och nya kommer till
- SvRF anpassar sig efter nya restriktioner
- Världscuptävlingarna i Mechelen ställs in
- Nya regler för inomhusaktiviteter
- Restriktionerna i ridsporten tas bort
- USA: Tar avmaskningsmedel mot covid-19
- Nu tas begränsningen bort på ridskolorna
- Beslut om tävlingar dröjer
- Yngre får tävla i begränsad omfattning
- Barn och unga får tävla utomhus

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!