Nyheter
Publicerad: 2020-01-15
Foto: Privat
Anna Stavholm: "Matbelöningar är för vissa hästägare ett laddat ämne"
I slutet av förra året släppte hästtränaren Anna Stavholm sin bok "Relation före prestation – vänskap och samarbete med belöningsbaserad träning" på förlaget Vulkan. I boken beskriver hon hur inlärning fungerar och hur du kan börja med belöningsbaserad träning utan att hamna i de fallgropar som finns, som till exempel att få en nafsig och frustrerad häst. Här nedan bjuder vi på ett kort utdrag ur boken.
Utdrag ur boken "Relation före prestation":
Matbelöningar är för vissa hästägare ett laddat ämne. Det är inte sällan man hör kommentarer som "han gör det bara för att få godis, inte för min skull", "han blir så fokuserad på godiset och tappar fokus på mig". Många hästägare är rädda för att belöningen på sikt ska ge dålig kvalitet på relationen mellan häst och ägare. De flesta av oss som håller på med hästar har någon gång gått på ridskola eller blivit upplärda av en hästkunnig person som har berättat för oss att vi behöver visa vem som bestämmer. Det finns också en rädsla över att hästen ska bli svårhanterlig vid handmatning. Det är accepterat av många hästmänniskor att använda spö, sporrar, kedjor och inspänningstyglar för att kontrollera hästen medan det är ett stort tabu att använda morotsbitar för att nå samma mål.
Belöningsbaserad träning blir allt vanligare i hästvärlden, det är ett effektivt sätt att få hästen att samarbeta. Fler människor vill ta avstånd från hästträning som bygger på smärta och rädsla och vill att hästen aktivt ska välja att delta i träningen.
Vad är belöningsbaserad träning?
Precis som det låter så baseras denna träning på belöningar, alltså positiv förstärkning. När du tränar belöningsbaserat belönar du de beteenden du vill se mer av och ignorerar de oönskade istället för att korrigera och bestraffa. Varje belöning är information till hästen. I belöningsbaserad träning deltar hästen frivilligt.
Hos djur och människor är en särskild del av hjärnan aktiv när vi arbetar för att få tag i något vi vill ha. Nervsystemet i den delen av hjärnan drivs av dopamin. Dopamin är ett av flera kemiska ämnen bakom lycka och välbefinnande. När vi lär oss nya saker stimuleras hjärnans belöningssystem, det leder till ökat välmående.
Tänk på ett beteende som en korg. Varje gång ett beteende förstärks så fylls korgen med en morotsbit. Ju mer morotsbitar det finns i korgen desto mer troligt är det att hästen kommer att bli starkt motiverad och upprepa just det beteendet med lätthet.
När det finns mycket morötter i korgen kallas det för att beteendet har en god förstärkningshistorik. Sådana beteenden kommer troligen att upprepas eftersom hästen lär sig att bra saker händer när han utför detta beteende. Beteenden som däremot inte förstärks blir hästen mindre motiverad att upprepa.
Vad är en belöning?
En belöning är allt som hästen är villig att jobba för, allt som förstärker ett beteende. Den är högst individuell och det är alltid hästen som avgör vad som är en belöning. Gillar hästen inte äpplen så är en äppelbit inte en belöning.
Uppskattar hästen att bli klappad så är det en belöning. För den häst som inte tycker om beröring så kommer klappen att vara ett obehag.
För att lyckas med belöningsbaserad träning så behöver du veta vad som är belönande för just din häst. Vilken belöning som fungerar varierar, den bästa belöningen idag är kanske inte den bästa imorgon.
Belöning med högt och lågt värde
Belöningar har olika värden för hästen. En häst som är riktigt motiverad kan bli ivrig och till och med frustrerad i träningen. En belöning med lågt värde, det vill säga en tråkigare och mindre åtråvärd belöning kan då användas. Det sänker hästens ambitionsnivå och skapar mindre frustration. När du står inför en häst som har en lägre motivation att kommunicera med dig kan det krävas att du plockar fram det allra godaste hästen vet. Kom ihåg att det är hästen som avgör vad som är en belöning och vilket värde den har. Ni får prova er fram för att hitta det som fungerar för just er. De godaste belöningarna kan användas till extraordinära ansträngningar.
Ska hästen få göra som han vill hela tiden?
Belöningsbaserad träning handlar inte enbart om att byta ut piskan mot morot. En stor del av belöningsbaserad träning går ut på att tillrättalägga miljön och att ge hästen de bästa förutsättningarna för att må bra och lyckas med det vi ber om. Det innebär att hästen som blir ängslig utan hästkompis i närheten får ha en hästkompis nära, hästen som är tokig i gräs tränas istället till en början på en gräsfri yta där ni får bättre förutsättningar att kommunicera och hästen som blir rastlös i boxen ges sysselsättning.
Träningen sker i första hand förebyggande med en god plan och en tydlig målbild, men ibland kan du hamna i en situation där du behöver göra det som krävs för att överleva, för att skydda andra människor eller för att skydda hästen. Det kan innebära att du i situationen behöver dra hästen i grimskaftet eller utsätta hästen för annat obehag. Du behöver självklart göra det som krävs i situationen, det är dock viktigt att skilja på vad du gör akut i en nödsituation och vad som ingår i din träningsplan.

Läs vår intervju med Anna från 2017:
"Tar ofta för givet att hästen ska veta hur den ska uppföra sig"
taggar
Liknande webbartiklar
- Treåriga Fancy sadlar sig själv – har tränats belöningsbaserat sedan hon var föl
- Från Lätt A till Medesvår C med Due-Boje
- 2010-05-05T21:15:00
- Mardrömmen på nyårsnatten ny dokumentär
- Förbundet förbereder för tävlingsstart: ”Ett kluvet Ridsportsverige”
- Livesändningar från skolan hjälper elever: ”Ger en känsla av att vara nära hästarna igen”
- Lisen Bratt Fredricson om läget i corona-krisen: ”Vi tar en dag i taget”
- Skadad ryttare hyllar sambo som sköter hästarna: ”Är verkligen lyckligt lottad”
- Hästar hjälper unga med lässvårigheter: ”Upplevelsen blir mer avslappnad”
- Ny försäkring med ökat fokus på rehab för alla hästar

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.

Vad är det som låter i hästarnas hage …
Lyckotjuten när man återser sina vänner kan låta lite hursomhelst – även om man är häst. Som den här ljudliga, inte så gnäggiga, återföreningen.

Carl Hedin gästar Framgångspodden
Carl Hedin är med i det senaste avsnittet av Framgångspodden. I avsnittet pratar han bland annat om sin stora passion – djuren.

Två ponnyer och vänskapsband för livet
Ponnyerna Frippe och Svante är bästa vänner och de har lyckan att få följas åt genom livet. Något som också skapat vänskapsband mellan familjer.
Gästbloggen: "Att rida ihop alla fyra kändes overkligt och jätteroligt"

Veterinärbristen oroar hästägare
Bristen på veterinärer sätter spår i hela landet, och är sedan länge än tydligare i Norrland där många hästägare har lång väg till akut djursjukvård.
Agrias vd: "Det är alarmerande och ovärdigt ett land som Sverige"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Storfavoriten vann – hemmahoppet skrällde
Det var spännande in i det sista när SM i working equitation avgjordes i samband med SM-veckan i Linköping.

SVA samlar på exotiska fästingar
En fästing är en fästing är en fästing – så tycker nog de flesta. Men så är det inte alls och från SVA efterlyser man exotiska fästingar.
Fotografera ovanliga fästingar och stoppa dem därefter i frysen

Queenie hittad men inte vid liv
Stoet Queenie har hittats men tyvärr inte vid liv. Det meddelar ägaren i ett inlägg på sociala medier sent på söndagen.

Vildpalsternacka sprider oro hos hästägare
Hästarna fick brännblåsor och kraftiga sår på huden efter att de ätit vildpalsternacka i hagen. Hästägare Maria Bohr Frank vill varna andra.
Upplever att det krävs kunskap: ”Aldrig varit med om något liknande”

Hunden Balder hänger gärna med hästarna
Hålla koll så mössen, ge massage, leda hästar eller springa med på ridturer. Jack russeln Balder hjälper gärna till när han hänger i stallet.

Som gymträning för hästar
På Erika Janssons träningar är det kavalettibommarna som är i fokus. Här visar hon hur du bygger styrka hos hästen med övningar från tre till 25 (!) bommar.
"Hästarna övar upp sin rörlighet och stärker sin överlinje"

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Lortgrisar hittas i närmsta vattenpöl
När sommarregnet skapar en swimmingpool i hagen gäller det att passa på att ta sig ett "dopp". Både avsvalkande och lortigt på samma gång.

Käpphästglädje gav 70 000 till forskning
Privatryttare, ridskolor, ridläger, ungdomssektioner och elitryttare. 7 081 personer har engagerat sig och hoppar in pengar till Barncancerfonden.

Patrik Kittel nära pallplats i küren
Det blev den tredje, raka segern för danska Cathrine Dufour när den femstjärniga küren avgjordes i tyska Aachen. Patrik Kittel slutade fyra.

Bildspel: Bella Rose avtackades i Aachen
Inför hemmapubliken i Aachen avtackades Isabell Werths topphäst Bella Rose på fredagskvällen – till åskande applåder och stående ovationer.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!