Nyheter
Publicerad: 2022-04-25
Foto: Anna Svensson och Adobe Stock (hästar)
Anna Svensson skapade en "gravidapp" för hästar
När Anna Svenssons hästar väntade föl tyckte hon att det ibland var svårt att hitta svar på frågor som hon hade. Då fick hon idén att göra en app som följer vad som händer under stoets dräktighet månad för månad.
– Man kan säga att det är lite som en gravidapplikation för hästar.
Hej Anna, berätta lite om dig själv och din hästbakgrund?
– Jag bor i Luleå och driver mitt eget företag inom hälsa och träning. Jag har jobbat både utomlands och i Sverige med hopp- och dressyrhästar. Sista åren jag jobbade med hästar var jag hos Pether Markne och Per Sandgard. Egentligen har avelsintresset alltid funnits och förstärkts under åren jag jobbade med hästar. Jag träffade mycket olika hästar och fick såklart en del favoriter. Såklart kikade man lite extra i passet då eller hörde sig för om deras stam. På så sätt kunde jag bilda mig en uppfattning om en del hingstar och stolinjer. I samband med flytten till norr betäckte jag mina två hopphästar som följt mig under många år. De fick två fölungar förra året och ett av stona fick en fölunge i år, för cirka en vecka sedan.
Hur fungerar appen?
– Man kan säga att det är lite som en gravidapplikation för hästar. Här får man information löpande under dräktigheten. Hur embryot utvecklas, vad som händer med stoet under denna period samt vad jag som ägare ska tänka på och göra. För varje gång det sker något nytt på ovan nämnda punkter får användaren en pushnotis om att något skett i applikationen och att det finns ny information att läsa. Det kommer också finnas checklistor för att underlätta för stoägare att komma ihåg allt som ska göras, samt till exempel vad som kan vara bra att ha hemma vid fölning. Det finns också en kamerafunktion så alla bilder som tas med applikationen under dräktigheten sparas, så att man sen kan göra ett fint fotoalbum på sitt fina föl.
– Den information vi delar i appen är generell och inte veterinärrådgivning. Känner man sig osäker så ska man alltid kontakta en veterinär då alla dräktigheter är unika.
Var kommer informationen i appen från?
– Informationen är en sammanfattning från en del hemsidor, böcker, poddar och artiklar om hästavel. Jag hittade bland annat en artikel som Johan Hellander skrivit som var intressant. Där fann jag mycket information kring vad som händer under stoets dräktighet månadsvis. Jag hade stor användning av mitt okunnande när jag gjorde detta, då jag själv kunde sätta mig in i att vänta föl för första gången och vilka frågor man ofta har.
– Idén till appen kom då jag ibland hade svårt att hitta svar på mina frågor och började fundera på hur man skulle kunna samla information på ett ställe på ett lättsamt, informativt och roligt sätt? Så jag satte mig och skrev all text till de olika perioderna i dräktigheten. Sen lyfte jag idén om en app för min sambos bror som är programmerare. Han nappade på idén och byggde den enligt mina önskemål under drygt ett års tid. Det här projektet har verkligen varit ett teamwork, min sambo har gjort ikonerna och min konstnärliga stallkompis har ritat alla illustrationer.
– Nu kände vi att vi kan släppa en första version. Vår tanke är såklart att uppdatera och förbättra den med mer information och roliga funktioner. Vi önskar såklart att företag inom hästnäringen i framtiden vill vara med och bidra med läsvärda artiklar, som vi kan länka i passande dräktighetsperioder. Där finns hur mycket kunskap som helst att förmedla, med allt från hur man utfodrar ett dräktigt sto till hur man transporterar en fölunge på bästa sätt.
– En stor meny kommer så småningom, där kommer man kunna fördjupa sig kring försäkringar, foder, fölets första tid etc. och få erbjudanden till dig som väntar föl.
Vad hoppas du att appen kan bidra med?
– Jag hoppas att den ska ge en förstagångsuppfödare svar på frågor som man har när man gör något första gången. Kanske ge lite trygghet, intressant och mysig läsning om sin nya lilla stjärna. Av egen erfarenhet kan jag säga att man är ganska taggad på sitt första föl. Jag tapetserade sociala medier med bilder på mina dräktiga ston. Så en rolig funktion vi lagt in är att du kan dela fölets och stoets ”status” på sociala plattformar. Något mina vänner nog var glada att jag inte hade tillgång till när jag väntade föl.
När släpps den?
– Appen heter ”Mitt föl”. Den är gratis att ladda ned och finns i playbutiken, den är endast tillgänglig för androidtelefoner i dag.
Liknande webbartiklar
- Gymnasieskolan föder upp hopphästar: "Vill att eleverna ska få vara delaktiga i resan"
- Vad är skillnaden mellan accepterad och premierad?
- Bollerups Elrondo utmärkte sig redan som föl
- Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
- ”Mirakelfölet” har vuxit upp – får stanna på ridskolan
- Överraskningsfölet Surprise överlevde mot alla odds
- Föl dog efter verkning – ägaren berättar: "Det har varit väldigt jobbigt"
- Ovanligt många hingstar anmälda till årets Bruksprov
- SWB satsar på grenspecifik avel
- Årets första föl är fött

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!