Nyheter
Publicerad: 2022-04-25
Foto: Anna Svensson och Adobe Stock (hästar)
Anna Svensson skapade en "gravidapp" för hästar
När Anna Svenssons hästar väntade föl tyckte hon att det ibland var svårt att hitta svar på frågor som hon hade. Då fick hon idén att göra en app som följer vad som händer under stoets dräktighet månad för månad.
– Man kan säga att det är lite som en gravidapplikation för hästar.
Hej Anna, berätta lite om dig själv och din hästbakgrund?
– Jag bor i Luleå och driver mitt eget företag inom hälsa och träning. Jag har jobbat både utomlands och i Sverige med hopp- och dressyrhästar. Sista åren jag jobbade med hästar var jag hos Pether Markne och Per Sandgard. Egentligen har avelsintresset alltid funnits och förstärkts under åren jag jobbade med hästar. Jag träffade mycket olika hästar och fick såklart en del favoriter. Såklart kikade man lite extra i passet då eller hörde sig för om deras stam. På så sätt kunde jag bilda mig en uppfattning om en del hingstar och stolinjer. I samband med flytten till norr betäckte jag mina två hopphästar som följt mig under många år. De fick två fölungar förra året och ett av stona fick en fölunge i år, för cirka en vecka sedan.
Hur fungerar appen?
– Man kan säga att det är lite som en gravidapplikation för hästar. Här får man information löpande under dräktigheten. Hur embryot utvecklas, vad som händer med stoet under denna period samt vad jag som ägare ska tänka på och göra. För varje gång det sker något nytt på ovan nämnda punkter får användaren en pushnotis om att något skett i applikationen och att det finns ny information att läsa. Det kommer också finnas checklistor för att underlätta för stoägare att komma ihåg allt som ska göras, samt till exempel vad som kan vara bra att ha hemma vid fölning. Det finns också en kamerafunktion så alla bilder som tas med applikationen under dräktigheten sparas, så att man sen kan göra ett fint fotoalbum på sitt fina föl.
– Den information vi delar i appen är generell och inte veterinärrådgivning. Känner man sig osäker så ska man alltid kontakta en veterinär då alla dräktigheter är unika.
Var kommer informationen i appen från?
– Informationen är en sammanfattning från en del hemsidor, böcker, poddar och artiklar om hästavel. Jag hittade bland annat en artikel som Johan Hellander skrivit som var intressant. Där fann jag mycket information kring vad som händer under stoets dräktighet månadsvis. Jag hade stor användning av mitt okunnande när jag gjorde detta, då jag själv kunde sätta mig in i att vänta föl för första gången och vilka frågor man ofta har.
– Idén till appen kom då jag ibland hade svårt att hitta svar på mina frågor och började fundera på hur man skulle kunna samla information på ett ställe på ett lättsamt, informativt och roligt sätt? Så jag satte mig och skrev all text till de olika perioderna i dräktigheten. Sen lyfte jag idén om en app för min sambos bror som är programmerare. Han nappade på idén och byggde den enligt mina önskemål under drygt ett års tid. Det här projektet har verkligen varit ett teamwork, min sambo har gjort ikonerna och min konstnärliga stallkompis har ritat alla illustrationer.
– Nu kände vi att vi kan släppa en första version. Vår tanke är såklart att uppdatera och förbättra den med mer information och roliga funktioner. Vi önskar såklart att företag inom hästnäringen i framtiden vill vara med och bidra med läsvärda artiklar, som vi kan länka i passande dräktighetsperioder. Där finns hur mycket kunskap som helst att förmedla, med allt från hur man utfodrar ett dräktigt sto till hur man transporterar en fölunge på bästa sätt.
– En stor meny kommer så småningom, där kommer man kunna fördjupa sig kring försäkringar, foder, fölets första tid etc. och få erbjudanden till dig som väntar föl.
Vad hoppas du att appen kan bidra med?
– Jag hoppas att den ska ge en förstagångsuppfödare svar på frågor som man har när man gör något första gången. Kanske ge lite trygghet, intressant och mysig läsning om sin nya lilla stjärna. Av egen erfarenhet kan jag säga att man är ganska taggad på sitt första föl. Jag tapetserade sociala medier med bilder på mina dräktiga ston. Så en rolig funktion vi lagt in är att du kan dela fölets och stoets ”status” på sociala plattformar. Något mina vänner nog var glada att jag inte hade tillgång till när jag väntade föl.
När släpps den?
– Appen heter ”Mitt föl”. Den är gratis att ladda ned och finns i playbutiken, den är endast tillgänglig för androidtelefoner i dag.
Liknande webbartiklar
- Nyfött föl i stallet? Här är tre vanliga fölsjukdomar att vara uppmärksam på
- Gymnasieskolan föder upp hopphästar: "Vill att eleverna ska få vara delaktiga i resan"
- Ny app mäter och analyserar ryttarens sits
- Upplev historiska Wången med ny guideapp
- Elin Lundgren har skapat en app för uppfödare: ”Något jag saknat länge”
- Lisen Bratt Fredricson går in som ägare till appen Ridesum
- Ny ridsportapp för träning på distans: "Kan ha elever över hela landet”
- Armband med tillhörande app – som mäter hur stilla ryttaren håller sina händer
- Pias nya app för samman ryttare och hästägare: ”Säker på att det finns ett behov”
- Bevaka din häst i hagen – via mobilen

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.

Ewelina flyttar hem efter sex år
Efter sex år i Portugal lämnar Ewelina Wettergren Unger tryggheten hos Louis Valenca för att stå på egna ben.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Foderstrupsförstoppning – vad är det?
När det fastnar foder i hästens matstrupe, som inte passerar vidare ner i magsäcken, har hästen drabbats av foderstrupsförstoppning.
Flera sätt att förebygga samt tecken på att veterinär behövs

Hästgård med orangeri och pool
I en idyllisk miljö söder om Stockholm ligger en hästgård med flera boenden, pool, orangeri, stall med åtta boxar och ridbana.

De representerar Sverige vid unghäst-VM
Snart är det dags för unghäst-VM i fälttävlan. Nu står det klart vilka hästar och ryttare som får möjlighet att åka till Frankrike i oktober.

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!