Nyheter
Publicerad: 2022-04-25
Foto: Anna Svensson och Adobe Stock (hästar)
Anna Svensson skapade en "gravidapp" för hästar
När Anna Svenssons hästar väntade föl tyckte hon att det ibland var svårt att hitta svar på frågor som hon hade. Då fick hon idén att göra en app som följer vad som händer under stoets dräktighet månad för månad.
– Man kan säga att det är lite som en gravidapplikation för hästar.
Hej Anna, berätta lite om dig själv och din hästbakgrund?
– Jag bor i Luleå och driver mitt eget företag inom hälsa och träning. Jag har jobbat både utomlands och i Sverige med hopp- och dressyrhästar. Sista åren jag jobbade med hästar var jag hos Pether Markne och Per Sandgard. Egentligen har avelsintresset alltid funnits och förstärkts under åren jag jobbade med hästar. Jag träffade mycket olika hästar och fick såklart en del favoriter. Såklart kikade man lite extra i passet då eller hörde sig för om deras stam. På så sätt kunde jag bilda mig en uppfattning om en del hingstar och stolinjer. I samband med flytten till norr betäckte jag mina två hopphästar som följt mig under många år. De fick två fölungar förra året och ett av stona fick en fölunge i år, för cirka en vecka sedan.
Hur fungerar appen?
– Man kan säga att det är lite som en gravidapplikation för hästar. Här får man information löpande under dräktigheten. Hur embryot utvecklas, vad som händer med stoet under denna period samt vad jag som ägare ska tänka på och göra. För varje gång det sker något nytt på ovan nämnda punkter får användaren en pushnotis om att något skett i applikationen och att det finns ny information att läsa. Det kommer också finnas checklistor för att underlätta för stoägare att komma ihåg allt som ska göras, samt till exempel vad som kan vara bra att ha hemma vid fölning. Det finns också en kamerafunktion så alla bilder som tas med applikationen under dräktigheten sparas, så att man sen kan göra ett fint fotoalbum på sitt fina föl.
– Den information vi delar i appen är generell och inte veterinärrådgivning. Känner man sig osäker så ska man alltid kontakta en veterinär då alla dräktigheter är unika.
Var kommer informationen i appen från?
– Informationen är en sammanfattning från en del hemsidor, böcker, poddar och artiklar om hästavel. Jag hittade bland annat en artikel som Johan Hellander skrivit som var intressant. Där fann jag mycket information kring vad som händer under stoets dräktighet månadsvis. Jag hade stor användning av mitt okunnande när jag gjorde detta, då jag själv kunde sätta mig in i att vänta föl för första gången och vilka frågor man ofta har.
– Idén till appen kom då jag ibland hade svårt att hitta svar på mina frågor och började fundera på hur man skulle kunna samla information på ett ställe på ett lättsamt, informativt och roligt sätt? Så jag satte mig och skrev all text till de olika perioderna i dräktigheten. Sen lyfte jag idén om en app för min sambos bror som är programmerare. Han nappade på idén och byggde den enligt mina önskemål under drygt ett års tid. Det här projektet har verkligen varit ett teamwork, min sambo har gjort ikonerna och min konstnärliga stallkompis har ritat alla illustrationer.
– Nu kände vi att vi kan släppa en första version. Vår tanke är såklart att uppdatera och förbättra den med mer information och roliga funktioner. Vi önskar såklart att företag inom hästnäringen i framtiden vill vara med och bidra med läsvärda artiklar, som vi kan länka i passande dräktighetsperioder. Där finns hur mycket kunskap som helst att förmedla, med allt från hur man utfodrar ett dräktigt sto till hur man transporterar en fölunge på bästa sätt.
– En stor meny kommer så småningom, där kommer man kunna fördjupa sig kring försäkringar, foder, fölets första tid etc. och få erbjudanden till dig som väntar föl.
Vad hoppas du att appen kan bidra med?
– Jag hoppas att den ska ge en förstagångsuppfödare svar på frågor som man har när man gör något första gången. Kanske ge lite trygghet, intressant och mysig läsning om sin nya lilla stjärna. Av egen erfarenhet kan jag säga att man är ganska taggad på sitt första föl. Jag tapetserade sociala medier med bilder på mina dräktiga ston. Så en rolig funktion vi lagt in är att du kan dela fölets och stoets ”status” på sociala plattformar. Något mina vänner nog var glada att jag inte hade tillgång till när jag väntade föl.
När släpps den?
– Appen heter ”Mitt föl”. Den är gratis att ladda ned och finns i playbutiken, den är endast tillgänglig för androidtelefoner i dag.
Liknande webbartiklar
- Gymnasieskolan föder upp hopphästar: "Vill att eleverna ska få vara delaktiga i resan"
- Efter dramatiken vid motorvägen – fölet har fått en amma: "Fantastiskt"
- Dramatisk resa med lösa hästar vid motorvägen – föl söker amma
- Omtumlande tid hos Stuteri Nådhammar: "Många ups and downs med uppfödning"
- Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"
- SWB godkänner Tysklands kortprov
- God morgon – har du sovit gott?
- Överraskning hos Mariestads RK – ett ponnyföl: "Hoppas det ska bli en lektionshäst i framtiden"
- Är det en blivande hoppstjärna, månntro?
- Beridna högvakten bjuder in stoägare till nytt avelsinitiativ

Räddningstjänsten hjälpte häst som ramlat
En häst ramlade omkull mellan några träd och kunde inte ta sig upp själv. Räddningstjänsten tillkallades till platsen för att hjälpa hästen.

Gräsbrand uppstod – hästar evakuerades
En gräsbrand bröt ut på en åker i Kävlinge kommun, Skåne. I närheten befann sig hästar som fick evakueras från platsen.
Markägare hjälpte till att hindra branden från att sprida sig

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Marielle omskolar två travare i sommar
I projektet "Vidare från travbanan" ska tio travhästar omskolas till ridhästar och sedan säljas. Beridaren Marielle Eriksson har tagit emot två.
"Det är jättekul att se hur de utvecklas och båda är lätta att hantera"

Dynamiken i flocken är viktig för välfärden
Hästen är ett flockdjur i behov av relationer, gruppen ger trygghet och utvecklar beteendet. Men ny forskning visar att det inte finns någon "ledarhäst".

Planering är A och O
Oavsett om du ska bygga om eller bygga nytt finns det ett par saker att tänka på, innan du sätter i gång med din lösdriftsanläggning.

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!