Annette Johansson i Blentarp vill att hästar ska få ha det bra livet ut. Därför startar hon nu ett ålderdomshem för pensionärer och en fristad för hästar vars ägare inte längre har möjlighet att ta hand om dem på bästa sätt.
– Jag vill få i gång ett samtal inom sporterna om frågan. Vi måste ta ansvar för hästarna även efter deras tävlingskarriärer.
Text: Frida Bank
Foto: Mayra Vidal/Equine By Vidal Photography
Annette Johansson driver Bellinga hästcenter i skånska Blentarp. Hon är uppfödare, amatörtränare och hennes verksamhet innefattar seminstation och embryotransfer. Dessutom driver hon en advokatbyrå.
I höst startar också Annettes pensionärsverksamhet, ett slags ålderdomshem för hästar. Idéen har hon haft länge, men det är först nu när hon har flyttat till en större gård som det blir verklighet.
– När man är uppfödare av trav- och galopphästar har man alltid lite av ett hästålderdomshem. Mina kompisar skojade ofta om det, att jag inte är så affärsmässig i min uppfödning eftersom jag tar hand om hästarna väldigt länge. Man fäster sig vid dem, säger hon och fortsätter:
– Många tyckte att det här med ett ålderdomshem var en bra idé. Dessutom finns det en kommersiell tanke bakom. Det blir en konkurrensfördel för mig när jag säljer unghästar eftersom jag garanterar dem en plats här när de har slutat tävla. Då slipper ägarna tänka på det.
Vill erbjuda ett alternativ
Annette menar att det finns ett stort behov av pensionärsverksamheter, särskilt inom trav- och galoppsporten. Hästar som av olika anledningar inte längre kan tävla blir ofta utmärkta sällskaps- eller ridhästar, men det händer också att de avlivas. Annette vill erbjuda ytterligare ett alternativ.
– Jag vill få i gång ett samtal inom sporterna om frågan. Vi måste ta ansvar för hästarna även efter deras tävlingskarriärer. Svenska ridtravarförbundet gör ett jättebra jobb och främjar utbildning av travhästar. Men många tränare, ägare och uppfödare upplever att det är svårt att omplacera de pensionerade hästarna.
Samtidigt blir det allt vanligare med andelsägare som inte själva bor på landet och kan ta hand om hästar.
– De är viktiga för sporten, har vi fler alternativ för pensionärer blir det kanske lättare för ägare att köpa hästar.
Fyra pensionärer på plats
Som ägare till en häst på ålderdomshemmet betalar du för foder, strö, hovvård, försäkring och veterinärbesök. Hästar av alla raser är välkomna.
– Jag tar inte betalt för arbetet med hästarna. Däremot har jag nytta av dem, de betar och håller landskapet öppet. Själva hästhemmet kommer inte att gå med vinst men jag tror, som sagt, att jag kommer få lättare att sälja unghästar.
Verksamheten är redan i gång i liten skala. Fyra pensionärer bor på gården. En av dem är en travare som bara är fyra år.
– Han har krokiga ben och kan inte träna. Han får vara sällskap till och fostra unghingstarna och det trivs han med.
Kan ansöka om gratis fristad
På sikt kommer det även finnas möjlighet att lämna hästar utan kostnad. Annette beskriver denna del av verksamheten som en fristad för hästar. Tanken är att ingripa tidigt vid situationer som annars kan komma att hamna hos länsstyrelsen.
– Människor som har hamnat i kris av olika anledningar kan ansöka om att få sin häst placerad här. Det kommer att hanteras diskret, det är jag van vid från mitt jobb som advokat. Detta är inget jag själv kan finansiera utan jag ska först samla in pengar – bland annat genom crowdfunding, donationer och sponsorer. Det finns ett stort behov av sådana insatser, det märker jag.
Hoppas på intresse från organisationer och spelbolag
Annette hoppas att sportorganisationer och spelbolag ska få upp ögonen för hennes idéer. Frågan behöver diskuteras och det borde finnas ett intresse av att stötta olika initiativ för pensionerade tävlingshästar, menar hon.
Inom trav- och galoppsporten går det många långsamma hästar på en snabb. Då är det viktigt att ha en plan för vad man ska göra med hästarna som inte drar in pengar.
– Ett annat exempel är embryotransfer, som är på uppgång i Sverige. Pensionerade travare som är friska och dugliga kan bli bra mottagarston. Vi jobbar på att hitta fler användningsområden. Det handlar om att driva en ansvarsfull uppfödning, då blir det mycket roligare att föda upp hästar.
Välkomna till Bellinga Hästcenter, Här startar i oktober 2017 ålderdomshem för hästar. Pensionerade tävlings- och...
Publicerat av Bellinga Hästcenter den 26 juli 2017
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!