Anna Jonell tillsammans med Hanna Hedman på ponnyn Jalle.
Eldsjälarna bakom Åre hästsportarena har mött en hel del motgångar på vägen. De har kämpat vidare och i dag står äntligen fas ett av anläggningen klar – med stall och ridbana. Fas två är att bygga ridhus.
Text & foto: Ulrika Haglund
Redan 2003 började idén om en ridanläggning i trakten att ta form, då diskuterades var anläggningen skulle ligga. Förslag om både Järpen och Duved fanns med.
– Men det var 2009 som projektet om en hästsportarena i Åre startade på riktigt, säger Anna Jonell, som har varit ordförande i Åre hästsportarenas ekonomiska förenings styrelse fram till nyligen.
Under 2012 var de drivande i projektet med på flera möten och började visa upp sina förslag om en framtida hästsportarena för möjliga finansiärer. År 2015 verkade det som att projektet skulle få hjälp av Tillväxtverket.
– Det första problemet vi stötte på var att vi var tvungna att vara en ekonomisk förening som hade varit i bruk i två år för att kunna söka medel hos Tillväxtverket, berättar Anna.
Skrapade ihop tio miljoner
Eftersom idén om en ridanläggning hade kläckts redan 2003 fanns det en vilande ekonomisk förening från den tiden. Det visade sig vara okej att starta den föreningen på nytt.
– Vi sökte finansiering på 20 miljoner hos Tillväxtverket och deras krav var att vi skulle kunna lägga till 50 procent av den summan själva. Så vi började söka pengar för att få fram de 10 miljonerna. De hade inte lovat oss pengarna, men utsikterna såg ljusa ut vad vi förstod.
Föreningen lyckades få ihop 10 miljoner efter mycket arbete, Arvsfonden la exempelvis till 5,5 miljoner. Åre kommun lovade att köpa marken där anläggningen skulle stå och lånade ut 2 miljoner kronor till detta, men som ska betalas tillbaka på 20 år.
Regionförbundet Jämtland Härjedalen la till 600 000 kronor, Jordbruksverket 600 000 och Svenska ridsportförbundet 350 000 kronor. Resten av pengarna kom från egna medel och sponsorer, flera lokala företag gick in för att möjliggöra bygget.
Att söka dessa pengar tog tid och eldsjälarna frågade om kommunen hade någon hos sig som kunde hjälpa till att söka EU-bidrag. Men man fick tyvärr ingen hjälp där.
– Alla ansökningar vi har hållit på med har varit krångliga och har krävt mycket engagemang, vi la ner mycket tid på ansökan till Tillväxtverket. Så torsdagen den 7 maj 2015 var det som att få ett slag i magen. Tillväxtverket sa nej till projektet, berättar Anna med tung röst.
Hon fortsätter:
– Allt vi hade kämpat för brast kändes det som. Tydligen hade en för stor del av ekonomin med byggnation att göra, och summan var för stor.
Åre hästsportarena ligger vackert belägen på vägen upp till Björnens skidområde, bilden är tagen från infarten till anläggningen.
Uppmärksammades av Lisen
Flera barn grät efter bakslaget och ungdomssektionen skickade ett brev till Lisen Bratt Fredricson, den 13 maj 2015 tog Lisen upp brevet i sin blogg på Hippson.
Efter detta kallade man till ett medlemsmöte i Åre ridklubb om hur föreningen skulle gå vidare. En av eldsjälarna som hade arbetat ideellt med projektet under sex år orkade inte längre, utan klev av styrelsen.
För- och nackdelar diskuterades på mötet. Åre ridklubbs anläggning, som då användes till ridskola, höll inte den standard som krävs för att bedriva verksamheten och hade därför dispens en viss tid. Den tiden skulle snart löpa ut.
– Vi kom fram till att vi skulle driva projektet vidare och en ny styrelse i den ekonomiska föreningen Åre hästsportarena bildades. Därefter delade vi upp projektet i två faser, fas ett var stallet och fas två ridhuset. Eftersom vi hade lyckats få ihop 10 miljoner ville vi driva projektet vidare, berättar Anna som då blev ordförande i föreningen.
Alla grannar sa okej
De ideella krafterna som drev projektet knackade dörr, de pratade med fastighetsägarna runt omkring där anläggningen skulle byggas så att alla godtog den nya ridsportarenan. Samtliga fastighetsägare gick med på planerna.
Marken där bygget står är kulturmärkt och därför får det inte byggas några bostäder där. Området var tidigare uppdelat på flera plättar, så först behövde det göras en ny detaljplan.
I början av juli 2015 beviljades bygglovet för Åre hästsporarena och i oktober samma år meddelade Åre kommun att de hade köpt loss marken till klubben. Arbetet med att ta in offerter på markarbete, stall och ridbana drog i gång.
Föreningen ville ha ett fast pris på markarbetet, men ingen vågade lova det. Till slut fick man ett uppskattat pris av ett företag på 3,7 miljoner och det var bara att tacka ja för att komma i gång med bygget. Det visade sig sedan att markarbetet skulle bli en miljon dyrare.
Den 4 mars 2016 var alla tillstånd klara och klockan 15.00, fredagen den 11 mars, togs det första spadtaget.
– Eftersom bygget redan vid markarbetet började bli dyrare än planerat var vi tvungna att söka mer pengar. Vi lyckades låna 500 000 kronor från Handelsbanken och 500 000 kronor från Norrlandsfonden, så att bygget kunde fortsätta.
Boxinredningen och gödselhanteringen.
Utrymme för mycket hö.
En del strul under processen
I november 2016 skrevs avtalet gällande bygget av stallet, det beräknades i det skedet vara klart den 31 maj 2017. Men först den 14 september började stallet att inredas med boxar.
Ett annat företag hade hand om gjutning av betongplattan, tyvärr visade det sig att fel betong hade använts. Betongen var inte lämplig för urin. Föreningen lyckades dock hitta ett medel att köpa som gick att spreja på betongen så att den skulle tåla urinen. Dilatationsfogen, alltså en fog som tillåter viss rörlighet mellan två byggelement, saknades dessutom på betongplattan. Vilket fördröjde färdigställandet ytterligare.
– Varje söndag från hösten 2017 fanns medlemmar från ridklubben på plats för att hjälpa till med bygget. Boxinredning skulle på plats, det skulle målas och läggas plastmattor och så vidare. Det visade sig vara svårt att montera boxinredningen, så vi var tvungna att köpa arbetskraft till montering. Men vi monterade cirka en tredjedel själva, berättar Anna.
Ska bli ett par boxar till
Lördagen den 17 februari i år invigdes äntligen den nya arenan – och inga mindre än Lisen och Peder Fredricson samt Henrik Johnsson fanns på plats. Lyckan var stor hos Åre ridklubb och Åre hästsportarenas ekonomiska förening.
Bara dagarna innan blev stallet godkänt för inflyttning, hästarna fick flytta in och hagarna pistades så att de kunde röra sig i all snö.
I dagsläget finns det 21 boxplatser klara som används både till ridskolan och till privathästar. Uthyrningen till privathästägare är en del av finansieringen. Alla boxar är inte monterade än, det ska bli totalt 27 platser fördelade på 15 ridskoleboxar och 12 privata sådana.
Det finns tre toaletter, torkrum för täcken, två sadelkammare (en till ridskolan och en till privatdelen), teorirum, klubbrum, lokal till förvaring av hö, ett kontor till ridlärare och fikarum till personalen på anläggningen.
Sadelkammaren.
Nedanför ridbanan finns det planerat för antingen en paddock eller ett ridhus i framtiden.
Lönar sig att ta proffshjälp
Eftersom arenan kostar en hel del att driva, och kommunens två miljoner till marken samt andra lån ska betalas tillbaka, är klubben aktiv och ordnar olika evenemang för att få intäkter. De anordnar bland annat tävlingar, ponnyridning och ridläger.
Anna Jonells tips till andra som står i början av ett stort projekt är att ta totalentreprenad på bygget.
– Eftersom vi själva inte har haft koll på alla lagar och allt som gäller har det blivit en hel del bakslag och extra kostnader. Till exempel skulle länsstyrelsen ha godkänt ritningarna innan vi drog i gång, av ren okunskap missade vi det. Bygget var tvunget att stå stilla en period eftersom pengar saknades. Och för att bli beviljade medel från ett ställe var vi tvungna att visa upp beviljandet från ett annat ställe, och så vidare…
De personer som har drivit projektet Åre hästsportarena har gjort en uppskattning av hur många timmar de har lagt ner ideellt under åren 2013 till 2018. Totalt har det blivit 7 720 timmar fram till februari i år!
Det roligaste med projektet, enligt Anna:
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!