2018 års vinnare i tävlingen "Årets innovatör" hette Johan Törnblom. Johans nytänkande lösning för stalldörrar stod som vinnare bland 130 bidrag och fyra finalister. Vinnaren firades med pompa och ståt, under Sweden International Horse Show i december. Nu har vi öppnat för anmälan till 2019 års innovationstävling och vill så klart ha in så många bra nomineringar som möjligt. Ta chansen du med!
Bakom tävlingen står Saab, Riksanläggningarna och Hippson. Satsningen syftar till att öka intresset för innovationer inom ridsporten, till att förmå unga ryttare att intressera sig för teknik och till att premiera de främsta nytänkarna i branschen.
Vilka kan vara med?
Alla som har fyllt 16 år och bidrar med innovationskraft till ridsporten kan delta i tävlingen.
Vad är en innovation?
Innovation innebär en kreativ och nytänkande lösning. Det kan vara något som förenklar arbetet i stallet, en tjänst som syftar till bättre ridning eller allt däremellan. Lösningen på problemet är grunden i det som bedöms. För att detta ska vara möjligt måste lösningen vara väl beskriven och du bör ha kommit en bit på vägen i tankearbetet.
Hur sker bedömningen?
Utifrån ansökan värderar juryn problemformuleringen och hur lösningen svarar upp till det behov som beskrivs. Juryn gör även en övergripande bedömning kring vilken potential lösningen har inom ridsporten.
Inom vilka områden letar vi?
Bidraget ska passa in under något av de nedan angivna fokusområdena. Det kan vara en idé, produkt, tjänst, en metod eller annat som kan vara av stor nytta för svensk ridsport:
Vad vinner Årets innovatör?
Vinsten i tävlingen är att det aktuella projektet eller individen får sex månaders stöd i utvecklingen av sin produkt/idé, med de resurser som finns tillgängliga inom ramen för Ridsportens Innovationer. Ett värde som uppgår till 50 000 kronor. Dessutom får vinnaren annonsutrymme i Hippsons kanaler till ett värde av 50 000 kronor exklusive moms, för att marknadsföra den vinnande innovationen.
Hur anmäler man sig?
Tävlingen startar den 10 maj och kommer att pågå fram till Sweden International Horse Show 2019, där tre finalister gör upp om slutvinsten.
En jury bestående av Saab, Hippson och Riksanläggningarna kommer att utse vinnaren, som presenteras på en officiell prisutdelning under SIHS.
Till anmälningsformuläret (extern länk)
Har du frågor om tävlingen, mejla info@hippson.se så hjälper vi dig!
Förra årets vinnare och finalister:
Vinnaren: "Om ett barn snuddar vid dörren ska den öppnas"
Finalist nr 1: "Varje gång jag går förbi en gödselstack..."
Finalist nr 2: "Tävlingen fick oss att ta tag i idéen"
Finalist nr 4: "Hälta är ett av hästsportens största problem"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
Fram till 4/3 erbjuder vi varje dag en utvald bok till 25 % rabatt. Först ut är succéboken Hästens beteende. Dessutom handlar alla fraktfritt.
Dressyrikonen Ulla Håkanson ger oss en trestegsraket som leder fram till piruettarbete. Piruetterna blir enklare och bättre om man börjar så här.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!