Foto: Privat
Häromdagen offentliggjordes vilka svenska ekipage som har blivit uttagna till VM i working equitation. Åsa Salétros och hennes kallblodstravare Lapp Glans förbereder sig för mästerskapet.
Text: Ida Röök
Åsa Salétros och Lapp Glans har hängt ihop sedan hingsten var åring, nu är han 18 och redo för sitt livs största uppgift – världsmästerskap i working equitation (WE) tillsammans med sin ryttare.
I grenen syns många olika typer av hästar, men just det faktum att Lapp Glans är en kallblodstravare gör att han sticker ut lite extra och får mer uppmärksamhet på tävlingsbanan.
Sätta mer tryck utan explosion
Nu står det alltså klart att han och Åsa blir historiska, när Sverige för första gången skickar ett lag i WE till VM.
– Jag är otroligt stolt och glad. Nu fortsätter jag den plan som jag har lagt upp med omväxlande ridning, säger Åsa.
Hon och Lapp Glans har haft en långsiktig uppladdning med målet inställt på att bli uttagna till VM.
– Under hösten och vintern har det varit träning där jag har försökt kunna ha mer tryck i honom, utan att han exploderar. Sedan har han vilat i vinter och vi har haft en plan fram till maj, säger Åsa.
Behöver lära sig att vänta
Hon beskriver sin häst som stark på alla plan, både mentalt och fysiskt.
– Han har mycket egna idéer och en enorm arbetsvilja, man gör inget han inte vill. Men när man har den viljan med sig finns det inga gränser. Han är en klok häst, även om han har åsikter så är han aldrig dum och han anpassar sig efter situationen och omgivningen, säger Åsa och fortsätter:
– Han älskar att jobba, vill gärna kunna själv och förekommer mig lätt när han vet vad vi ska göra. Det är det som har gett mest utmaningar när det kommer till tävling, eftersom han måste vänta på mig också och inte köra sitt eget race.
Det är ovanligt med kallblodstravare på tävlingsbanorna i WE.
– Kallblodstravare är mångsidiga hästar och har normalt en bra galopp. Har de gått trav kan man behöva arbeta lite extra med just galoppen, men den finns där. De har otroligt lätt för samling och är starka och arbetsvilliga. De kan kanske bli lite för mycket framåt i vissa lägen bara, förklarar Åsa.
Två lagkompisar
Ryttaren får ofta positiva reaktioner när hon är ute och visar upp Lapp Glans.
– Det är många som kommer fram och vill prata på tävlingar om hästen. Vilket är jätteroligt.
Nu laddar alltså Åsa och Lapp Glans inför VM i working equitation, som rids i München den 10 till 13 maj. I det svenska laget rider också Astrid Hedman samt Johanna Nygren.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!