Systrarna Therése och Caroline drömde om att starta en ponnyridskola. Det är nu verklighet, på Miagårdens ponnystall i Helsingborg får barnen lär sig att rida med hjälp av VBR-modellen.
Text: Frida Bank
Foto: Privat
Systrarna Therése Silvergrund och Caroline Andersson Hjälte började rida när de var i femårsåldern. De har haft egna hästar i många år och när de själva fick barn flyttade det även in ponnyer i stallet. Vänners och bekantas barn fick komma och rida, och systrarna började drömma om att starta en ponnyridskola. Våren 2012 blev drömmen verklighet och i dag driver systrarna Miagårdens ponnystall på heltid. I verksamheten finns elva ponnyer och runt 100 elever rider varje vecka.
– Vi riktar oss till små barn mellan tre och tio år. Jag tror att vi fyller ett tomrum. Många vill rida, men andra ridskolor vill gärna att barnen är åtta–nio år och uppåt när de börjar, säger Therése.
Saknade något i utbildningen
Att undervisa små barn kan vara en utmaning.
– Man måste tänka på hur man pratar till dem och hur man instruerar. De förstår inte saker på samma sätt som vi vuxna. I början kände vi att det var något i vår utbildning som fattades. Ryttarna och ponnyerna fick inte riktigt ihop det och vi började söka efter metoder som kunde hjälpa oss. För tre år sedan hittade vi Lena Gunnarsson och VBR. När vi fick dessa verktyg föll allt på plats.
Forskning om biomekanik
VBR står för vertikal balanserad ridning och är en metod som är utvecklad av sjukgymnasten Lena Gunnarsson tillsammans med Maria Hallring. VBR bygger på forskning om biomekanik. Målet är att höja ridbarheten, minska smärta och skador och skapa förutsättningar för bättre prestationer. Detta uppnås genom energieffektiv ridning, där ryttarens och hästens rörelsecentrum sammanfaller och där ridningen sker balanserat, centrerat och med så små hjälper som möjligt.
Systemet bygger på att tre byggstenar analyseras; ryttarens vertikala balans, utrustningen och hästen. Therése och Caroline har utbildats i VBR och det är nu grunden för deras undervisning på ridskolan.
– Tekniken i VBR gör att små barn kan rida rakt och balanserat. Väldigt lite gör stor skillnad och vi ser att både elever och ponnyer utvecklats väldigt mycket.
Vikt och tyngdpunkt
Therése berättar att ridningen ska utgå från hästens rörelsecentrum, gravitationspunkten, som ligger vid bröstkota 12–14 och vid det djupaste sadelläget på hästen.
– Det är navet i hjulet och det är därifrån hästens rörelse startar. Allt som händer där ger resultat genom hela hästen. Det är därför som vi jobbar mer med ryttarens vikt och tyngdpunkt, och i princip inte rider så mycket med tyglarna överhuvudtaget. Vi prioriterar att jobba med ryttarens kropp och sits, blir det rätt så kommer hästens form av sig själv.
"Hjärnan tror att du är rak"
Om hästens och ryttarens rörelsecentrum sammanfaller, och de är i balans, blir det lättare för hästen att röra sig och att bära ryttaren. Sitter vi fel måste hästen kompensera för det, vilket påverkar prestationen och i värsta fall kan leda till skador. Att sitta rakt över hästen är viktigt, men det är lättare sagt än gjort.
– När vi jobbar med vuxna har vi sett att om man ber en person att ställa sig med lika mycket vikt på två analoga vågar, så kan det skilja mellan fem och femton kilo. Din hjärna tror att du står rakt. Tänk vad det gör när du kommer upp på en häst och du har tio kilo mer i ena stigbygeln. Det måste hästen balansera upp.
Jobba med hästen – inte emot
Eleverna får exempelvis tidigt lära sig att be hästen att sakta in genom att ryttaren flyttar sin tyngdpunkt något bakåt, och att öka genom att den flyttas framåt.
– När de svänger ska de inte bara ta i en tygel, utan man använder båda tyglarna och svänger mer som om man styrde en motorcykel. Barnen får också lära sig att man alltid ska sitta rakt över hästen, även i svängarna, säger Therése.
Många ryttare har tidigare lärt sig att man ska vrida kroppen åt det håll man ska svänga.
– Men då flyttar du tyngdpunkten till utsidan och hästen får svårare att rotera rätt. Då jobbar du emot hästen i stället för med den, eftersom tyngdpunkten ska vara på insidan. Tänk dig själv, om du springer i en sväng så lutar du dig inte utåt. En häst som springer på en volt i hagen lutar sig inåt. Det är så vi fungerar.
Använd rätt muskler utan spänning
Barnen får också öva på att rida i så kallad klyksits, där tyngdpunkten fördelas ner på insidan av låren.
– Det innebär att man inte sitter tungt på rumpan. Det kräver mer av ryttaren än att bara falla tillbaka på baken, men det gör att han eller hon tar upp hästens rörelse genom insidan av benen, höfterna, magen och bröstryggen. Det blir mindre skumpigt. Vi förklarar detta för barnen genom att be dem tänka på en Barbie-docka som sätter sig på en plasthäst. Den kan inte riktigt sätta sig på rumpan.
– Vi ber också ryttarna att höja handen lite, tio centimeter ovanför manken, för då slår vår inre bålmuskulatur på sig automatiskt utan att vi behöver spänna oss. Det ger extra stabilitet.
Rider ofta barbacka
Barnen får börja att lära sig rida i lätt sits. När de har bra balans utan att hålla i sig kan de sätta sig ner i sadeln.
– Det gör vi eftersom de annars lätt blir bakåtlutade. För de små barnen handlar mycket om att leka fram allting, samtidigt som de hittar sin vertikala sits, balans och styrka i ridningen.
Eftersom alla sadlar inte passar alla ryttare använder ridskolan ofta barbackapaddar.
Tror på hållbara hästar
Therése menar att en fördel med VBR är att man jobbar mer liksidigt med hästarna.
– Att vi började med metoden har påverkat ponnyerna jättemycket. Det är som dag och natt. De blir starkare i sina svagare sidor, lyfter på benen, kommer upp i framdelen och blir fina i rörelsemönstret. Vårt mål är att rida hållbart och hästarna känns fräschare och mår bra av detta, säger hon.
Var först skeptisk
En elev på ridskolan är Novalie. Hon började på knatteridning när hon var tre år. Hennes mamma, Sandra Mason, berättar att hon själv först var skeptisk till metoden.
– Jag har ridit när jag var yngre och det var inte så som jag "lärt mig". Efter hand har jag sett fördelarna och det faktum att min dotter har fått en fantastisk sits och balans gör att jag är tvungen att ändra inställning. Kvittot finns ju där. Jag är glatt överraskad och att då få höra att det också kan förebygga skador på hästen, det gör att jag känner mig positiv till detta nytänkande.
I dagarna delade Lena Gunnarsson ett klipp på Novalie på Facebook och berömde den unga ryttaren.
– Klippet fick väldigt positiv respons. Som förälder blir man så klart stolt. Jag känner att det kanske finns en möjlighet att ta fram en ny generation ryttare med VBR, säger Sandra.
Klippet på Novalie, sex år, som rider barbacka. Hon har ridit en gång i veckan sedan hon var tre år:
Tidigare på Hippson.se:
Helhetstänk ger balanserad ridning: "Titta på hur Dujardin sitter och har handen"
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!