Nyheter
Publicerad: 2016-04-01
Arkivfoto: Anki Yngve
Tyvärr, Baryard-hindret var ett aprilskämt
Tyvärr planerar inte Malin Baryard Johnsson och Chalmers ett belöningsbaserat hinder, detta var Hippsons aprilskämt. Men vi håller med många av er som har hört av er – ett sådant BORDE faktiskt finnas. (Sätt igång och uppfinn!)
Vi vill passa på att tacka Malin Baryard samt Chalmers vicerektor Maria Knutson Wedel, för att ni ställde upp på vårt lilla upptåg. Och som sagt – vi tror verkligen att belöningsbaserad träning av hästar blir mycket större i framtiden.
April-hälsningar,
Hippson-redaktionen
Så här löd artikeln den 1 april 2016:
Baryard och Chalmers utvecklar ”smart” hinder – som ger hästen beröm
Såg ni Chalmers-hindret i Scandinavium, som mätte hur högt hästen hoppar? I dag kan Hippson avslöja att högskolestudenterna jobbar vidare på en modell 2.0, tillsammans med ryttarstjärnan Malin Baryard Johnsson.
– Jag fick idén när jag var med min Jack Russel på valpkurs, berättar hon.
Idén bakom hindret är nämligen positiv förstärkning, att hästen direkt ska få feedback när den hoppar korrekt.
– På den där valpkursen i somras insåg jag att hundfolket nästan bara jobbar belöningsbaserat. Så när jag under hösten fick höra talas om att Chalmers byggde ett ”smart” hinder föll allt på plats. Jag tog kontakt direkt, berättar Malin Baryard Johnsson.
Du väljer optimal höjd
Vi kontaktar Maria Knutson Wedel, vicerektor för Chalmers Tekniska Högskola, som förklarar att studenterna har utvecklat den nya hindermodellen parallellt med den som har använts i Scandinavium under Gothenburg Horse Show. ”Baryard-hindret” testas just nu på Jonstorps gård i Norrköping.
– När hästen hoppar registrerar hindret hur högt över den är. Sedan kan man ställa in ett intervall, säg 5 till 25 centimeter över, som är optimalt. När hästen håller sig inom det intervallet går omedelbart en signal till en liten högtalare i hindret som ger beröm-ljudet, berättar vicerektorn.
Du kommer att kunna välja ett förinspelat ”bra”-ljud eller spela in ett eget. Bland de förinspelade finns till exempel ett klassiskt klicker-ljud, så att du ska kunna ”klicka in” berömljudet tillsammans med godis. Precis som man arbetar inom hundträningen.
– Ett annat förinspelat ljud vi har testat är när min make Henrik busvisslar. Men då garvade jag så mycket att vi fick avbryta försöket, jag höll på att ramla av, fnissar Malin Baryard.
Associerar ljudet med godis
Inte minst är hindret tänkt att kunna användas vid inhoppning och träning av unghästar, för att ge dem en positiv känsla för hoppning. Träningen inleds med att man associerar sitt valda ljud med godis. Det vill säga har med högtalaren i boxen och spelar upp ljudet i samband med att hästen äter eller får en godsak.
– Det ger samma effekt som i det kända ”Pavlovs hundar”-experimentet. Hästen lär sig att älska ljudet och börjar nästan dreggla när den hör det, berättar Chalmers-studenten Louise Johansson.
”Söker” verkligen hinder
Nästa steg är att börja hoppa unghästen. Varje gång den gör rätt får den alltså höra beröm-ljudet.
– Vi har testat på min fyraåring H&M Mischief, kallad Musse, och det funkar helt fantastiskt bra. Han blir helt lycklig när han hoppar och får höra sitt beröm-ljud, han söker redan hinder som en missil, berättar Malin Baryard Johnsson.
Ett problem som uppstod under testperioden var dock att valacken lärde sig att det var på det blågula hindret på banan som berömmet kom.
– Så då ville han bara hoppa det, det spelade ingen roll vilket annat hinder jag styrde mot så satte han fart mot sitt beröm-hinder. Men nu flyttar vi runt systemet så att han inte vet var ljudet kommer, säger Malin.
Brant inlärningskurva
Hon är övertygad om att detta kommer att revolutionera både löshoppning och inhoppning av hästar.
– I ridsporten handlar allt om tajming, både för häst och ryttare. Om vi berömmer hästarna för sent kan de få svårt att förstå vad det var de gjorde rätt, säger Malin Baryard Johnsson.
Hon berättar att ”Musse” verkligen älskar att hoppa, ännu mer än andra unghästar hon har grundutbildat.
– Berömmet kommer direkt och bara när din häst hoppar som den ska rent vetenskapligt. Inlärningskurvan blir otroligt brant, fortsätter den entusiastiska ryttaren.
Vill din häst vara med i studien?
Under april och maj kommer hindret att testas vidare på fler hästar. Chalmers har bett oss på Hippson att hjälpa till med att hitta lämpliga ”försöksekipage”. Har du en nybliven fyraåring och vill vara med i studien? Mejla då in ditt intresse till baryardhindret@hippson.se.
Målet efter testperioden är att hindret ska finnas i kommersiell produktion framåt vintern.
– Det här känns nästan som att ha uppfunnit hjulet eller för den delen partikelacceleratorn. Hoppsporten kommer aldrig mer att bli sig lik, avslutar vicerektorn Maria Knutson Wedel från Chalmers.
Annelie Eriksson
redaktion@hippson.se
Liknande webbartiklar
- Enkät: Hoppet om det ideala avstampet
- Så högt över hindret hoppar hästen – på riktigt
- Samarbete kring teknik för mer hållbara hopphästar – vill bidra till färre skador
- Gjorde ett eget hästsolarium av grislampor
- Se dressyren och få expertkommentarer direkt i mobilen
- Discovery Channel gör inslag om svenskt hovprojekt
- Studenter vill utveckla produkt som behandlar mugg
- Världscupfinalen får ett hinder som mäter hur högt hästen hoppar
- Rutinerade ekipage har jämnare tempo på hoppbanan
- 3D-skanning av hästar skapar mängder av möjligheter
relaterade artiklar

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!