Arkivfoto: Anki Yngve
Tyvärr planerar inte Malin Baryard Johnsson och Chalmers ett belöningsbaserat hinder, detta var Hippsons aprilskämt. Men vi håller med många av er som har hört av er – ett sådant BORDE faktiskt finnas. (Sätt igång och uppfinn!)
Vi vill passa på att tacka Malin Baryard samt Chalmers vicerektor Maria Knutson Wedel, för att ni ställde upp på vårt lilla upptåg. Och som sagt – vi tror verkligen att belöningsbaserad träning av hästar blir mycket större i framtiden.
April-hälsningar,
Hippson-redaktionen
Så här löd artikeln den 1 april 2016:
Baryard och Chalmers utvecklar ”smart” hinder – som ger hästen beröm
Såg ni Chalmers-hindret i Scandinavium, som mätte hur högt hästen hoppar? I dag kan Hippson avslöja att högskolestudenterna jobbar vidare på en modell 2.0, tillsammans med ryttarstjärnan Malin Baryard Johnsson.
– Jag fick idén när jag var med min Jack Russel på valpkurs, berättar hon.
Idén bakom hindret är nämligen positiv förstärkning, att hästen direkt ska få feedback när den hoppar korrekt.
– På den där valpkursen i somras insåg jag att hundfolket nästan bara jobbar belöningsbaserat. Så när jag under hösten fick höra talas om att Chalmers byggde ett ”smart” hinder föll allt på plats. Jag tog kontakt direkt, berättar Malin Baryard Johnsson.
Du väljer optimal höjd
Vi kontaktar Maria Knutson Wedel, vicerektor för Chalmers Tekniska Högskola, som förklarar att studenterna har utvecklat den nya hindermodellen parallellt med den som har använts i Scandinavium under Gothenburg Horse Show. ”Baryard-hindret” testas just nu på Jonstorps gård i Norrköping.
– När hästen hoppar registrerar hindret hur högt över den är. Sedan kan man ställa in ett intervall, säg 5 till 25 centimeter över, som är optimalt. När hästen håller sig inom det intervallet går omedelbart en signal till en liten högtalare i hindret som ger beröm-ljudet, berättar vicerektorn.
Du kommer att kunna välja ett förinspelat ”bra”-ljud eller spela in ett eget. Bland de förinspelade finns till exempel ett klassiskt klicker-ljud, så att du ska kunna ”klicka in” berömljudet tillsammans med godis. Precis som man arbetar inom hundträningen.
– Ett annat förinspelat ljud vi har testat är när min make Henrik busvisslar. Men då garvade jag så mycket att vi fick avbryta försöket, jag höll på att ramla av, fnissar Malin Baryard.
Associerar ljudet med godis
Inte minst är hindret tänkt att kunna användas vid inhoppning och träning av unghästar, för att ge dem en positiv känsla för hoppning. Träningen inleds med att man associerar sitt valda ljud med godis. Det vill säga har med högtalaren i boxen och spelar upp ljudet i samband med att hästen äter eller får en godsak.
– Det ger samma effekt som i det kända ”Pavlovs hundar”-experimentet. Hästen lär sig att älska ljudet och börjar nästan dreggla när den hör det, berättar Chalmers-studenten Louise Johansson.
”Söker” verkligen hinder
Nästa steg är att börja hoppa unghästen. Varje gång den gör rätt får den alltså höra beröm-ljudet.
– Vi har testat på min fyraåring H&M Mischief, kallad Musse, och det funkar helt fantastiskt bra. Han blir helt lycklig när han hoppar och får höra sitt beröm-ljud, han söker redan hinder som en missil, berättar Malin Baryard Johnsson.
Ett problem som uppstod under testperioden var dock att valacken lärde sig att det var på det blågula hindret på banan som berömmet kom.
– Så då ville han bara hoppa det, det spelade ingen roll vilket annat hinder jag styrde mot så satte han fart mot sitt beröm-hinder. Men nu flyttar vi runt systemet så att han inte vet var ljudet kommer, säger Malin.
Brant inlärningskurva
Hon är övertygad om att detta kommer att revolutionera både löshoppning och inhoppning av hästar.
– I ridsporten handlar allt om tajming, både för häst och ryttare. Om vi berömmer hästarna för sent kan de få svårt att förstå vad det var de gjorde rätt, säger Malin Baryard Johnsson.
Hon berättar att ”Musse” verkligen älskar att hoppa, ännu mer än andra unghästar hon har grundutbildat.
– Berömmet kommer direkt och bara när din häst hoppar som den ska rent vetenskapligt. Inlärningskurvan blir otroligt brant, fortsätter den entusiastiska ryttaren.
Vill din häst vara med i studien?
Under april och maj kommer hindret att testas vidare på fler hästar. Chalmers har bett oss på Hippson att hjälpa till med att hitta lämpliga ”försöksekipage”. Har du en nybliven fyraåring och vill vara med i studien? Mejla då in ditt intresse till baryardhindret@hippson.se.
Målet efter testperioden är att hindret ska finnas i kommersiell produktion framåt vintern.
– Det här känns nästan som att ha uppfunnit hjulet eller för den delen partikelacceleratorn. Hoppsporten kommer aldrig mer att bli sig lik, avslutar vicerektorn Maria Knutson Wedel från Chalmers.
Tisdag startar SWB:s onlineauktion. Fram till den 12/12 klockan 20 pågår budgivningen. På Hippson Market hittar du samtliga hästar till salu.
2017 överraskades Linnea Elmér när hennes sto oväntat födde tvillingar. Nu har de två fyrbeningarna hunnit bli två år, Linnea berättar mer.
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Tre nya projekt om hästforskning har beviljats medel. I det ena projektet ska man titta närmare på hästens så kallade förväntansbeteende.
Elke Hartmann vill öka förståelsen: ”Kan motverka att hästar far illa”
Måndag berättade Hippson om Erik Grönberg, som utsattes för sexuella övergrepp som barn och nu har skrivit en bok. Hästarna hjälpte honom läka.
Tre exemplar lottas ut: ”I hästarnas värld är ingenting komplicerat”
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 10 ger rabatt på bett – bara i dag
Det här är en rolig övning som går att kombinera på flera sätt. Hindren behöver inte vara höga, utan det handlar om att få en lydig och reglerbar häst.
Den här hästen är inte sen med att "fiska in" godisbiten matte lägger en bit bort. Gör ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
En läsares häst har behandlats för en mild gaffelbandsskada i båda bakbenen – och funderar därför om avställning kan ge skadan bättre chans att läka.
Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården, om sexuella övergrepp på en ridanläggning, strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.
När det gäller smittsamma sjukdomar är det viktigt att ”tänka efter före”. Gittan Gröndahl berättar om faktorer som ökar risken för smitta.
Favorit i repris: "Ställ inte in en ny häst med alla de andra"
P.S.I-auktionen i Tyskland firade 40-årsjubileum i helgen med försäljningsrekord. Dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold.
Den italienska hoppryttaren och natural horsemanship-instruktören Giorgio Pagliaro visar i det här klippet upp hur han ibland löshoppar sina hästar.
Allergiska hudbesvär kan öka risken för öroninflammation hos häst. Detta visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Erik Grönberg utsattes för sexuella övergrepp som barn men han tog sig tillbaka, delvis med hjälp av hästarna. Nu har han skrivit en bok om allt det svåra.
För en vecka sedan vann Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy Saab Top 10 i Friends. Väl hemma i Danmark igen har de ägnat sig åt – hoppning!
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 9 – rabatt på vår splitternya bok
Att ha håret uppsatt i en hästsvans har de flesta hört talas om. Den här frisören har dock tagit "hästfrisyrer" till en helt ny nivå. Vad tycker ni?
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet